Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Odnosi in socialna prva pomoč Življenje, ah to življenje Graf socialnih prispevkov za Slovenijo in druge drzave

Graf socialnih prispevkov za Slovenijo in druge drzave

Ilustrativno:

http://www.finance-on.net/files/2004-01-19/graf_enemy_012.gif

Tomaz

so what, tomaž?

kaj hočeš zdaj povedat? je to dobro ali slabo? po tvojih prejšnih postih sklepam, da hočeš spet kaj pokritizirati. se motim?

pa lep dan

ni pa vse povedano, če gledaš goli graf….odvisno je še od marsičesa…
samo za primerjavo ti dam Švico in Slovenijo, mi 22% oni 11%, torej še enkrat več…ampak gre seveda za absolutne zneske.
Ni namreč vseeno, ali imaš 11% od povprečne bruto plače v SLO, ali v Švici
pri nas to znese cca 55.000.-sit (22%) po zaposlenemu , v Švici pa je ta znesek precej višji, kljub temu, da predstavlja samo 11%…
med drugim ima Poljska nižji znesek kot mi, pa višji procent…
ni vse zlato, kaR SE SVETI…

Za spremembo ne bom komentiral. Kaj pa ti mislis o tem, da smo med najbolj obdavcenimi ljudmi in ocitno tudi med najbolj obremenjenimi s socialnimi prispevki na svetu? Imas sploh kaksno mnenje o tem?
Tomaz

Zakaj skusas opravicevati stvari, ce ves, da se ti o njih ne sanja? Kaj imas od tega, da ljudem lazes? Boljsi obcutek?

Graf pove vse, kar moras vedeti. V drugih drzavah so pac primerno visje cene. Ce v Svici zdravnik dobi 10.000 frankov mesecno, tedaj moras zdravstveno storitev placati ustrezno vec (da se nabere teh 10.000 frankov, ker denar ne raste na drevesih). Ce delavec dobi 3.000 frankov place, tedaj morajo biti a) njegovi izdelki toliko drazji ali pa jih mora b) prodati toliko vec in morajo biti toliko kvalitetnejsi.

Graf pove, da imamo glede na naso produktivnost se enkrat boljso socialo od Svicarjev. Lahko recemo, da imajo Svicarji glede na njihovo produktivnost preslabo zdravstvo, preslabe pokojnine in preslabo socialno varnost, lahko pa recemo tudi, da imamo mi glede na nase zmogljivosti predobrega.

Ce tega ne razumes, si poskusi predstavljati Slovenijo in Etiopijo. Ali se ti zdi umesno, da bi se Etiopci pritozevali, ker nimajo slovenske kvalitete zdravstvene oskrbe za vsakega drzavljana? Ne. Ker ti je jasno, da si taksne oskrbe ne morejo privosciti. Ampak ocitno ne znas razmisljati na enak nacin, ko primerjas Slovence in Svicarje (ceprav gre za isto razmerje BDP 1:3), ampak namesto tega isces nekaksne izgovore.

Glede na nizko produktivnost in kvaliteto dela imamo predobro zdravstvo, socialo in pokojnine – preprosto, ne pridelamo dovolj, da bi si lahko to privoscili. In zato sistem ne deluje. Ker prevec denarja porabimo za omenjene zadeve (v primerjavi z drugimi) nam zmanjka za vlaganje v razvoj in zvisevanje produktivnosti in nase tovarne crkujejo ena za drugo. Ce si tega zelimo, je v redu. Ce si tega ne zelimo, potem pa bo potrebno zategniti pas tam, kjer je najvec speha. In to je pri sociali in davkih.

Tomaz

TOMAŽA ZA PREDSEDNIKA VLADE !!!!!!!!!!
VOLTE TOMAŽA- TOMAŽ MA VAS RAD !!!!

Zdej pa resno…plače predstavljajo cca. 23% stroškov v zdrasvstvu, vse ostalo so drugi stroški-zdravila,oprema,elektrika,itd.itd….in vse ostalo razen plač stane v Švici še manj kot pri nas….

