Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Hipofiza

Hipofiza

Pozdravljeni,
upam, da ste se na dopustu oddahnili (kljub netipičnem vremenu).
Imam vprašanje. Kdaj in kdo lahko napoti na preiskave hipofize? Kdaj zdravniki posumite, da ne gre (zgolj) za bolezni ščitnice, ampak da gre za hipofizo? Zakaj? Po brskanju po internetu sem na strani wikipedie http://sl.wikipedia.org/wiki/Hipofiza našla te zapise o hipofizi.

Ker se v napisanem najdem v marsičem, me zanima, ali bi bilo mogoče, da imam težave s hipofizo.

Spoštovani!

Hipofiza je žleza, ki leži na možganski bazi v področju turškega sedla. Skupaj s hipotalamusom tvorita funkcijsko enoto, ki povezuje živčni in endokrini sistem. Ločimo nevrohipofizo, kjer se končujejo nevroendokrine celice hipotalamusa in izločajo oksitocin, ki deluje predvsem na maternico in dojke in antidiuretični hormon (ADH ali argininvazopresin), ki deluje predvsem na ledvica.
Adeno hipofiza ali sprednji reženj hipofize, pa izloča rastni hormon (GH), prolaktin (PRL), in t.i. tropne hormone, ki delujejo na periferne žleze ACTH kortikotropin, ki deluje na nadledvično žlezo, FSH folikle stimulirajoči hormon in LH luteinizirajoči hormon, ki delujeta ma gonade in TSH, ki dejuje na ščitnične celice.
Procesi, ki prizadenejo hipofizo (vnetja, tumorji, operacije..), povzročijo moteno izločanje tropnih hormonov in tudi TSH. Pojavijo se simptomi in znaki hipotiroze (premajhnega delovanja ščitnice). Govorimo o t.i. sekundarni hipotirozi. Med laboratorijskimi izvidi pa najdemo znižan ali mejno normalen TSH, ter znižana pT4 in pT3.
Zelo redko se pojavi tumor hipofize, ki izloča TSH. V tem primeru se pojavijo simptomi in znaki hipertiroze (prekomernega delovanja ščitnice). Laboratorijski ividi pa so: zvišan TSH, zvošan pT4 in pT3.
Vsekakor je prvo potreben obisk pri izbranem zdravniku, ki opravil natančen razgovor, klinični pregled in po potrebi osnovne laboratorijske preiskave, vključno s TSH in ščitničnimi hormoni. Kadar obstaja sum na moteno delovanje hipofize natančno diagnostiko opravi endokrinolog.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani!
Prebrala sem vaš odgovor na vprašanje o hipofizi, vendar nisem našla odgovora na dilemo, ki teži mene.
Stara sem 40 let. Posebnih zdravvstvenih težav nimam, razen občasnih migren in glavobolov. Sem pa v zadnjih nekaj letih – rokovno težko opredelim, ker nisem bila nato pozorna zrastla za 4 cm. Opozorili so me, da bilo lahko krivo nepravilno delovanje hifoze. Zanima me, kam naj se obrnem na pregled. Ali je mogoče tudi samoplačniško.
Za odgovor se zahvaljujem in vas pozdrvljam.
Mara

Spoštovani!
Prebrala sem vaš odgovor na vprašanje o hipofizi, vendar nisem našla odgovora na dilemo, ki teži mene.
Stara sem 40 let. Posebnih zdravvstvenih težav nimam, razen občasnih migren in glavobolov. Sem pa v zadnjih nekaj letih – rokovno težko opredelim, ker nisem bila nato pozorna zrastla za 4 cm. Opozorili so me, da bilo lahko krivo nepravilno delovanje hifoze. Zanima me, kam naj se obrnem na pregled. Ali je mogoče tudi samoplačniško.
Za odgovor se zahvaljujem in vas pozdrvljam.
Mara

Spoštovani!

