Najdi forum

Nad zobom, ki je večkrat bil zdravljen, na dlesni, mi se dela gnojna bula, ki sicer ni boleča je pa zelo moteča. Po nekaj dnevih se na pritisk predre in pride do izlitja gnoja. Potem je spet mir kaki mesec in nato se zgodba ponovi. Zob je pri stiku z dlesnijo potemnel (zaradi izumrtja živca). Bil sem pri svoji zobozdravnici, ki mi je dala zdravilo v zob. Dan za tem mi je plomba ven padla z zdravilom vred. Naslednji dan sem šel k drugemu zobozdravniku(osebna zobozdravnica je šla na dopust) da mi vsaj zob zapre in mi je tudi rekel da po vsej verjetnosti gre za granolom. Zanima me kako zelo je to nevarno, kajti slišal sem da se ta granolom, oziroma gnoj lahko raširi do srca in pride do smrti. Kaj za storiti? Ali treba zob nemudoma ispuliti(3/4 zoba je tako ali tako v plombi)? Namreč ni mi za čakat da se moja zobozdravnica vrne z dopusta….. Prosim za pomoč….

Spoštovani Dejan,

pred ekstrakcijo pride pri takem zobu v poštev še kirurška odstranitev vnetega predela (apikotomija).
Vsekakor kronična vnetja nikjer v telesu niso zaželena, kar tako na hitro pa zaradi tega še ne boste umrli. Če ste se odločili za ekstrakcijo (ne vem, kateri zob vam povzroča težave), potem vam ni potrebno čakati na vašo zobozdravnico – zob vam lahko izpuli tudi dežurni zobozdravnik.
Lepo pozdravljeni!

Mene predvsem zanima kaj vi predlagate, aplikotomijo ali ekstrakcijo. Govoriva pa o zgornji desni šestici…..

Lep pozdrav…..Dejan

Pred letom in pol so mi odstranili modrostni zob. Operacija je bila zapletena, ker je bil zob vraščen. Ob tem so mi poškodovali zob ob njem. Dlesen pa je bila šivana. Od takrat naprej se mi v tem zobu (sedmici) pojavlja bolečina. Zob je občutljiv na sladko, mrzlo, toplo,… Na tej starni ne morem jesti. Čeprav je bil zob saniran (s premazi), je še vedno občutljiv. RTG slika je brez posebnosti. Zobozdravnica meni, da gre za odmik dlesni. Poskušala sem s posebnimi zobnimi pastami, a nič ne pomaga. Ali obstajajo še drugi načini zdravljenja? Že v naprej hvala za pomoč.

Spoštovani Dejan,

imam premalo podatkov za kakršenkoli nasvet. Potrebno bi si bilo ogledati še rentgenski posnetek in predvsem vaš zob. Če vas izguba zoba preveč ne moti, potem je ekstrakcija upravičena, če pa zoba še ne bi radi tako hitro izgubili, potem pride v poštev apikotomija.
Lepo pozdravljeni!

Spoštovana Mojca,

predvsem bolečina na toplo govori o prizadetosti živca pri omenjenem zobu. Potrebno je ugotoviti, kakšna je vitaliteta (reakcija na električni tok) poškodovanega zoba. Kot nadaljnje zdravljenje pride v poštev odstranitev živca.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close