Najdi forum

Glede socialne fobije

Pozdravljeni!
Kje so vzroki za socialno fobijo? Kmalu bom imela otroka, pa mu tega ne bi želela, da bi doživljal. Kako ravnati z njim? LP!

Spoštovana Poli,
vzroki socialne fobije še niso v podrobnosti znani, povezujejo jo z večjim pojavljanjem anksioznosti v posamezni družini,(kar ima lahko genetske temelje), posebno pa povdarjajo, da socialno fobijo najpogosteje razvijejo otroci, katerih starši z njimi pretirano zaščitniško ravnajo.V prihodnosti mislite torej na to, da se bo otrok dovolj gibal v družbi vrstnikov, z njimi ne samo delil čustvenih odzivov, ampak se bo naučil ne le dajati ampak tudi odreči.Vsekakor imate na voljo dovolj časa, saj se socialna fobija pojavi med sedmim in petdesedtim letom starosti.

Ali je pojav socilne fobije potemtakem lahko vezan na vstop v šolo? Jo lahko omilimo z navajanjem otroka na družbo vrstnikov prej? Je morda razlika v pogostosti pojavljanja te fobije pri otrocih, ki so bili v vrtcu, in tistih, ki tja niso hodili in so bili kot edini otrok varovani doma ali pri varuškah?
T.

nova
Uredništvo priporoča

Spoštovana Tinkara ,
prava socialna fobija se pojavlja tudi pri otrocih, ki so imeli v vseh pogledih ugodno vzgojno klimo, nedvomno pa nespretnost v odnosih z okoljem, ki NI socialna fobija lahko povzroči pretirana izolacija od vrstnikov v zgodnjem otroštvu.

New Report

Close