A si je kdo prebral legendo?
Gre za primerjavo za POVPREČNO PRODUKTIVNEGA SAMSKEGA DELAVCA V PREDELOVALNIH DEJAVNOSTIH. Tomaž, nisem vedela, da zdravniki pašejo sem. Ali pa??? 🙂

z.

“Zdej pa resno…plače predstavljajo cca. 23% stroškov v zdrasvstvu, vse ostalo so drugi stroški-zdravila,oprema,elektrika,itd.itd….in vse ostalo razen plač stane v Švici še manj kot pri nas….”

Ni cisto tako, ampak si blizu. V Svici bodo uporabljali vec originalnih (drazjih) in kvalitetnejsih zdravil, boljso opremo, itn. Kar sem zelel povedati v primerjavi z Etiopcem je, da Slovenci ne moremo kupiti enake opreme, kot jo uporabljajo Svicarji.

Zdravniki bi si jasno zeleli vse najnovejse in tip-top. Ampak v resnici bi morali delati s starim in rabljenim, ker si preprosto ne moremo privosciti vec.

Ce so nase place 1/3 svicarskih, tedaj moramo poskrbeti, da bo tudi bolniska oskrba stala 1/3 svicarske. Ce stane vec, potem je nekje stroskovna anomalija (nekje med slovenskimi cenami je “svicarska cena”, ki se ji da izogniti na racun kvalitete).

Zato ne mores reci, da je “to v Svici drugacna situacija”, ampak lahko le reces, da smo mi nekje zasrali in je nase zdravstvo glede na produktivnost drazje. Ne vem, zakaj je to tako lahko razumeti za Etiopca. Nihce tule nima problemov, ce kdo rece, naj Etiopija kupi rabljene operacijske mize po diskontu. Ce pa bi to predlagal za Slovenijo…raje ne.

Tomaz

»Glede na nizko produktivnost in kvaliteto dela imamo predobro zdravstvo, socialo in pokojnine – preprosto, ne pridelamo dovolj, da bi si lahko to privoscili. In zato sistem ne deluje. Ker prevec denarja porabimo za omenjene zadeve (v primerjavi z drugimi) nam zmanjka za vlaganje v razvoj in zvisevanje produktivnosti in nase tovarne crkujejo ena za drugo. Ce si tega zelimo, je v redu. Ce si tega ne zelimo, potem pa bo potrebno zategniti pas tam, kjer je najvec speha. In to je pri sociali in davkih.«

pa tomaž, sej ti si pravi genij… tovarne nam crkujejo, ker mamo predobro zdravstvo in socialo… juhuhu. a tko simpl je al kaj? zakaj se ni noben tega že prej spomnu?

Ti, neki ti bom povedala. Ti si tolk pameten. Ti si čist res blazno pameten. Ne, kaj pameten – ti si genij! Prav občudujem te. Za vsako stvar maš svoje mnenje, veš resnico o sadamu, znaš tud iz bbc-jeve spletne strani razbrat fula o mednarodnih odnosih, iz enga samga grafka lahko poveš, kako nas v zabačani sloveniji odrešiti visokih davkov, veš tud teorijo zarote pr stanovanjih, pa vse o rešitvi problema izbrisanih … Čist škoda te je za tist, kar trenutno delaš, sej bi moral reševati vse tele probleme, na katere se tolk dobr zastopiš, pa ne sam na slovenski, na svetovni ravni!

