Zanima me ce lahko staknes hepatitis C pri skupinskem kajenju marihuane.

Dragi Andrej,

Pomembno je da veš, da je hepatitis C zelo nevarna bolezen, za katero se lahko tudi umre kljub zdravljenju v bolnišnici. Poleg tega je za hepatitis C značino, da se lahko razvije v kronično obliko, ki se lahko konča z jetrnim rakom in veliko prezgodnjo smrtjo.Torej pomembno je predvsem da smo pazljivi in da se ne nalezemo, ker pravega zdravila za hepatitis C še sploh ne poznamo.
Z jointi se lahko okužoš, če ima oseba, ki je okužena s hepatitisom C rane na ustnicah in v ustni votlini. preko jointa se potem sekrecija iz rane v kateri so tudi virusi hepatitisa C prenesejo na tvoje ustnice. Če so le te tudi ranjene se lahko okužiš. Torej tudi stare navade, ki so veljale med uporabniki drog se spreminjajo ravno zaradi vrste nalezljivih in težko ali sploh neozdravljivih bolezni.

Lep pozdrav in pazi na življenje, imamo samo enega. andrej je pisal/pisala:
>
> Zanima me ce lahko staknes hepatitis C pri skupinskem kajenju
> marihuane.

Hepatitisa c
ne mores stakniti pri skupnem kajenju marihuane!!!!!!!!!!!!!!!
andrej je pisal/pisala:
>
> Zanima me ce lahko staknes hepatitis C pri skupinskem kajenju
> marihuane.


Kajenje marihuane samo po sebi ni nevarno za okužbo.
Okužba je mogoča tedaj, ko ima kdo od sodelujočih v ritualu tudi poškodovane ustnice ali ustno votlino in lahko pušča na jointu virus hepatitisa C, če je seveda kliconosec. Potem mora biti izpolnjen še en pogoj in to je, da ima oseba, ki prejme tak jiont tudi poškodovano ustnico ali ustno sluznico.
Pri tem je morda pomembno povedati, da nimamo tako redko poškodovane ustne sluznice ali ustnic. Ustnice so pogosto poškodovane pozimi, ko nam razpokajo ob mrazu, lahko so poškodovane tudi zaradi kakšnih drugih vplivov. Poškodbe v ustih pa so lahko tudi pogoste. Mednje sodijo kariozni zobje, škrbine, rane na jeziku zaradi slučajnih ugrizov v jezik itd..

Torej, če že kadiš joint, kar ni zdravju koristno, je dobro, da ga ne izmenjuješ z ostalimi, kajti nikoli ne veš, ali je nekdo res kliconosec ali ne.
Morda še majhen nasvet: Vsi ki bi radi vedeli ali so okuženi z virusom hepatitisa C lahko opravijo test kjerkoli v Sloveniji pri vsakem zdravniku splošne prakse, šolskem zdravniku itd..
Tisti, ki so nosilci hepatitisa C so vedno v nevarnosti, da bi se bolezen ponovno razvila, zato jim svetujemo, da se zdravijo z interferonom in drugimi zdravili, ki niso 100% uspešni a vseeno pomagajo nekaterim, da ozdravijo in niso več kliconosci.

New Report

Close