Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Gradimo, opremljamo in urejamo dom Gradbeno dobvoljenje za garažo po novem???

Gradbeno dobvoljenje za garažo po novem???

15.4. pride ven nov predpis o enostavnih objektih, pa me zanima če kdo ve ali bo res treba gradbno dovoljenje za garažo?
LP

Ja, samo baje bo poenostavljen postopek. Mi smo raje pohiteli in ujeli, da je vse po starem. :))

ja, mislim da bo lokacijska informacija v tej obliki, kot je sedaj, ukinjena, ter da bo tudi za enostavne objekte potrebno pridobiti “gradbeno dovoljenje”, ki pa se bo za take objekte pridobivalo po skrajšanem postopku – izpolnila se bo vloga na obrazcu, kateri bo potrebno priložiti nekatere listine, upr. organ pa bo nato izdal gradbeno dovoljenje.

nova
Uredništvo priporoča

Kaj pa če se bo vmes že začelo delati… samo ne bo dokončano?
Kam potem spada – z ali brez GD?
bye

Meni je bilo rečeno, da je dovolj, da daš vlogo pred uveljavitvijo novega pravilnika. A ne začne veljati konec marca? Delati pa seveda ne smeš brez lokacijske informacije ali gradbenega. No, lahko probaš. :))

Meni je bilo pa rečeno, da lok informacija ni več potrebna…evo cel kup različnih informacij..le katera res drži.

Lok. info ne bo več potrebna, ker bo potrebno gradbeno – poenostavljen postopek. Tako je nam razložila projektantka.

Lokacijska informacija bo še obstajala, keč je samo v tem, da jo od tebe ne more več zahtevati nihče (soglasodajalci, UE). Pridobiš jo pa še vedno na občini.
Za garažo bo GD obvezno, ga bo pa moč dobiti po krajšem postopku, če bo garaža opredeljena kot enostaven objekt.

Pravilnik o enostavnih, manj zahtevnih in nezahtevnih objektih ….. sploh še ni sprejet. TAko da še ni gotovo, kateri objekti bodo uvrščeni med nezahtevne in se bo zanje moralo pridobiti gradbeno dovoljenje. V predlogu je garaža do 30 m2, višine do 3 m uvrščena med nezahtevni objekt. Po zakonu o graditvi objektov pa se šteje, da imajo taki ( nezahtevni objekti, zaenkrat pa enostavni objekti) po zakonu gradbeno dovoljenje, če so bili z dnem začetka uporabe tega zakona (15. 4. 2008) zgrajeni ali se je z njihov gradnjo že začelo ( in seveda izpolnjujejo dosedanje pogoje za enostavne objekte). Z gradnjo enostavnih objektov se lahko začne brez pridobitve lokacijske informacije (ni več obvezna), spoštovati pa je treba vsa določila prostorskega akta in Pravilnika o enostavnih objektih. V primeru inšpekcijskega ogleda pa bo najbrž malo teže dokazati, da se je tak objekt res začel graditi pred začetkom uporabe zakona. Gradbeno dovoljenje za nezahtevni objekt bo zelo podobno odločbi o dovolitvi priglašenih del, ki so se izdajale do 2003.

ZOP – če si pridobil lokacijsko za namen gradnje garaže in začel z gradnjo zagotovo ni nobena težava. Bolj je vprašljivo, da pridobiš pogoje po starem, začneš pa šele enkrat potem, ko velja že novo.

Je pa tudi že zdaj tako, da lokacijska zadostuje do neke mere, v določenih okoliščinah (vse piše v lokacijski) pa je potrebno bilo že zdaj tudi za enostavne objekte pridobiti gradbeno dovoljenje za enostaven objekt.

Midva želiva narediti nadstrešek v velikosti 30m2.

Dana.v.- mogoče veš kam bo spadal nadstrešek? Imava lokacijsko inf., ampak sva mislila delat nadstrešek konec aprila, najprej sva se mislila preselit-sredina aprila. Če pa bo veljala sprememba tudi za nadstreške- bomo pa pohiteli z gradnjo nadstreška.
LP

V predlogu Uredbe o vrstah objektov…. je nadstrešek 30 m2 in višine do 3 m naštet med enostavnimi objekti (ne bo gradbeno), če pa bo tako tudi dokončno besedilo, pa kdo ve. Sicer pa tudi za pridobitev gradbenega dovoljenja ne bo tak kunšt, investitor bo sam narisal na kataster lego in tloris ter značilen prerez objekta , bistvenih stroškov ne bo.
Jaz bi na tvojem mestu začela z gradnjo takega nadstreška pred 15. 4. 2007, pa fotografijo z datumom bi si naredila.

Dana.d,se da se na kaksen drug nacin kontaktirati z teboj???Imam nekaj vprasanj in res bi rabila strokovno pomoc,da bi se potem vedla odliciti kako naprej.Enkrat so i tvoji nasveti že prišli zelo prav,sedaj pa je stvar se bolj zakomplicirana,Torej se te da kako drugace dobiti.Hvala

Dana.v – vidim, da poznaš področje, pa bi še jaz imela vprašanje zate. Kako je pa z prizidavo novega vhoda k hiši v 2. nadstropje – se pravi stopnice zunaj in vhod v hišo? Do sedaj je bilo potrebno gradbeno dovoljenje, če se ne motim, ker gre za poseg v nosilno konstrukcijo. Kako bo po novem in koliko stane takšno GD?

Tudi še naprej bo verjetno treba gradbeno dovoljenje (v predlogih podzakonskih aktov ni sprememb, do dokončnega besedila pa, kot rečeno, ni nič gotovo). Strošek pri upravnem organu je samo taksa, ki se določi glede na vrednost objekta (prizidave), več kot 212 EUR (predračunska vrednost objekta 42000 EUR) najbrž ne bo stalo. Koliko stane projekt in morebitni komunalni prispevek (nove stanovanjske površine v 2. nadstropju?) pa ne bi znala reči.

http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=rtvoddajeradio&op=show&func=read&c_menu=1&c_id=54

Poslušajte oddajo GRADNJ OBJEKTOV, mogoče bo kakšna stvar malo bolj jasna.

New Report

Close