govor dveletnika- za Petro
lisica.mica.
Kako pa je potekal motorični razvoj?
Kar se tiče glasov, H, V, F, K in G bi morali biti pravilni (čisti) do 3 let. Torej v kolikor se stanje ne bo izboljšalo, bo potreben logoped.
Pri motoričnem razvoju ni bilo posebnosti – splazil (po trebuhu) pri 6 mes, samostojno sedel, skobacal po kolenih in se začel postavljati na noge pri 8 mes, shodil pri 14 mes.
Zaradi bolj “trde” hoje sem sicer zaprosila za pregled v razvojni ambulanti, kjer so ugotovili, da je nekoliko hiperton, vendar so me odslovili, da pretiravam (in obenem opozorili, da je pri govoru nekoliko zadaj glede na vrstnike). Takrat je bil star 20 mes.
Ko ga opazujem in spodbujam k pravilni izgovorjavi pravilnih besed, se mi zdi, da se mu enostavno ne ljubi – saj ga razumemo (z njegovim slovarjem) in se znamo zmeniti.
Pozdravljeni.
Gre na isti način dalje – več besed, daljši stavki s skloni in pomožnimi glagoli, vendar vztraja pri svojemu besedišču. Opažam pa, da ima določene vzorce zelo zabetonirane vzorce – npr. če ga kdo vpraša, koliko je star, pove “de ti” in “tote ilo dobu” (dve leti, za darilo sem dobil lego kocke).
Malce je napredoval, saj je začel izgovarjati S in C (npr. se bojse – vse najboljše, jajec – zajec, pajec – palec, ninec – sredinec), včasih pove K (ouk – volk, ak – vlak, kakat), še vedno ne pove F, G, L, Z, V.
lp.