Hčerin fant pije

Spoštovani !

Bil sem kronični alkoholik – 10 let. Ozdravil sem se sam s precej težav in tudi z malo sreče, ko sem izgubil službo. Štiri leta sem bil brez zaposlitve in imel sem težave pri iskanju nove. To vam bom opisal kdaj drugič.

Hčera je stara 16 let in zaljubljena v fanta, ki je pričel piti. Pred tem je že obiskoval psihiatre in psihologe. Vse obljube, ki jih je dal, so vsakokrat padle v vodo. Ne gre in ne gre, da ne bi razmišljal o težavah. Tudi pogovori, ki so trajali po več ur, niso zalegli. Vse možne variante, ki so pri meni rodile sadove, so pri njem brez uspeha. Je namreč tip solo pivca za dvigovanje samozavesti in potlačenja svojih osebnih neuspehov, ker je propadla šola, družba …

Hčera je trenutno še kar uspešna v šoli. Trudi se na vse mogoče načine, kako bi mu pomagala, vendar brez uspeha. O tem, da bi ga pustila, noče slišati. Fant je star 20 let in se je pustil odpeljati po zadnji solo pivski seansi na zdravljenje. Kako naj se obnašam do njega, ker se me boji in ve, da ne prenesem, da bi bili pijanci v moji bližini, ker se preveč spominjam na dni, ko sem bil na dnu.

Je kaj upanja? V javne ustanove sam nisem verjel, ker sem trmastega značaja. Zato sem te zadeve s pomočjo literature g.Ruglja in javnih del saniral in jih še zmeraj. Sedaj ne pijem ~ 8 let niti brezalkoholnega piva, ker sem takšen značaj.

Kako jima naj pomagam, ker starejši drugače razmišljamo? Andro

Razumem, da vas skrbi za vašo hčer in verjamem, da želite vaši hčeri le najboljše. Predlagate ji različne rešitve za rešitev njenega problema, a hčera (kakor tudi njen fant) vaših predlogov ne sprejema. Morda bi bilo dobro, da najprej pomislite, kaj njen oziroma njun problem povzroča vam. Kaj to prebuja v vas? Kaj vi ob tem doživljate?

Ker ste bili sami alkoholik, lahko dobro razumete, kam lahko pijača pripelje fanta vaše hčere. Slutite, da lahko bolečina vaše žene ob vas postane bolečina vaše hčere ob njenem fantu. Razumem, da želite hčerko odrešiti tega trpljenja. Pa vendar: a lahko vaši hčeri dovolite, da sama poišče pomoč za njun odnos? Tisto, kar lahko vi storite (in to lahko storite samo vi, ker ste njen oče), pa je to, da hčerko sprejmete v njeni bolečini in da ji zagotovite varnost.

Ko ste bili na dnu, je bila vaša hčerka z očetom, ki ga (zaradi opitosti) ni bilo. Zdaj išče odnos s fantom, kjer je ponovno (zaradi fantove opitosti) sama. Reči hčeri, naj zapusti fanta, je skoraj tako, kot če bi ji pred leti rekli, naj zapusti očeta. Pa vendar otrok ne more kar tako zapustiti očeta. Dekle ne more kar tako zapustiti fanta.

To, kar lahko vi storite za vašo hčerko, je to, da ji zdaj zagotovite varnost, ki ji je pred leti niste mogli zagotoviti. Spomin na dni, ko ste bili na dnu, je boleč za vas in tudi za vašo hčerko. Takrat, ko ste bili na dnu, je bila vaša hčerka brez očeta. Lahko vaši hčerki priznate to njeno bolečino (ki je še vedno del nje, čeprav je od tega minilo 8 let)?

Poskusite se pogovarjati z vašo hčerko o vaših in njenih čutenjih, o tem, kaj alkohol prebuja v vas in kaj to pomeni zanjo. Kaj ste vi sami doživljali, ko ste bili na dnu in kaj je doživljala vaša hčera. Kaj je hčerka takrat pogrešala, kakšnega očeta si je želela… Ko bosta oba bolje razumela vajin odnos, bo lahko hčerka bolje razumela odnos med njo in fantom.

New Report

Close