Goljufanje pri testu
Mi lahko prosim kdo pove, kje najdem določila o tem, kako oceniti pisni preizkus znanja, če učenca zalotim pri goljufanju. Iskala sem v zakonu o OŠ in pravilniku o ocenjevanju znanja za OŠ, pa nisem zasledila.
Pri zadnjem prezkusu znanja sem namreč ugotovila, da je imel en učenec učno snov zapisano na klopi (s svinčnikom); to sem ugotovila ob koncu ure, ko sem pobirala pisne izdelke. Goljufanja v nobenem primeru ne odobravam, ne bi pa rada ravnala v nasprotju s pravilnikom, zato bi prosila za odgovor. Hvala in lep pozdrav.
Ker ste opazili možno goljufijo po končanem testu je najbolj na mestu opozorilo za naslednjič.
Že na začetku šolskega leta bi moral razrednik na 1. roditeljskem sestanku v sklopu zapisanega dnevnega reda opozoriti starše z raznimi ukrepi. Pred tem bi se moral seznaniti tudi z ukrepi, ki jih uporabljajo tudi drugi učitelji, ki poučujejo otroke in z njimi prav tako seznaniti starše.
Tudi v zvezi z goljufanjem. Tako med letom ne more priti do konfliktnih situacij, saj bi bili tako starši kot učenci seznanjeni s sankcijami.
Od vsakega učitelja bi pričakovala, da na začetku leta učence seznani s svojim načinom dela, s svojimi zahtevami , kriteriji in sankcijami.
Razredničarka mojega sina zelo dobro sodeluje z nami starši ravno zaradi tega.
In če se pojavi kakšen dodatni problem nas seznani kako bo ukrepala in zakaj.
Glede na to, da učence vnaprej opozorim kako in kaj se bo dogajalo v primeru goljufanja in da bodo tisti, ki jih dobim v prvih petih minutah pravi srečneži v primerjavi s tistimi, ki jih bom dobila pri goljufanju ob koncu ure in podobno, nimam z odločanjem o ukrepu oz. bolje rečeno oceni nikoli nobenih problemov.
Menim, da če zadeva ni opredeljena v “ta glavnih” Pravilnikih, lahko uredi to interni pravilnik oz. učitelj ob tem, ko napove kriterije ocenjevanja.
Če pogledaš, za kakšne kršitev lahko izrečeš učencu vzgojni ukrep, boš ugotovila, da goljufanja med kršitvami ni in tako vzgojenga ukrepa ne smeš izreči.
Srednješolski pravilnik o ocenjevanju je tukaj precej bolj jasen.
15. člen
(kršitve pravil)
(1) Če pri pisanju pisnih izdelkov ali pri drugih oblikah ocenjevanja znanja učitelj zaloti dijaka pri uporabi nedovoljenih pripomočkov, pri prepisovanju oziroma drugih kršitvah predpisanih pravil ocenjevanja, ga oceni z negativno oceno.
(2) Odraslemu se iz razlogov, določenih v prejšnjem odstavku, prekine ocenjevanje oziroma izpit in se ga ne oceni.
(3) Učitelj evidentira kršitve iz prejšnjih dveh odstavkov v ustrezni šolski dokumentaciji.
Zastavlja se mi vprašanje, zakaj je nam, osnovnošolskim učiteljem, zakonodajalec v teh primerih pustil proste roke.
Če smem še jaz nekaj pridati:
na faksu nam je profesor podal logično pojasnilo glede goljufij- v kolikor ga dobiš, ga kaznuješ tako, kot si sam pred pričetkom testa napovedal, da boš. Če pa ugotoviš kasneje, da je eden izmed učencev gojufal, a ga nisi dobil pri delu, mu ne moreš ničesar. Saj nisi prepričana, da je ravno ta učenec to zapisal na klop, je res?! Lahko, da je kdo drug. Če bi videla, da je prepisoval s klopi, bi ga lahko kaznovala na licu mesta (odvzem testa, črtanje naloge, negativna ocena …). Tudi če opaziš, da imata dva učenca identični nalogi (torej je logično, da sta prepisovala; a ne vemo kdo je od katerega) si ne moreš čisto nič. Nisi ga ulovila. Poanta: drugič bolje pazi. Tvoja napaka.
Ne vem zakaj, ampak to se mi je zelo utisnilo v spomin in zato to prakticiram tudi pri pouku. Učenci se strinjajo s tem, da je “grešnik” kaznovan takoj!
LP, pa da bi bila rešitev problema čim lažja!
Bani
Svojega primera nisem hotela opisovati na dolgo in široko, ker sem želela samo odgovor, kje lahko najdem to zapisano v pravilniku za OŠ; ker sem prej delala na srednji šoli, sem vedela, kako je to v srednji šoli, nisem pa vedela, da pravilnik o pravicah in dolžnostih dijaka glede goljufanja ali poskusa goljufanja ne velja za OŠ oz. česa takega v nobenem pravilniku sploh ni. Pravila in kriteriji so bili učencem znani vnaprej, prav tako kazni, učenec je krivdo priznal in tudi ostali učenci so bili s tem seznanjeni takoj, sem se pa hotela prepričati, če res smem dati negativno oceno (tudi po pravilniku), da ne bi bilo po nepotrebnem zapletov. Res ne bi bilo slabo, če bi se to področje uredilo s pravilnikom tudi na OŠ področju.
Hvala vsem, ki ste se potrudili z odgovori. LP.