Gnezdo na balkonu
Oh, ljudje, kaj naj naredim? Nekaj časa nas ni bilo, pa so nam golobi naredili gnezdo z že dvema jačkoma, ki jih zdaj golobica že pridno greje…
Ko sem še študirala se mi je to že zgodilo, pa vem, da imaš potem celi umazan balkon – praktično neuporaben, pa ne bi rada še zdaj…. Kam naj dam gnezdo, saj se mi že prav smilijo… Bojim se jih uničiti… saj sem tudi sama mati…. Kaj svetujete?
Isto se je zgodilo moji prijateljici. Na balkon so lepo nastimali kamero in snemali, ko sta se dva mladicka izvalila, kako so ju starsi hranili, kako sta odletela… Tega je sedaj ze dva tedna. Res so bili problemi, ker niti roz ni morala posaditi in je sedaj njen balkon edini v bloku brez rozic, o “kakanju” da niti ne govorimo… Ampak njena osemletnica je bila navdusena!!!
Pri moji mami so se golobi naselili pred par leti. Tam so bili praktično vedno, če niso imeli kaj drugega delati, pa so posedali na ograji. Gnezda je odstranjevala, predno sta znesla jajčka. Včasih je tudi kakšen jajček vrgla stran. Ko pa je nekoč poleti ni bilo doma in je po dopustu prišla nazaj, pa so bili v gnezdu že mali ptički, teh pa ne moreš vreči stran. V času, ko sta prička rasla je bilo na balkonu toliko svinjarije, da je bil balkon neuporaben. Tudi balkona praktično ni mogla odpreti, ker bi potem vnučki lahko “odplazili” na balkon…
Morala zgodbe: jeseni je pri kolegijci vzela mladega mucka, ki je vsem v veselje, o golobih pa od takrat ni ne duha ne sluha…
To se je zgodilo tudi nam. Klicala sem na društvo za zaščito ptic, kjer so mi svetovali, da je najbolje, če jajčka umaknem. Sploh ko sem povedala, da imam otroka. Potem so me še opozorili, da bo potrebno ptici (samčka in samico) še malo podit. zgodilo se je tako, da sem samčka spodila 1x pa ga ni bilo več (moški pač), samička pa je bila bolj vztrajna.
Mi je bilo hudo, sploh ko je samička vztrajala, vendar ni bilo druge. So mi rekli, da če bi gnezdo premaknila (predlagala sem namreč podstrešni balkon, ki ga nihče ne uporablja, in je čisto zraven), ne bi šla za njim, ampak bi ga sama zavrgla.
Lani si je naš poštni nabiralnik izbrala sinička za svoje gnezdece. Cel maj smo imeli nabiralnik zaseden. O tem smo obvestili poštarja, da nam je pošto dostavljal na drug prostor. Ko so se mladi ptički zvalili je bilo veselega čivkanja še pa še. Nekega dne jih ni bilo več in bilo nam je kar dolgčas za njimi. Vendar nabiralnik je za pošto ne za ptičke. Tako smo v neposredni bližini postavili valilnico in čakali, če jo bo letošnja sinička našla. Seveda jo je! Živali so pametne.. Je pa res, da so siničke čiste in ni bilo sledu o kakšni umazaniji. Z golobi je pa križ. Mislim, da je nasvet Yaris edini uporaben, tudi jaz ti ne vem svetovati kaj drugega. Lep pozdrav!