Naslovnica Forum Zdravje Čutila Otorinolaringologija glivice D uho

glivice D uho

Pozdravljeni.

Imam vprašanje glede glivic v ušesu.

Sprva se je mislilo, da je uho zamašeno. Po uporabi pršila, ter spiranju ušesa z vodo je bilo ugotovljeno-vidno belo oblogo v notranjosti sluhovoda. Bobnič je z otoskopom viden in je čist.

Kako si lahko posameznik pomaga? Obstaja kakšna krema, pršilo?

Hvala za vaš odg.

Lp

Če ne morete do zdravnika in težave niso hude poskusite z blago raztopino kisa..in glejte, da v sluhovodu ne bo ostajala voda (sluhovod ‘posušite’ z vato (brez palčke) ali vogalom robca zvitim v konico..).

lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

SPostovani prosila bi za vas nasvet
pred pol leta sem imela vnetje usesa (sicer imam kronicno tezave s tem) in takrat mi je tudi pocil bobnic. Danes sem bila na kontroli in ORL mi je rekel, da imam v tem usesu kjer je pocen bobnic , glivice. Predpisal pa mi je le antibioticne kapljice nic za gljivice. To mi ni ravno logicno saj naj bi antibiotik se pripomogel k razrastu glivic (ne vem ce je to ravno res ampak v nekaterih navodilih za antibiotike sem to prebrala).
Kaj menite vi glede antib.kapljic za glivice? In zanima me se ce obstaja verjetnost, da se te gljivice razsirijo se kam drugam zaradi pocenega bobnica? Najlepsa hvala za odgovor.

Spoštovani,

Le bris sluhovoda nam lahko natančno pove, kaj je v ušesu. Morda antibiotične kapljice vsebujejo še kaj drugega razen antibiotika?
Počen bobnič kaže na to, da imate kronično vnetje srednjega ušesa, izcedki so pogosti. Priporočam pregled pri otokirurgu zaradi možnosti posebne oblike vnetja – holesteatoma in za dogovor o morebitnem operativnem zdravljenju.

asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med. specialistka otorinolaringologije Klinika za ORL, Univerzitetni klinični center Ljubljana MD MEDICINA, Bohoričeva 5, Ljubljana Telefon: (01) 430 90 10 GSM: 031 214 444 [email protected]

Spoštovani,

za vaš odgovor se vam najlepše zahvaljujem. Lepo bi vas prosila še za nekaj nasvetov.
Kapljice, ki sem jih prejela so izključno antibiotične (Ciloxan).
Prejela pa sem tudi izvid na katerem piše, da so v desnem ušesu umazane bele obloge (katere so otomikr.odstranili) in večja perforacija v sprednjih kvadrantih , sluznica kavuma je rožnata, ostanki bobniča so atrofični, tanki. Pacientka je kot otrok imela narejeno atikoantrotomijo obojestransko. Dobila sem datum čez pol leta.

Sedaj me pa zanima:
– še enkrat glede teh antib.kapljic ali naj jih sploh uporabim ali lahko uporabim kakšne kapljice proti glivicam (glede na to, da je na pregledu rekla, da so te umazane obloge v bistvu glivice).Teta mi je iz Anglije poslala Canesten – clotrimazole 1% kapljice, kjer piše da so tudi za uho (vendar ne vem zaradi počenega bobniča?).

– kaj menite glede pregleda čez pol leta ali je to predolgo ali je v redu?

– in če lahko upam, da se bo bobnič zacelil sam, čeprav je počen že od januarja letos? če ne ali je operacija v lokalni ali splošni anesteziji (splošne anestezije namreč ne prenašam najbolje).

Opravičujem se, ker sem vas zasula z vprašanji, vendar vas lepo prosim za nasvet saj me je sedaj začelo malo skrbeti zaradi možnih komplikacij. V tem ušesu in na tej strani glave me tudi občasno do pogosto boli, zbada,… in seveda sluh je zelo omejen. Stara sem 31 let slišim pa kot 80-letnica 🙂

Za morebitni odgovor se najlepše zahvaljujem.
Lep pozdrav

Spoštovani,

Kadar je prisotna perforacija, so Ciloxan kapljice varne, ostale lahko delujejo ototoksično (okvarjajo notranje uho, torej sluh). Antimikotike predpišemo po dokazu glivic v brisu.

Datum čez pol leta je v redu. Ko se bo infekcija pozdravila, je možna tudi spontana zacelitev luknje. O anesteziji odloči otokirurg po posvetu z vami glede na vrsto in obseg vnetja.

asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med. specialistka otorinolaringologije Klinika za ORL, Univerzitetni klinični center Ljubljana MD MEDICINA, Bohoričeva 5, Ljubljana Telefon: (01) 430 90 10 GSM: 031 214 444 [email protected]