Help – klima
Dobra ali slaba klima so danes predvsem v funkciji denarja, ki si ga pripravljena zanjo odšteti.
Med najkvalitetnejše proizvajalce vsekakor sodijo Japonci (Toshiba, Pioneer, Fujitsu… in mnogi drugi). Nudijo najsodobnejšo tehnologijo, kar pomeni visok izkoristek vložene električne energije, nizek hrup, spremenljive lamele na ventilatorju, dolgo življenjsko dobo ležajev, minimalno možnost nastajanja bakterijskih kultur v klimi in podobno.
Me dokaj solidne sodijo Korejci (LG, Hyundai, Samsung in ostali). Mnogokrat proizvajajo po vzoru starejših, preverjenih japonskih tehnologij. Torej dobiš relativno dobre klime, ki pa pretežno niso tehnološko najnaprednejše.
Med najslabše proizvajalce sodijo Kitajci. Tam razvoja skoraj ne poznajo, gre bolj ali manj samo za površno kopiranje česa boljšega. Izkoristki so relativno nižji, hrup dokaj višji, ležaji tulijo že po letu ali dveh uporabe, z bakterijami se moraš ukvarjati sama…….
Dobra korejska klima bo lahko do 2x dražja od kitajske, japonska tudi do 3x dražja. Tvoja odločitev pa je, koliko misliš za klimo zapraviti in kaj je pri njej zate pomembno. Vse tisto, kar je poleti tako blazno ugodno je skoraj brez izjeme kitajskega porekla. Če nisi nikoli videla na delu nove japonske klime, boš verjetno tudi s tisto zadovoljna. Seveda pa moraš vzeti v zakup, da monterji na japonskih zaslužijo toliko, da od tega lahko živijo, zato so običajno monterji japonskih klim boljša, stabilnejša podjetja z daljšo tradicijo na trgu. Pri kitajcih je zaradi nizke cene marža tako nizka, da se resnični mojstri z njimi sploh nočejo ukvarjati. Zato so predvsem prepuščene lokalnim “one man band” s.p. jem, ko so bili včeraj še steklarji pa jim ni šlo, zato danes montirajo klime, jutri bodo pa verjetno že postali monterji gips plošča ali pa morda peki pizz. Če imaš čas, dobre živce, slaba ušesa… si kupi poceni kitajčka, sicer pa malo razmisli :))))
Jelka !
Panasonic je sicer Japonski. Pioneer je pa najboljša ameriška firma predvsem za akustiko. V bistvu imajo njihove ak.naprave najboljšo reprodukcijo zvoka-dokazano.Klime imajo dokaj vredu, vendar se mi zdi Pan. vseeno boljši(govorim iz lastnih izkušenj). Panasonic dela klimatsek naprave v Ameriški kooperaciji, tam ima tudi svoj sedež in tovarno.
Saj ni važno kje delajo, važna je tehnologija. Zaradi mene če jo sestavlja en z osnovno šolo v ameriški tovarni, ki je usposobljen za to, ali pa en v korejski tovarni ki je prav tako usposobljen za to, mi ni pomembno… V bistvu sedaj itak vse prihaja od tam kjer je cenejša delovna sila…tehnologija je pa druga stvar.
LP
jaz imam PANASONIC klimo in sem zelo zadovoljna, ker deluje zelo potiho in mi razhladi skoraj celo bajto, nekje več nekje malo manj. imam model, ki se izklopi ko doseže določeno temperaturo in kar nekaj prišparaš pri elektriki. je bila pa malo dražja od drugih variant. nabavli smo jo v pooblaščeni firmi, pa oni imajo svoje montažerje, pa še popust so mi dali. Lahko jih pokličeš 01/563 56 00.
dober nakup
lp
Najboljši proizvajalec klim je Toshiba…..Mi imamo 20-letno izkušnjo; ravno lani smo v novogradnjo vgradili novi Toshibini klimi.
Se zelo dobro obnesejo tako po tehnični, kot po funkcionalni plati. Mi jo občasno uporabljamo za gretje, ker imamo kombinirano (hlajenje-gretje) in ti povem, da nobena druga kurjava ne ogreje tako hitro in tako dobro. Pa tudi račun za elektriko je OK…….Fino je imet klimo, ki tudi ogreva, saj v primeru, kot i zataji drug ogrevalni sistem (npr, plin) si lepo na toplem….
Lp,
Moena
Panasonic je Japonski in sodi med dobre proizvajalce.
Naj te ne moti, kje fizično je narejena klima. Pomembno je, kdo je lastnik in kdo skrbi za pravilen potek proizvodnje. Panasonic je lahko narejen tudi na kitajskem, vendar v tovarni, ki ne dela nekaj po svoje, ampak na japonskih strojih po japonski tehnologiji in z japonskim nadzorom. Torej je vse isto kot bi bila narejena na japonskem, samo kar so delavci cenejši….