hepatitis
Lep pozdrav, star sem 26 let in ze dalj časa- ugotovljeno najmanj 5 let imam patološke jetrne teste- so 2-3 krat povečani; na vseh preiskavah ni bil ugotovljen vzrok tem tezavam, z biopsijo so ugotovili le možnost začetne steatoze; zanima me preventivno ceplenje za hepatitis A in B ; BI BILO LAHKO TO V MOJEM PRIMERU NEVARNO, ALI BI BILO TO MORDA CELO PRIPOROČLJIVO? LEP DAN VAM ŽELI MARE
Spoštovani!
V primeru, da so bili izvidi viroloških preiskav negativni; mislim zlasti na preiskave, ki kažejo na okužbo z virusom hepatitisa B, je cepljenje za vas zelo priporočljivo.
Morebitne virusne okužbe v že obolelih jetrih imajo lahko težji potek kot v zdravih jetrih, zato cepljenje priporočamo že po doktrini.
Bolnike, ki so stalni nosilci virusa hepatitisa B, cepimo proti hepatitisu A. Bolnike, ki imajo kronični hepatitis zaradi okužbe z virusom hepatitisa C, cepimo proti hepatitisoma A in B.
V vašem primeru (in negativnih izvidih glede nosilstva hepatitisa B) je torej priporočljivo cepljenje s kombiniranim cepivom proti hepatitisoma A in B.
Lep pozdrav!
Nina
Spoštovani,
cena enega odmerka kombiniranega cepiva proti hepatitisu A in B znaša 13.300,00SIT.
Cepite se s tremi odmerki po shemi: 0,1,6 mesecev.
Lahko se cepite v ambulanti na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29; vsak delovnik od pol osme do pol druge ure ali na Inštitutu za varovanje zdravja RS na Trubarjevi 2, kjer se morate vnaprej naročiti.
Lep pozdrav,
Eva