»Kaj pa ti mislis o tem, da smo med najbolj obdavcenimi ljudmi in ocitno tudi med najbolj obremenjenimi s socialnimi prispevki na svetu? Imas sploh kaksno mnenje o tem?«

evo, priznam. vem, da nč ne vem. gnijem tle nekje švici bogu za ledjima in … nimam pojma. ne, res, ne zezam se, pojma nimam, maš čist prav. in tud pojma nimam, kot si napisal v enem drugem postu, da je 1+1=2 al pa o čemerkoli v zvezi s sadamom in zda al pa stanovanji in izbrisanimi. zame je 1+1 1+1, ne pa 2, kar se tiče stanovanj, sem najrajš pod milim nebom, o sadamu, bušmanu in b-liarju pa zvem več pametnega, če se zazrem mal okrog pa še vase, saj so v vsakem od nas, in pometam pred svojim pragom. tud o svobodi, o kateri tko rad pridigaš, da je pršla z demokracijo, potemtakem nimam pojma, ker ne mislim, da obstaja zunaj mene, še manj v kaki neskončni ponudbi trgovskih polic. pa še očitno zmotno mislim, da so vsi sistemi nasplošno čist preveč obremenjeni z vojsko, zastraševanjem, nadvlado in takimi kozlarijami, ne pa s socialo in zdravstvom. tko da – viš, res nimam pojma. mam pa neki pojma o ljudeh, ki vsakodnevno prepričujejo folk, kako neveden je … pa ne samo neveden, menda celo kar laže.

mam pa enga prjatla, ki žvi v švici in pravi, da dela k norc. da nima nč prostga časa. tko da ne vem, kako lahko ti delaš v švici pa še po forumu vsak dan pišeš?

Tomaz,
Spasi Sloveniju i ubi se

V naglici nisi uspela dojeti napisanega.
Jaz sem visino zdravstvenega zavarovanja povezal z visino place zdravnika. Ce je zdravnik boljse placan, potem das tudi vec za zdravstveno. Ti je do sem logicno?
Moja pripomba je bila v zvezi s tem, da v Svici 11% od place pomeni vec denarja, kot v Sloveniji 22%; ampak zato, ker so v Svici place visje tudi zdravnik dobi vecjo placo.
Po domace. Ce v Sloveniji 10% tvoje place znese 10 SIT in jih zapravis za zdravnika, potem v Svici sicer 10% place res pomeni 30 SIT, ampak jih ravno toliko zapravis za zdravnika, da ima lahko on trikrat visjo placo. To je zelo poenostavljeno, ampak se da precej generalizirati.
Tomaz

“pa tomaž, sej ti si pravi genij… tovarne nam crkujejo, ker mamo predobro zdravstvo in socialo… juhuhu. a tko simpl je al kaj? zakaj se ni noben tega že prej spomnu?”

To ve skoraj vsak, ampak poglej si sprejem teh idej pri nerazgledanih ljudeh, pa ti bo jasno, zakaj si nihce ne upa o temu govorit.

“tko da – viš, res nimam pojma. mam pa neki pojma o ljudeh, ki vsakodnevno prepričujejo folk, kako neveden je … pa ne samo neveden, menda celo kar laže.”

Ampak, to je res, ves. Das Volk v resnici pogosto laze. Zelo preprost pogovor se pri prici konca pri lazeh in izmisljotinah, ce se npr. zagrizen sovraznik Busha pocuti ogrozenega zaradi argumentov, ki jih ni vajen, ker jih v Sloveniji pac nikoli ni potreboval. Dovolj je bilo, da je glasno tulil, pa je bil ze sprejet kot razmisljujoc in pronicljiv.

Ljudi, ki v zivljenju ne bi lagali, so mediji in okolje tako globoko prepricali v svoj prav, da so pripravljeni lagati, si izmisljati dejstva ali kot race ponavljati kar so nekje slisali in nikoli preverili, samo, da bi jim ostala tista prijetnost, ki so je delezni v svoji mali enoumni skupinici pod sloganom “i’ve made up my mind so please don’t bother me with facts.”

Vse za to, da bi jim ostal gresni kozel za njihove zivljenjske zablode. Da bi jim ostala vreca za boksanje. Da bi jim ostal obcutek, da so kriticni misleci .

