Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Hiatalna hernija in težave

Hiatalna hernija in težave

Spoštovani,
težave z želodcem, predvsem prevelikim izložanjem kisline imam že od 2006 (po porodu), nazadnje sem bila na gastroskopiji 3 leta nazaj, ugotovljene so mi bile razjede na želodcu, gastritis in začetna drsna hiatalna hernija. Dobila Nolpazo za 6 tednov.
Težave s kislino niso nikoli v tem času čisto ponehale, zdaj pa mislim, da se je vse skupaj poslabšalo, mogoče tudi zaradi stresa ki ga imam trenutno kar veliko.
Najbolj me muči spahovanje in pa težave po jedi- čutim pritisk v območju prsnice ki izžareva v hrbet in res ni prijetno, kot da bi postala omotična in vse skupaj že spominja na manjši panični napad, ki jh žal poznam, Večkrat me tudi peče zgaga in zjutraj imam kisel okus v ustih, tudi kašljam. Imam tudi astmo. Ali je možno, da se mi je hernia poslabšala oz kaj naj naredim? A se to zdravi samo z zaviralci protonske črpalke ali še kako drugače (razen operacije) Bi bilo smiselno ponoviti gastroskopijo?
Sicer kar pazim kaj jem, saj sem v tem času že ugotovila kaj mi paše in kaj ne..

že v naprej hvala za odgovor.

LP Nova 11

Spoštovani!

Astma se zaradi GERB-a poslabša, pokašljujete, peče vas zgaga, boli. Svetujejo pol leta jemati PPI 2x na dan, dalje za vzdrževanje pa po 1x zjutraj. Ponovna gastroskopija še ni potrebna.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Podravljena,
hvala lepa za odgovor. Samo še vprašanje- kakšne odmerke PPI ste imeli v mislih pri jemanju dvakrat na dan?
Imam Nolpazo.

Lep dan,
Nova11

Spoštovani!

Katerikoli PPI se jemlje 2x na dan, Nolpaza 20 mg 2x.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

diagnoza hiatalna hernia-kako zdraviti bolezen

Spoštovani!

Če je hiatalna kila asimptomatska, se pravi, da nimate nobenih težav, se je ne zdravi. Če pa imate težave, se zmanjšuje kislost želodčnega soka, da kisli želodčni sok ne poškoduje sluznice požiralnika. S svojim zdravnikom se boste dogovorili za potrebno zdravljenje.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

lep pozdrav tudi jaz imam eno vprašanje glede hiatalne hernije. leta 2005 sem bila operirana na žolčnih kamnih, od leta 2010 sem tudi na inzulinu. imam pa že dobro leto in pol težave z bolečinami v želodcu in napihnjenostjo. zadnje pol leta pa se mi ob sportu (pri trebušnjakih) naredi izboklino od trikotnika do popka ter nadaljuje na desni strani popka. sicer je predel okoli popka zelo napet in trd na dotik. pred mesecem dni sem bila na gastroskopiji kjer so ugotovili refluks, gerb – hiatalna hernija ter heiobacter pyroly. v zadnjem mesecu imam zelo napihnjen trebuh kot da sem noseča 9 mesecev. zadnje tri dni pa občutim na desni strasni trebuha pod rebrom ostro bolečino, ki je včasih zelo zelo boleča včasih pa blaga, boleča na dotik je tudi celotna trebušna votlina, če ležim na hrbtu. do sedaj sem jedla nolpazo sedaj pa en mesec ne smem zaradi dihalnega testa za bakterijo. kaj mi svetujete,
lep pozdrav
hvala

pozdravljeni,

dihalni test je pomemben saj s testom ugotovimo, če je bila bakterija HP res uničena. dovolj je, da Nolpaza ne jemljete 14 dni pred testom, vsekakor pa test svetujemo šele 6-8- tednov po končani antibiotični terapiji.

predlagam da kolikor je mogoče upoštevate splošne konservativne ukrepe pri GERB-u. seveda trebušnjaki niso povsem primerni – imeli boste vsekakor več težav.

lp

____ Jurij Bednarik, dr. med. spec. internist Klinika Pacient Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8

New Report

Close