Glucophage
Živjo!
Novopečena v “klubu sladkih”. Začela sem s tabletami Glucophage.
Želela bi navezat kontakt s kom, ki tudi uživa te tablete oz. druge, ki so iz iste vrste. Imam kar nekaj vprašanj, rada bi pa tudi delila izkušnje glede moje bolezni. Trenutno nisem ravno v dobri fazi, zato lepo prosim, naj se mi kdo s podobnimi težavami javi na naslov [email protected]
Hvala.
LP
Ice
kaj bi se skrivala, tukaj si delimo izkušnje
Ja, se strinjam! Sorči.
Zadnji rezultati: HbA1c sem imela 8.1, na tešče se je pa prej gibalo od 7,5 do 9,5, po obrokih (res dietnih skoraj brez OH) pa med 11 in 14.
Torej…v ponedeljek sem začela s tabletami Glucophage in sicer po eno zvečer, po štririh dneh pa dodala še eno zjutraj med obrokom, ker ni nič kazalo na kakšne stranske učinke, kot so napenjanje, driska in podobno.
Po šestih dneh je sladkor res malce padel po obrokih do 10, na tešče je pa še vedno čez 7.
A lahko pričakujem, da se bo še kaj izboljšalo oz.po kolikem času tablete naredijo svoje? Kako je stranskimi učinki pri drugih? So pogosti?
Kakšne so izkušnje? Kako je s hrano? Se je treba res strogo držat diete ali si lahko privoščim kakšne majhne prekrške?
Vprašanja se kar nizajo…
Res bi želela čim več izvedet o svoji problematiki in dilemah.
Hvala vsem, ki se boste odzvali.
LP
Ice
Hm, hm…zanimivo, kako se nihče ne odzove. Ali res ni nikogar, ki bi si pri diabetesu tipa 2 pomagal s tabletami ali nihče ne želi deliti svoih izkušenj? 🙁
Saj valjda niso take skrivnosti.
Vse dobro,
Ice
Moja mama že 4 leta jemlje Glucophage in se ji je sladkot popravil iz 11 na 4,3. Stranskih učinkov ni opažala, je pa res, da zelo pazi pri hrani(samo črn in polnozrnat kruh, skuha si diabetično marmelado, …), počuti se odlično.
Če te še kaj zanima kar povej,
Hvala, Prvomajka. 😉 Vzpodbudno je brati tvoje besede. Tudi meni sladkor pridno pada. Res je, da se držim zdrave prehrane in se skušam veliko gibat. Badminton in hoja sta res dobrodošla. Ko bo topleje, pa še kolesarjenje.
Ni pa lahko glede prehrane…se mi zdi zelo enolično, če si ne moreš privoščiti nič “belega”…testenine, krompir, riž, bela moka je skoraj povsod.
Ampak kar gre, no.
Naj še kdo kaj reče na to temo, prosim.
Vse dobro,
Ice
Jaz pa pri tabletah opažam to: tablete niso za takega sladkornega bolnika, ki se ne drži točno ure hranjenja in diete (oz. se ur ne more držati zaradi “sodobne službe”). Če tega ni, tablete nič kaj dosti ne pomagajo.
Lučka ima prav.Red in še enkrat red je najbolj važen.Tudi za druga zdravila ne samo “anti-sladkorna”
Lučka ima prav.Red in še enkrat red je najbolj važen.Tudi za druga zdravila ne samo “anti-sladkorna”
meni se je sladkor na tešče gibal do 8.5
z zelo dosti gibanja sem dosegel HbA1c 5.4, pri prehrani pazim premalo in sladkor na tešče je nekje malo pod 7, menim, da bi mi ga pri pravilnem prehranjevanju uspelo držati pod 7.Do sedaj ne uživam nobenih tablet in še nisem bil v “sladorni” ambulanti. V triurnem gibanju na bližnji “hrib” “skurim” do 2 sladkorni stopnji in to mi je kazen po vsaki preobjedenosti.
No takole gre….. Služba je danes hudič, v naglici nimaš časa jesti zdravo in se sploh ne zavedaš kaj vse vržeš vase, med tem ko hitiš iz enega sestanka na drugi. V dneh, ko ni bilo 5 obrokov in se je večina potem jedlo proti večeru, je tudi s tabletami vred bil “cukr” okoli 11. V dneh lenarjenja oz. na nestresni dan, ko se je normalno jedlo in imelo čas za kuhanje, malo tega in malo onega, pa je bil “cukr” okoli 8. Še vedno visok ampak nižje je zelo redko. In ker bi tako prehranjevanje moralo biti vsak dan, in ne le dvakrat na teden (če je sreča), se sladkor tudi s tabletami ne zniža na normalo. Tako mislim, da za današnji čas pride, žal, bolj v poštev kar inekcija, ker ta ni toliko (po pripovedovanju ljudi, ki inekcijo imajo) vezana kdaj in kaj ješ.
Torej, tablete so zelo povezane s prehrano, inekcije sicer tudi – ampak bolj na št. enot, ki si jih vbrizgaš.
Da povzamen, lažje je kontrolirati sladkor z inekcijami, kot s tabletami, ki zahtevajo večjo disciplino….
Definitivno se strinjam. Disciplina je pomembna! Če se tega ne držimo, so nam tablete le malo v pomoč.
Jaz skušam jest vsaj 5x dnevno, izbrano hrano in v bistvu NIČ prekrškov. Očitno zadeva deluje, če smo res striktni in pošlihtamo to v glavi. Naša bolezen pač ni muha enodnevnica ampak je del našega življenja do smrti. Če spremenimo način življenja (zdrava prehrana in dovolj gibanja), če najdemo svoje radosti v čem drugem, ne v nezdravi hrani…posebej v sladkarijah in če se dovolj cenimo in se imamo radi, ni več ovir. Saj to vendar počnemo ZASE! SEBI na ljubo!
Torej…imejmo se radi, prisluhnimo si in naredimo kaj zase.
Čim manj prekrškov in vse dobro!
Ice
Forum je zaprt za komentiranje.