Kar v resnici sporocajo s taksnim odnosom pa je ravno nasprotno. Kako zelo se bojijo in kako zelo jih boli resnica in razlicnost mnenj. Kar naenkrat niso vec glavi, ko se mecejo ob tla zaradi ZDA. Kar naenkrat jim nek zlobnez pod nos pomoli dejstva in iz njih naredi zgodovinske, ekonomske in politicne analfabete. In ta nekdo je se celo *pozor* tujek. Grozno, pregrozno. Emigracija. Ne more biti bolj grozno od tega, v proletercih se prebudijo najglobji strahovi – nekdo, ki je prepotoval del sveta in je ocitno inteligenten meni, da nimajo prav. Zdaj, protiargumentov ravno nimajo. Ampak, lahko pa poskusijo na drugih nivojih. Naprimer, na nivoju kolektivnega strahu pred tujci. Pa na nivoju pol stoletja vcepljanemu negativnemu odnosu do burzuazne emigracije. Pa na nivoju – mi pametni ceo svet glup.

“mam pa enga prjatla, ki žvi v švici in pravi, da dela k norc. da nima nč prostga časa. tko da ne vem, kako lahko ti delaš v švici pa še po forumu vsak dan pišeš?”

Sem zelo produktivno in kreativno bitje. Zoprno, kajne?

Tomaz

********Ljudi, ki v zivljenju ne bi lagali, so mediji in okolje tako globoko prepricali v svoj prav, da so pripravljeni lagati, si izmisljati dejstva ali kot race ponavljati kar so nekje slisali in nikoli preverili, samo, da bi jim ostala tista prijetnost, ki so je delezni v svoji mali enoumni skupinici pod sloganom “i’ve made up my mind so please don’t bother me with facts.” ****

A se v tem kar si napisal prepoznaš?

Pa še nekaj, a je aspirin v švici tudi 3x dražji kot pri nas?

o, mažek, zdej si me pa čist razočaral. pa za tacga genija sem te imela. “nekdo, ki je prepotoval del sveta in je ocitno inteligenten”, zgleda ne prepozna ocitne ironije, ne samo v mojem postu. pa malo podnapisov:

sodobna psihologija iq ne meri več samo v mejah razuma, če veš, kaj hočem reči. sklicujem se namreč na tvoje neskončne argumentacije, ki se vrtijo v krogu, iz katerega ne morejo izstopiti, ker temeljijo na miselni prepostavki, da je vse, kar zaznajo one, čista in edina resnica, vsi ostali pa so zaslepljeni. prisegaš na ‘goladejstva’, ne? hm. tako so prisegali tudi v lagerjih. golodejstvo v tistem času so bile nekatere predpostavke o židih, romih, homoseksualcih. kasneje so se izkazale za produkt sicer visokointeligentnega, ampak drugače hudo… kako naj se milo izrazim… revnega uma. dalajlama ne ve veliko ‘golihdejstev’, je pa moder. pa velik ljudi mu zaupa. višga, tle je razlika.

filozofi se že tisočletja ubadajo z iskanjem resnice, pa so se večinoma znali prikloniti dejstvu, da ni ene same. skupaj z drugimi vedami se tudi že kar nekaj časa ubadajo z izzivom življenja v družbah in njihovo ureditvijo, pa so njihove ugotovitve daleč od tako posplošenih in simplicističnih, kot jih navajaš. ne gre zanikati, da nisi naštudiral nekaterih zadev. a kot ti že nekaj ljudi tule gor vztrajno dopoveduje: sploh ne gre za to! je že fajn prebrat eno ali dve ekonomski analizi, če sta vsaj približno poglobljeni. a ne gre za to. gre za način vrednotenja sebe in drugih ljudi in za ta medsebojni odnos. gre tudi za to, da družbe ni mogoče spreminjati od zunaj. kako že pravijo: ‘be the change you want to see in others’. drugače vse skupaj spominja na turškega petelinčka, ki mora zaradi svoje majhnosti še toliko bolj kikirikati.

