HEDGER
Zdravo! Pred kratkim sem bila pri ortodontu, ki mi je rekel, da je edina možnost za popravo mojega stanja zob (napacen ugriz-spodnja celjust zamaknjena nazaj) hedger (plus seveda fiksni aparat). Zdaj me pa zanima, ce je to res, ali obstaja se kaksna druga resitev, ker ne morem verjet, da v vseh teh letih ortodontija se ni toliko napredovala, da bi iznašli manj vidne in enako ucinkovite naprave za izboljsanje ugriza.
Hedger mi je enostavno prevec grozljiv, da bi sploh pomislila na to, da bi ga uporabljala.
Najlepsa hvala za odgovor!
Spoštovana!
Za konkretnejši odgovor mi manjka nekaj vaših podatkov, vsaj vaša starost, če že ne drugega. Ker vsega tega nimam, bom odgovarjal bolj na splošno. Headgear ali vratni elastični teg, kot bi ga po slovensko imenovali, je aparat, ki zobe zgornje čeljusti ali pa celo celotno čeljust pomika navzad. Od starosti pacienta, od velikosti in smeri sile, ki jo uporabljamo,je odvisen pričakovani končni efekt, ki ga želimo z aparatom doseči. Se pravi, ali želimo delovati samo na zobe ali pa želimo od aparata skeletni učinek delovanja. Vsekakor imamo v ortodontiji na voljo tudi nekatere alternativne aparate za enak učinek, vendar imajo vsi ostali več stranskih in neželjenih učinkov oz. je njihova izvedba bistveno bolj zapletena. Skratka vratni elastični teg je zelo dober in učinkovit aparat in če se pacient drži navodil, z njim tudi zelo hitro pridemo do zastavljenega cilja. Njegova edina slaba stran je estetika. Ker pa ni potrebno, da je aparat v ustih 24 ur na dan, in običajno lahko pacienti ves terapevtski čas izpeljejo doma, mislim, da tudi to ni tako hudo. Poleg zelo dobre učinkovitosti in za pacienta enostavne izvedbe ima ta aparat še eno dobro lastnost in to je njegova relativno nizka cena v primerjavi z drugimi alternativnimi aparati. Vsekakor pa je odločitev za aparat ali ne vaša. Vendar se morate o tem pogovoriti z vašim ortodontom in skupaj poiskati možne alternative. Srečno!
zivjo!
stara sem 13 let in rada bi imela zobni aparat..zgornji zobje so zelo pomaknjeni naprej in zgornja glavna dva zoba in spodnji zobi mi ‘strlijo’ kar me zelo moti..zdravnikov,se posebaj zobozdravnikov se ZELO bojim(ko sem bila mlajsa sem imela grozno zobozdravnico)..svojega zobozdravnika nimam ze zeloo dolgo zaradi moje fobije..pa tudi zobnega aparata se nakako bojim..upam da bi mi lahko pomagali
Pozdravljena,
žal mi je, da si tako preplašena, vendar dandanašnji to res ni več potrebno. Takorekoč vsi posegi v zobozdravstveni ambulanti so danes lahko izvedeni na (skoraj) neboleč način. Svetujem ti torej, da si poiščeš zobozdravnika, ki mu boš zaupala. Skupaj bosta poiskala tudi pravo pot do ortodontskega zdravljenja in te na to tudi ustrezno pripravila. Srečno!
Pozdravljena,
headgear je snemljiv aparat in ga ortodonti običajno celo odsvetujemo za nošenje v šoli. Običajno se s pacienti dogovorimo, da omenjeni aparat redno nosi, ko je doma. Seveda pa mora kljub temu nabrati dovolj ur nošenja. Lep pozdrav!
Draga najstnica, pri rednem nošenju aparata se zobje optimalno lahko pomikajo s hitrostjo 1 mm na mesec. Se pravi, da je čas, ki je potreben za dosego zastavljenega cilja, odvisen od tega, kolikšen premik zob pravzaprav potrebuješ. Najlažje ti bo na to vprašanje odgovoril tvoj ortodont. V povprečju pacienti, ki redno nosijo aparat, dosežejo ustrezen premik v 4 – 6 mesecih, izjemoma pa je potrebno tudi daljše nošenje aparata. Srečno!