Zvečanje telesne višine v vaših letih je zelo nenavadno. Morda gre vseeno za prekomerno izločanje rastnega hormona, kar se sicer pri odraslih kaže drugače (spremembe fizionomije obraza, zadebeljeni nadobrvni loki, rast spodnje čeljusti, povečan jezik, rast rok in nog, slabše počutje, utrujenost, lahko tudi glavobol…Priporočam obisk pri endokrinologu (samoplačniški pregled lahko opravite v Endokrinološki ambulanti na POlikliniki v Ljubljani.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Gospa Mara

Nekaj starejša od vaših let je bila moja mama, ko je bila pred šestnajstimi leti uspešno operirana zaradi tumorja na hipofizi v UKC. Bolezen je bila zaradi malega števila obolelih takrat še težko prepoznavna in pri moji mami je zelo dolgo niso odkrili, navkljub večkratnemu CT-ju glave, obiskovala je tudi endokrinologa. Po naključju je simptome prepoznala fiziatrinja, ki se je pred tem že srečala s to boleznijo. Odločilna za postavitev diagnoze je baje bila neka laboratorijska preiskava krvi, dokazana pa je bila z MR.
Naj naštejem nekaj telesnih sprememb, ki so bile prisotne pri moji mami in so jih povezovali s to boleznijo: zdebelile so se ji kosti prstov na rokah, predvsem členki; iz št. 40 so ji zrastla stopala na št. 42, dobila je močnejšo nart, močno sta se deformirali stopali- velike izrasline na kosteh palcev; rastla v višino ni, se ji je pa začela posedati hrbtenica in močno se je razvila skolioza; povečala sta se ji uhlja in mečici zdebelili; precej ji je zrastel nos; imela je kot otečene ustnice, veke, naredili sta se ji vrečici pod očmi, v ves obraz je bila videti zabuhla. Spustila se ji je maternica, ki so jo odstranili zaradi uhajanja še pred operacijo tumorja, bila pa bi naj posledica bolezni. Pogosto so bili prisotni glavoboli, ki jih je mama opisovala kot neznosno bolečino za očmi.
Danes mama izgleda v obraz bistveno boljše, pa tudi mlajše kot pred operacijo. Hodi na redne kontrole in kakšnih posebnih težav zaradi prestane bolezni ne navaja.
Upam, da takšnih znakov pri sebi ne boste prepoznali in da je vzrok vaših težav v čem bistveno manj kompliciranem.

