Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje HIPOTIROIDIZEM

HIPOTIROIDIZEM

ZELO VESELA SEM TEGA FORUMA. Prd 5 leti sem se po naključju pogovarjala z nečakinjo, ker je imela enake probleme. Povedala je, da so pri njej ugotovili nepravilno delovanje ščitnice in naj grem na pregled. Jaz sem vse to pripisovala neurejenemu življenju, depresiji itd. Končno sem šla na pregled in izvidi: THS 10,173 ; T4 9,2 ; T3 4,4 ; Dobila sem Volbenon, katerega doza se je z leti večala-2 na dan. Septembra 2003 sem se razjezila pri spl. dr., naj me pošlje k specialistu. Ker pa je bil tisti trenutek izvid Ths 3,08 mi je rekla, da me bodo nagnali – češ saj je vse uredu. Dobila sem kao naslednika Volbenona – Euthtrox 100 mg + 25 mg na dan. Imam pa še vse tiste simptome napisane v zadnjem odstavku Alenke R. Stara sem 52 let in 45 let sem veljala za suho južino 176cm 60-65kg pri nenormalnih količinah hrane. Danes jih imam 95 kg v rasti, hrane pa pojem 20% od 45 let. Edina razlika je, da manj gibam, ker sem lena, zaspana – vse pod HIPOTIROIDIZEM. Preiskave do sedaj: 1x specialist in loboratorij.
Naj probam prekiniti s tabletkami, da bo slabši izvid in bom priša do specialista, da ga nagovorim za drugačno zdravljenje????? Ali bo res šele krtova dežela rešila ta problem?????

Draga mš, zaradi prenehanja jemanja tabletk je zagotovljena samo škoda tvojemu telesu, dvomim pa, da bi imela dolgoročno gledano od tega lahko kakšno korist. V ljubi nam državi je namreč pregled hipotirotika pri specialistu, ki ga plača zavarovalnica, zelo redek privilegij. Kljub temu, da se veliko splošnih zdravnikov pri njegovi obravnavi zelo slabo znajde. Nisi napisala, kakšna je diagnoza – imaš mogoče kronično vnetje (Hashimoto)?
Lep pozdrav,

Alenka

Spoštovani!

Glede na vaš opis gre pri vas za premajhno delovanje ščitnice (hipotirozo). Kronični tiroiditis Hashimoto je najpogostejša bolezen, ki povzroča premajhno delovanje ščitnice. Z zdravilom (Euthyrox) nikakor ne prenehajte, kajti počutili se boste še slabše. Najbolše je, da zdravilo vzamete zjutraj na tešče. Glede na utrujenost in pridobivanje na teži je odmerek Euthyroxa morda še premajhen in bi ga bilo potrebno zvečati. Priporočam, da vam določijo TSH pri vašem izbranem zdravniku in vam glede na vrednost prilagodijo odmerek.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Alenka hvala za odgovor. Diagnoza? žal ne vem – na teh izvidih krvi nič ne piše – spl. zdravnica pa je samo rekla, da mi ščitnica ne deluje pravilno??!!
Naslednji teden grem zopet na pregled in jo bom vprašala.
Največ kar sem slišala kdaj o ščitnici je na tem forumu – tu sem pa šele par dni. Imela sem veliko problemov z hrbtenico in tu sem precej “doma”
Glede jemanja tabletk imaš prav, vendar kljub temu razmišljam glede na zadnji izvid, da je morda kriva kakšna druga stvar če se Ths ne spremeni bistveno.
Čakam pa tudi na mišljenje Edija.

Lep pozdrav,

Spoštovani Edi!

Hvala vam za odgovor.
Zanima me še, če nepravilno jem te tablete, kajti zjutraj na tešče vzamem skupaj E. 100mg, E. 25mg, ter Climen. Vse skupaj so hormoni – morda se pa ne ujemajo?

Lep pozdrav!

Spoštovani!

L-tiroksin v obliki tablet ( Euthyrox) je najbolje jemati zjutraj na tešče približno 10 minut pred jedjo, da se uzdravilo v celoti resorbira iz prebavil. Sicer kakšnih interakcij med sočasnim jemanjem Euthyroxa in Climena ne poznam.

lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani!

Danes sem dobila izvid: TSH 4,52; T3 3,76; T4 16,33; To je po dvomesečnem rednem jemanju E…100mg in 25mg.
Po mojem tečnarjenju za specialista in ker bo zdaj malo odsotna dr. sem dobila napotnico in si z njo nimam kaj pomagati. Sestra na Nuklearni mi je dejala, da bi se morala zdravnica po tel. konsultirati. Kaj pa zdaj? Moje zdravnice ni – jaz pa ne vem ali moram zmanjšati dozo ali povečati?

LP

p.s.
( smešno je, da bom postala anoreksični debeluh )

Spoštovani!

Glede na vaše težave in vrednost TSH v zgornjem območju normale, bi bilo potrebno odmerek Euthyroxa nekoliko zvišati. Če sedaj redno jemljete 125 ug na dan bi priporočal 150 ug Euthyroxa zjutraj na tešče in kontrolo TSH čez dva do tri mesece.

Pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog