hiperkeratoza

Pozdravljeni –

po kolposkopskem pregledu sem dobila izvid, kjer ne poznam pomena izraza “hiperkeratoza”. Mi lahko prosim pomagate?

Celoten izvid se glasi:
Citološki bris CT 668 negativen, hiperkeratoza. Test HC II je bil negativen.

Najlepša hvala za odgovor.

hiperkeratoza pomeni poroženevanje, česar sicer na MV ni. Gre za sprepembo, ki jo je smiselno nadzirati v krajših obdobjih, recimo na 6 mesecev.


Pozdravljeni – hvala za vaš odgovor.

Zanima me še, če je kolposkopski kontrolni pregled (čez 6 mesecev) možno izvajati tudi v nosečnosti? Le-to namreč načrtujemo.

Ali je morda celo bolje, da z nosečnostjo počakam na še en kontrolni pregled?

Hvala.

Spoštovani,

običajno se pri hiperkeratozi opravi vsaj informativni odščip tkiva, da se preveri ali je potrebna odstranitev ali ne. Če to ni bilo opravljeno, se pred zanositvijo raje posvetujte še s svojim osebnim ginekologom. Načeloma zgolj hiperkeratoza sama po sebi ni razlog za odlašanje z nosečnostjo, vendar so tudi izjeme.


Spoštovani –

hvala. Da, biopsija je bila opravljene mesec dni pred tem zadnjim pregledom (izvid: miren celični epitel, cervikalne sluznice, mirne žleze). Vendar so me kljub temu naročili na še en kontrolni kolposkopski pregled, predvsem tudi zaradi testiranja glede HPV.

Imam pa samo še eno vprašanje:
Ali hiperkeratoza vpliva kaj naj uspešnost zanositve?

Hvala. Lep dan še naprej.

ne, hiperkeratoza nima vpliva na zanositev, ker gre zgolj za spremembe na površini MV.


New Report

Close