zivjo!

mene pa zanima, kaj je s tem glikemicnim indeksom in ali ima kaj veze s celulitom? prosim, ce mi nastejes primere zivil z nizkim glikemicnim indeksom. kaj je pa narobe naprimer z lubenico ali jagodami? a jes fejst narobe, ce bi se drzal in jedel samo tako hrano z nizim indeksom, jagodam se pa enkrat na teden ne bi mogel upreti?

hvala za odgovore ze vnaprej

Lubenica ali jagode enkrat na teden, ti ne bosta pretirano škodila, če prehrana ostale dni ok.

S sladkarijami pa je res hudič. Ni problem le to, da imajo ogromno kalorij ampak to da imajo visok glikemični indeks… kar povzroči nagel porast sladkorja v krvi.

Nagel porast sladkorja v krvi, povzroči nagel porast hormona inzulin. Ta ima naslednje nezaželjene stranske učinke:
1. v trenutku pretvori ves krvni sladkor v maščobo, zato pride do naglega padca sladkorja v krvi… kmalu občutiš lakoto, tudi potrebo po novih sladkarijah.
2. višek inzulina porablja glukozo, namenjeno možganom. Če pride do pomanjkanja glukoze v možganih, postaneš utrujen, depresiven, brez motivacije, itd.
3. inzulin zavira porabljanje maščob kot vir energije, upočasnjuje maščobni metabolizem in je takorekoč sovražnik številka ena pri hujšanju.

Vsa hrana, ki ima glikemični indeks-GI nad 50 pravimo, da ima visok GI. Tista z GI pod 50 pa da ima nizek. Beli sladkor je referenca in ima GI = 100.

Torej višji je GI, slabše za hujšanje.

Obstaja pa rešitev, saj je znanost zelo napredovala. Rešitev je snov, ki se ji reče Cromium oz. Cromium Piccionat. Ravno ta snov mimificira oz oponaša delovanje inzulina.

Torej, ko zaužijemo Cromium, ta prelisiči telo, da naš organizem “misli” da je zaradi zaužitja hrane z visokim GI prišlo tudi do porasta inzulina. Vendar inzulin poraste minimalno, saj Cromium “prevzame” nalogo inzulina, vendar Cromium nima negativnih učinkov kot jih ima inzulin.

Ta dodatek k prehrani se uporablja ravno za zniževanje negativnih učinkov Inzulina, dopi pa se v trgovinah s dodatki s prehrano.

Katera hrana pa ima GI pod 50 * ?

LP,Kaja

Kje se dobi seznam živil z glikemičnim indeksom?

Ali to pomeni, da če uživaš hrano z nizkim GI, boš hitreje izgubil težo?

Kaja,

Mislim, da bom naslednji teden na moji spletni strani objavljen članek s spiskom živil, oz. tabela z živili in vrednostjo GI.

Če lahko malo potrpiš, naslednji teden objavim seznam živil.

drugače pa tako na hitro: nizek GI polnozrnat riž in testenine, ržen in polnozrnat kruh, otrobi, kosmiči, pomaranče, grenivke, slive, češnje, jabolka, mlad krompir, mlečni izdelki (razen tisti z dosti zadja), vse vrste mesa, zelenjava…

Sončnica,

Seznam živil z GI boš našla zagotovo na kakšni dobri spletni strani diabetikov, predvsem tuji spletni strani.

Drugače pa naslednji teden tudi na moji spletni strani, ko bo o GI, objavljen članek, s seznamom živil.

Glikemični indeks pove koliko inzulina se sprosti ob zaužitju 50 gramov ogljikovih hidratov nekega živila (recimo jagod). Referenca je glukoza, ki ima glikemični indeks 100. Živila z visokim glikemičnim indeksom so praviloma rafinirana živila (sladkor, beli kruh, beli riž itd.). Ob špicah inzulina obstaja večja nevarnost, da se bodo zaužite kalorije naložile v maščobo. Višji indeks nakratko pomeni to kako hitro se ogljikovi hidrati absorbirajo. Če hočeš kvalitetno energijo iz hrane se izogibaj živil z visokim indeksom. Je pa res, da obrok hrane ni samo recimo krompir, ki ima relativno višji indeks, ampak so tudi beljakovine in maščobe, ki pa upočasnijo absorbcijo hidratov (in v efektu zmanjšajo GI). GI ne pove ravno dosti o nekem živilu zato, ker zelo redko človek je neko vrsto hrane posebaj. Recimo fruktoza ima GI 20 pa ne moreš reči, da je zdaj to dobro živilo – ker ni, ker po drugeh poteh spodbuja, pretvorbo hidratov maščobo. Samo primer … OK.

J00RE,

No glede glikemičnega indeksa se seveda popolnoma strinjam. Se vidi, da veš o teh stvareh… ker veš, da kombiniranje živil znižuje GI… pa da je fruktoza zahrbtna.

LP,
Goran

PS… saj ravno o tem zdaj pišem članek, in en del bom dal na mojo spletno stran gor danes, ostala dva pa naslednji teden.

New Report

Close