Mi lahko prosim poveste, kako se da kar najbolje zavarovari pred granulomom. Obstaja kaksna posebna zobna pasta oziroma ustna vodica, ki zmanjšuje možnost, da bi ti se ti zagnojilo v zobu oziroma dlesni (saj se sam ne vem ali se to zgodi v zobu ali dlesni ali v obeh variantah hkrati)?

Lepo pozdravljeni!

Spoštovana zobnimisek,

granulom je kronično vnetje obzobnih tkiv na vrhu korenine, tako da ustne vode in zobne paste do tja ne sežejo. Če imate vse zobe še žive, potem se vam granulomov ni treba bati.
Najboljša preventiva je redno in temeljito čiščenje zob, s čimer preprečite nastajanje kariesa in morebitno vnetje dlesni.

Problem je ve tem, da sem ze imel granulom in nimam treh zivcev. Koliksna je nevarnost, da se to povrne?

SPoštovani zobnimisek,

ne poznam številke, ki bi vam najbolj jasno odgovorila na vaše vprašanje.
Če so zobje že zdravljeni, potem vedno obstaja možnost, da se stanje ponovi. Verjetnost, da se bo to zgodilo, je tem večja, če zob ni bil pravilno zdravljen. Z drugimi besedami – vi ne morete narediti nič, ker se pri ponovitvi vnetij stvari dogajajo na nivoju, ki ni v “vašem dosegu”.

Kako pa se zdravi granulom? Morajo zob odpreti?
Hvala

Spoštovana nitka,

zob je potrebno odpreti in odstraniti odmrlo zobno pulpo (ali polnilo kanala pri že zdravljenem zobu). V izpraznjen kanal vstavimo zdravilo, ki ga v določenih časovnih intervalih menjamo. Ko rentgensko ni več videti sprememb, zob dokončno zapolnimo s termoplastično maso in na zobu naredimo zalivko ali ga protetično oskrbimo.

New Report

Close