namreč, svetujem pregled pri kakem od specialistov za nadpovprečno povišan ego. predvsem v mažkovo korist, saj mu bodo z znižanjem ega zrasle bolj pomembne vrline. stranski učinek pa bo koristen tudi za forum. zakaj? hm, morda zato, ker so ljudje, ki zares kaj vedo, ponavadi skromni, ne govorijo toliko, ampak se izkažejo z dobrohotnostjo, spoštovanjem, dobrimi deli zaradi dobrih del samih in podobnim. drugi ljudje jim zato zaupajo. imajo pa malo drugače naštelan um. ko kaj izgovorijo ali napišejo, ni čutiti hvaljenja z lastno razgledanostjo niti soljenja pameti komu drugemu niti obkladanja ostalih z nacističnim Das Volk. tudi se ne grejo igric za male neodrasle dečke ‘jaz proti ostalim’, ki so futer za ego. ker so odstranili lasten ego, lahko drugim zares pomagajo, ne da bi bilo čutiti kako željo po dviganju tančice zaslepljenosti zaradi dviganja lastnega ugleda. skratka, ljudje zaupajo ljudem, ki so pometli pred lastnim pragom. mažka čaka še velik kup.

najbolje, da se lotiš dela kar danes. sploh v švici, kjer še posebej velja – ura izgubljena… lahko se pa tudi pridružiš, saj je na forumu kar nekaj takšnih, ki bi jih lahko v zvezi s tem kaj povprašal, namesto da jih obkladaš z nerazgledanci in lažnivci.

pa lep pometalni dan želim

Žal Tomaž, tudi jaz imam občutek, da je vzrok teh tvojih razprav eno veliko osebno razočaranje. Nekoč si na tem forumu napisal, da si v Švico “emigriral” zaradi neke splošne slovenske miselnosti in predvsem, ker ta država ni v dovoljšnji meri cenila tvoje strokovnosti. Močno se mi zdi, da jo po tvojem sedajšnjem mnenju tudi Švica ne ceni dovolj, samo da si tega ne upaš priznati niti sam sebi. To je najbrž tudi eden od razlogov, da se vračaš, tvoje mnenje o samemu sebi pa je še vedno tako visoko, da se ti zdi, da ti bo to državo uspelo prikrojiti po lastnih vizijah in željah. Pa lahko verjameš, da to ne bo šlo. In kaj boš potem? V nekaj letih tvojih brezupnih poskusov se bo morda že pričelo poseljevanje Lune. Morda se ti bo ponudila priložnost tam.

Zresni se, obnasas se kot otrok na plazi, ki na vse, cesar ne razume odgovarja z “saj si”. Ze nestetokrat sem te postavil na laz in ti pokazal, da ne poznas najbolj osnovnih zgodovinskih dejstev – do sedaj bi ti to moralo ze poslati signal tudi v zakrneli del mozganov, ki bi ga v normalnih okoliscinah uporabljal za razmisljanje – morda je vendarle treba v zivljenju tudi kaj prebrati, kaj izkusiti in kaj videti, preden se imas za nacitanega, izkusenega in razsvetljenega.
Tomaz

Marjana, z ljudmi ki so prerazsvetljeni, da bi obracunali s primitivci; so v zgodovini obracunali primitivci. Morda so sli v krematorije zelo dostojanstveno, ampak najbrz v zadnjih trenutkih niso globoko razmisljali o vsej epistemoloski relativnosti okoli njih?
Tomaz

Vprasaj se – zakaj se na vse nacine trudis clovesko diskvalificirati nekoga, ki te je soocil z dejstvi, ki ti niso vsec. Odgovor bo – zato, ker ne mores diskvalificirati dejstev.
Tomaz

razsvetljeni, primitivci, krematoriji, epistemološka relativnost, pa še zadnji trenutki? ne samo, da se sprašujem, odkod si že to pobral (iz mojega posta? berem in berem in nič o tem), sem čist prestrašena in se celo močno bojim, da take grozote obstajajo v tvoji glavi. tako da… mir s teboj in skuliraj se malo.

Sicer ni bil moj namen koga diskvalificirati. Imaš pa do neke mere prav. Ne morem diskvalificirati dejstev, ki to niso.

New Report

Close