Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Endodontija granulom prakticno brez bolecine

granulom prakticno brez bolecine

Pozdravljeni.

Pred kakim mesecm mi je padla odpornost in je zob sestica postal malcek obcutljiv na trkanje, ne pa na ugriz, niti na mrzlo/vroce, ali sladko. Skratka povzrocal ni nobenih tezav, sem ga pa obcasno zacutil, da ni vse ok, kot bi me hotel malce boleti.

Po pregledu pri zobozdravniku na samem zobu ni bilo videt nic posebnega, zato sem sel na slikanje. Na sliki je ob eni od korenin videt malo vnetja, v samem zobu pa nic nenavadnega. Zdravnik je predlagal opazovanje in ce se v mesecu vse skupaj ne umiri, ali poslabsa, ciscenje kanala in zdravljenje.

Skratka, zdaj sem v dilemi, ali ima sploh smisel cakat? Se take stvari lahko pozdravijo tudi same od sebe? Tudi ni mi jasno, kako so bakterije prisle do konca korenine, brez da bi me bolel zob. Po zobozdravnikovih ocenah je plomba neoporecna. Kako je to mozno?

Prosim za Vase mnenje. Hvala za odgovor.

Izi

Spoštovani,
Če je na RTG sliki nedvoumno videti vnetno spremembo v kosti ob vršku korenine, potem je smiselno začeti z zdravljenjem. Neoporečnost plobe tega dejstva ne sprememni. Če je bila zobna pulpa v slabem stanju že takrat, ko se je plomba izdelala (tega iz RTG slike ni mogoče oceniti), lahko kasneje pride do odmrtja pulpe, ki se lahko okuži z bakterijami, ne glede na to, da je plomba neoporečna. Ko se bakterije v zobu dovolj namnožijo, skozi odprtino na konco korenine vdrejo v okolno kost, kjer povzročijo vnetje, ki ga na RTG sliki vidimo kot senco. V večini primerov (cca 60%) tak proces poteka neboleče.
Večkrat pa je iz RTG slike težko oceniti, ali gre na vršku korenine za vnetno spremembo, ali pa gre za anatomsko strukturo, ki na RTG sliki izgleda podobno (npr. recesus maksilarnega sinusa). To je verjetno razlog, da se je vaš zdravnik odločil za čakanje in spremljanje stanja.
Za bolj natančen odgovor pa bi moral videti RTG sliko.

LP, dr. Igor Potočnik

Spoštovani,

stanja zoba brez RTG slike žal ne morem komentirati. Od tega pa je največ odvisno, ali je zob potrebno zdraviti in kdaj. Zato imam za presojo o tem, ali je zob potrebno zdraviti, žal premalo podatkov.
Verjamem, da če bi bil vaš zobozdravnik prepričan, da gre za granulom, bi z zdravljenjem že začel. Zato predlagam, da zaupava presoji zobozdravnika. Če pa bo dilema še naprej odprta, pa predlagam, da se stanje preveri na 3d CB CT RTG sliki.

LP, Igor Potočnik

nova
Uredništvo priporoča

Spoštovani,

Najverjetneje je senca vnetnega izvora, predlagam zdravljenje zoba.

LP, Igor Potočnik

Najlepsa hvala za vse odgovore do sedaj.

Se lahko prijavim na pregled in morebitno zdravljenje tudi pri vas? Vasa ambulanta tudi ze obratuje?

Lep pozdrav,

Iztok

Spoštovani,

ker ne gre za strokovno vprašanje, lahko odgovorim le na splošno. Specialistično endodontsko zdravljenje je dostopno v ambulantah s koncesijo, kamor Vas napoti izbrani zobozdravnik z napotnico. V samoplačniških specialističnih endodontskih ambulantah je izbira specialista svobodna. Seznam vseh slovenskih specialistov endodontov najdete na spletni strani Sekcije za zobne bolezni in endodontijo na povezavi:

http://www.ohranisvojezobe.si

LP, dr. Igor Potočnik

New Report

Close