glivicno vnetje

Pozdravljeni!
Imam eno vprašanje. Sem noseča v 19. tednu. Imam pa probleme z zelo majhnimi izcetki. Na začetku nosečnosti sem jemala hormonske tablete.V 14.tednu sem jih prenehala jemat ,a krvav iscedek se je ponovil. Šla sem k ginekologinji,ki je rekla,da ne ve zakaj je prišlo do njega in me je poslala v porodnišnico,naj mi oni povedo za kaj gre. Doktor,ki me je pregledal,je rekel, da imam močno glivično vnetje in, da zato prihaja do krvavitev. Dobila sem svečke in kremo Canasten.Pomagalo je. A danes 14 dni od zadnjega krvavega izcetka,sem ga ponovno dobila. Vendar je že minil. In zdi se mi, da me spolovilo ponovno srbi. Ali so te krvavitve v nosečnosti normalne,če imaš vnetje?
Hvala za vaš odgovor!

Draga Petra,

krvavitev v nosečnosti ni normalna vendar se v 50% primerih konča brez zapletov, sicer pa pomeni povečano tveganje za splav in/ali prezgodnji porod. Če razloga za krvavitev ne moremo identificirati je tveganje manjše. Če imate srbečico spolovila gre zelo verjetno za glivice, te pa so v nosečnosti pogotejša nadloga. Priporočam uporabo vagisan nožničnih svečk ali Canesten, ki vam ga predpiše zdravnik. Če so glivice zelo trdovratne velja preveriti toleranco za sladkor saj diabetes v nosečnosti glivicam močno olajša življenje.


Noseča sem 17 tednov in pri ginekologu so mi rekli, da imam povečan izcedek iz nožnice. Sama ne čutim nobenih sprememb-srbečice spolovila ali podobno. Prvi ginekolog mi je rekel, da ni potrebno ničesar, da je le rahlo vnetje. Drugi pa mi je čez nekaj časa ob istih simptomih predpisal Canasten svečke. Le teh zaenkrat še nisem vzela, ker sama ne čutim vnetja in se zanašam na prvega ginekologa. Me pa zanima ali lahko lažje vnetje škoduje plodu, oz. ali lahko svečke v tem obdobju kakorkoli škodujejo plodu. Hvala in lep pozdrav.
Teja

Draga Teja,

Pristopov k obravnavi nožničnih tegob je več, sami pa se odločite, katero pot boste ubrali. Obe sta možni in nobena ne škodi plodu.


Pozdravljeni,

Da ne odpiram nove teme, se bom navezala na to. Sem v 15t nosecnosti in zadnje dni se mi pojavlja obilen tekoc izcedek, prozorne/bele barve, ki ima vonj po kislem (kot recimo jogurt). Zanima me, ce je to znak za glivicno vnetje, kljub temu da izcedek ni znacilno sirast in da nimam nobenih drugih tezav kot so srbenje, pekoc obcutek ali razjede. Predvidevam, da lahko kupim in uporabim Canesten svecke? Doma imam sicer Dalacin kremo, ampak mislim, da je tisto bolj primerno pri bakterijskem vnetju, ce sem prav razumela osebno ginekologinjo.

Lep dan in hvala za odgovor!

Spoštovani,
malenkost mlečen, tekoč izcedek ni nič nenormalnega, zlasti, če je pH tega izcedka v kislem področju med 3,5 in 4,8 . Sicer je jasno, da sami pH verjetno ne morete določiti (v lekarni se sicer dobi Bayerjev diagnostični pripomoček “Canestest” za ločevanje med normalnim in glivičnim, ampak že sam vonj po kislem tudi nakazuje, da gre za kisel pH, torej najverjetneje ni nič narobe in zdravljenje ne bo potrebno.


New Report

Close