Spoštovani!
Pesti me kup težav in ko prebiram raznorazne forume, sem pomislila, če morda moje težave izvirajo odtod. Lani okrog novega leta sem bila strašno utrujena, boleli in zatekli so mi sklepi rok in nog, imela sem bolečine v križu. Prejela sem nekaj injekcij Naklofena in Dexamethasona pri os. zdravniku. Ker se je po prenehanju omenjene terapije stanje nadaljevalo in celo poslabšalo(pojavila se je tudi okorelost prstov na rokah in bolečine, zmanjšana gibljivost otežena hoja predvsem po stopnicah zaradi kolen ipd.), sem bila napotena k revmatologu. Po pregledu in krvnih preiskavah((SR17,5,L12,5,trb455, biok. izvidi v m.n.), mi je bil predpisan Medrol 16mg tbl. Moje zdr. stanje se je izboljšalo že naslednji dan.Medrol sem nato jemala ob predpisanem zniževanju doze do meseca maja. Nato so mi predpisali Sulfasalazin 500mg po shemi(prejemam ga še danes in sicer 2x2tbl./dan). Po tej terapiji se stanje ne izboljšuje, v bistvu so se povrnili vsi prej omenjeni simptomi takoj po prenehanju jemanja Medrola. Do meseca januarja letos sem imela tudi redne menstruacije(stara sem 48 let,3x rodila). Februarja pa je bila sicer datumsko redna menstruacija tako močna in trajala je štirinajst dni, da me je os. ginekolog napotil v bolnišnico na čiščenje(odstranjen mi je bil polip na maternici-histološki izvid b.p.) Ker se krvavitev tudi naslednji mesec ni končala in je bila obilna sem prejela Primolut nor(krvavitev je prenehala), nato pa sem ob prvi redni menstruaciji začela jemati C. Progenovo(sedaj so bile menst. redne a blage). Po prenehanju omenjene terapije so se obilne krvavitve ponovile, sept. mi je vstavljena Mirena. Sedaj so krvavitve blage, a razen nekajdnevnih presledkov trajajo ves čas. Ginekolog mi je predlagal ponovno hormonsko terapijo, ki pa je zaenkrat še ne prejemam. Zraven tega pa še: julija lab. izvid krvi: TSH 8,47 uE/L, T3 2,63,T4 7,91. Napotena sem bila na pregled v amb. za bolezni ščitnice oktobra letos(UZ-žleza je normalne velikosti,homogene,blago hipoehogene strukture. TSH 3,943mE/L,T411,4 pmol/L,T3 3,82pmol/L. Dg: Evtirotza,Th. brez spec. zdravljenja, svetovana kontrola krvi pri os. zdravniku čez tri mesece, v primeru patologije pa ponovno v amb. za bol. ščitnice. Moram omeniti, da mi v zadnjem času zatekajo noge, krvni pritisk imam normalen, izločanje vode tudi. V istem mesecu sem opravila tudi pregled v Nevrološki amb.-EMG,izvid:z meritvami ugotavljamo znake utesnitvene nevropatije medianusovih živcev na obeh rokah(na l. roki nevrograma ne evuciramo), priporočena obravnava pri plastičnem kirurgu(naročena sem na pregled 5.11.) S tem pa mojih težav še ni konec, imam tudi bolečine v obeh petah zaradi plantarnih spin-zdravljenje infrazvočna terapija bolečih mest in nošnja primernih obuval-spet le začasno izboljšanje. Od zdravil jemljem občasno še Olfen. Spoštovani gospod zdravnik! Upam, da sem vam v tej množici podatkov uspela opisati ključne zadeve! Ali obstaja morda kakšna povezava v zvezi z mojimi težavami s hipofizo?Zaradi vseh opisanih težav se me že loteva potrtost. Prosim vas za vaše mnenje in se vam lepo zahvaljujem!
Lep pozdrav.

Spoštovani!

Glede na navedene težave sem menja, da z vašo hipofizo ni nič narobe. V ospredju so revmatološke težave, sindrom karpalnega kanala in izrastki na petah. Glede na težave z menstrualnim ciklusom pa je možno, da gre za bližajočo se meno. Priporočam upoštevati navodila ginekologa, revmatologa in izbranega zdravnika družinske medicine.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

ali kdo ve, če imaš povišan PRL med nosečnostjo, kako to vpliva na nosečnost?

Spoštovani!

Zvišana vrednost prolaktina je v nosečnosti fiziološki pojav.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani,

Naj se najprej predstavim: stara sem 50 let, sem vitke postave, ne pijem, ne kadim, sem športno aktivna, a me kljub temu v zadnjih letih tare čedalje več zdravstvenih težav, za katere ne vem pravega izvora.

Pred nekaj leti so mi zaradi hipernefroma odstranili ledvico. Zdravljenje je bilo z operacijo zaključeno, izvidi po kontrolah BP.

