Gnojni mehurček na dlesni
Pozdravljeni!
Približno pol leta se mi na desni dlesni pri spodnji šestici vsake toliko časa pojavlja gnojni mehurček. Če z vartiranopalčko pritisnem nanj je kot pri gnojnem mazolju!
Za problem sem povprašala svoje zobozdravnika, ki me je napotil na Ortopan slikanje. Slike so pokazale, da imam ob tem zobu na zunanji strani žep. Zdravnik mi je dejal, da se mazoljški pojavljajo zaradi tega, ker mi v tem žepku zastaja hrana in se mi ognoji. Kot edino pomoč mi je navedel uporabo nitke ali spiranje s posebno “prho” za zobe.
Poskusila sem z nitko, po njegovih navodilih in sla ob zobu do konca žepka. Bolelo me je cel dan! Dejal je, da je to pač tako! Kar se pa tiče prhe, sem pa med raznimi debatami med kolegi dobial informacijo, da prha po svoje zaradi pritiska rs da očisti vse kar zleze za dlesen, da pa jo zaradi tega tudi začne odmikat od zoba in da nato rado pride do dodatnih žepkov.
Kaj mi je torej storiti? Ali je še kakšna druga rešitev?
Že vnaprej najlepša hva in lep dan!
Sara
Spoštovana Sara,
če je ob zobu globok žep, ki povzroča tudi občasne težave v smislu gnojnega vnetja, potem si samo z nitko ne boste mogli pomagati. Z nitko si lahko dlesen samo še dodatno poškodujete (če greste z njo pregloboko). Zobozdravnik bi vam moral temeljito odstraniti zobni kamen nad dlesnijo, v predelu prizadetega zoba oz. korenine pa tudi kamen po korenini.
Lepo pozdravljeni!