Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem ARTHRON – Zdravstveno svetovanje v športu Gleženj – otekanje in bolečina brez poškodbe

Gleženj – otekanje in bolečina brez poškodbe

Pozdravljeni.

Partner ima že nekaj let težave z gležnjem, do nedolgo nazaj so krivili putiko in seveda je jemal tablete, več različnih. Zadnje čase pa so se težave ponavljale oziroma stopnjevale, kljub izogibanju alkohola in prepovedani hrani. Prišlo je do točke, ko ni mogel niti stopiti na nogo. Da ne dolgovezim, izvid CT je sledeč; sklepna špranja zgornjega in spodnjega skočnega sklepa je primerno široka, Os trigonum s premerom 9 mm-sezamoidna koščica. Ob vratu talusa sta anteriorno vidni 2 osifikacije s premerom 6 in 4 mm – prosti telesi v sklepu? Posamezne insulae kompakte v slikanem skeletu.

Kaj sledi…operacija?

 

Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani!

Na podlagi CT izvida ne morem reči. Prosti telesi sta bolj verjetno posledici procesa, ki je vodil do otekanja, kot vzrok težav sami po sebi. CT ni najbolj merodajna slikovna preiskava za prikaz sklepa. Več pove MR.

V kolikor gospodu gleženj pogosto spontano (brez znanega sprožilca) oteče, se je potrebno usmeriti v iskanje vzroka. Vzroki so v grobem lahko “obrabni” (primarna artroza), revmatski (različne revmatske/avtoimune bolezni) ali metabolni (med drugim kristalopatije s putiko). Izbrani zdravnik ali ortoped/revmatolog naj zastavi diagnostiko, ki lahko sestoji iz slikanj ter široke palete laboratorijskih preiskav krvi in punktata sklepa. Šele ko bo opredeljeno za kakšen vzrok gre, se lahko pogovarjamo o zdravljenju. Operacija se mi zdi v tej fazi malo verjetna, seveda pa vse zavisi na dejanski klinični sliki in pridobljenih izvidih.

Lp,

K A Pilih

New Report

Close