Pred cca 4 leti sem začela opažati težave s koncentracijo, pritisk v glavi, pa tudi lasje so mi začeli močno izpadati. Obiskala sem svojega zdravnika, ki težavam ni posvečal večje pozornosti in jih je pripisal letom. Ker pa so se težave nadaljevale in se celo stopnjevale, pridružila pa se je še omotičnost, brezvoljnost, utrujenost…, sem obiskala nevrologa (vse OK) in psihiatra ter dobila Cipralex. Tega zdaj jemljem leto in pol, trenutno po 1 tableto. Počutje je bistveno boljše, vmes, ko sem dozo zmanjšala na pol tablete dnevno, pa sem imela zopet nesprejemljivo poslabšano koncentracijo. Spim odlično, vendar pa rabim čedalje več spanja (tudi po osmih, devetih urah imam občutek, da nisem naspana!). V glavi mi že leto in pol močno piska, v desnem ušesu pa imam včasih po cel teden močan pritisk in sem obenem tudi močno vrtoglava, tako da imam težave s hojo naravnost, kar je v javnosti zelo neprijetno! (pregled na ORL pred dobrim letom je bil BP)Glavobole imam samo izjemoma.

Pred nedavnim sem obiskala ginekologinjo, ki mi je po petih letih odstranila mireno. Glede na moja leta sem pred odločitvijo o novi zaščiti želela, da najprej preveri nivo hormonov, da ugotovi, če je zaščita sploh še potrebna (menstruacije v teh letih nisem imela). Rezultat je: FSH preko 200, LH preko 130. Zaradi takega izvida me je poslala na UZ trebuha (=BP) in mi dala napotnico za endokrinologa (čakam na datum pregleda). Glede na to, da sem na spletu kot pojasnilo za tako visoke vrednosti hormonov našla odgovor, da je kriva hipofiza, razlog pa zelo pogosto tumor, me sedaj močno skrbi, pritisk v glavi pa zopet narašča….

Poleg teh dveh glavnih težav me skrbi tudi urin, ki je že več kot eno leto povsem penast (osebni zdravnik pravi, naj se ne sekiram, ker sta sečnina in kreatinin OK), občasno mi zatekajo gležnji, členke prstov imam zjutraj boleče in trde, boli me ahilova tetiva, debeli se mi kost na palcu na nogi – v členku mi pogosto kljuva, pri hoji me boli leva noga (bolečina in mravljinčenje izhajata iz trtice)…. – skratka, nagaja mi cel kup malenkosti, ki mi jemljejo energijo!

Sprašujem se, ali so naštete težave med seboj povezane in kakšna je možna diagnoza. Zavedam se, da nimam več 20 let, a sem kljub temu prepričana, da bi se pri moji starosti lahko počutila precej bolje.

Hvaležna vam bom za vsako informacijo oz. nasvet.

Lp, Taja

Spoštovani!

Menim, da so visoke vrednosti FSH in morda tudi LH lahko posledica menopavze. Vsekakor priporočam ponoviti določitev in opraviti pregled pri endkrinologu.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani,

stara sem 27 let in že 12 let imam ugotovljen Hashimotov tiroiditis. Pred dvema letoma se mi je stanje (predvidevam, da zaradi zelo hudega stresa) poslabšalo in mi je prešlo najprej iz hipertiroze v hipotirozo po vnetju. Trenutno jemljem Euthirox 120mg.
Pri hormonskih preiskavah so mi ugotovili za 40% povišano vrednost Prolaktina in mi predpisali tablete Bromergon 2×1 dnevno. Ko pojem celo stekleničko imam ponovne preiskave.
Zanima me, ali je mogoče, da je povezava med mojo ščitnico in povišano vrednost prolaktina in da bi bilo potrebno vzrok iskati kje drugje. Prosim pa vas tudi, če mi lahko podate svoje mišljenje o jemanju teh dveh zdravil skupaj, saj se po zaužitju Bromergon počutim zelo slabo, imam bolečine v glavi in bi lahko cel dan prespala.
Najlepša hvala za vaš odgovor.

Spoštovani!

Številne bolezni in stanja lahko zvečajo raven PRL, med njimi tudi hipotiroza. Kadar je substitucija ustrezna paje vzrok za zvišano ravan PRL iskati drugje. vsekakor lahko Euthyrox in Bromergon jemljeta sočasno. Euthyrox je potrebno vzeti zutraj na tešče 20 minut pred jedjo.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog