Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina glavobol,sinusi,mandeljni

glavobol,sinusi,mandeljni

Pozdravljeni

Všeč mi je vaš forum in možnost pogovoriti se z zdravnikom.

Kot že naslov pove, moja hči, stara 17 let ima pogoste če ne kar stalne glavobole, posebej kadar teče. Nosi očala ali leče. Pri zadnjem hudem glavobolu poleti je bila pri zdravniku in dežurna zdravnica je izrazila sum da ima vnetje sinusov. Ni bila na nobene specialističnem pregledu. Teden dni kasneje je kljub jemanju antibiotika amoksiklav dobila hudo gnojno angino z visoko vročino. Predpisali so ji ospen ki je zelo hitro pomagal in tudi glavobol je ponehal. Kot majhen otrok je imela veliko več angin, bila je celo hospitalizirana, predlagali so odstranitev mandeljnov in žrelnice. Ker se je stanje izboljšalo in so me mnogi prepričevali da operacija ni priporočljiva je nisem dala na operacijo. Angin je bilo manj, sedaj pa si hči zelo želi odstraniti mandeljne, jaz pa mislim da ni tako pogosto bolna da bi to bilo potrebno.

Bolj me skrbi njen glavobol,pravi da ji v glavi buta, dobila je napotnico za slikanje glave, in še ni bila na vrsti. Tudi jaz imam večkrat glavobole, migrene a si znam pomagati. Njej pomagajo drugi tableti kot meni in spanje, vendar pravi da jo glava nikoli popolnoma ne preneha boleti.

Še to. Včasih je bila pretežka in je imela visok pritisk, sedaj je shujšala na normalno težo in tudi pritisk se je ustalil.

Za vsak nasvet vam bom hvaležna

Danica

Spoštovani!

Najprej o mandeljnih. Mandeljne je ponavadi smiselno odstraniti, če se angine pojavljajo več kot štirikrat letno ali če so tako povečani, da motijo dihanje, je zaradi njih spremenjen govor ipd. Natančneje vam to lahko razloži hčerin zdravnika ali otolog.

Kljub temu, da ima urejen krvni tlak, bi bila ena izmed sicer manjverjetnih možnosti tudi nihanje kravnega tlaka med naporom in tudi v mirovanju, bolj verjetno pa gre za obliko glavobola, lahko tudi migrenskega tipa. Pri takih glavobolih praviloma vsak bolnik najde določeno obliko zdavljenja, ki mu najbolj ustreza. Napadi glavobola morajo po zdravljenju ponehati. Stalen glavobol pa zahteva pogovor z njenim zdravnikom. S slikanjem glave praviloma ni mogoče odkriti razloga za glavobol, izključimo lahko le obsežen tumor ali poškodbo okostja. Če gre tudi pri vaši hčeri za migrenske glavobole, potem bo potrebno predvsem ugotoviti, kaj jih sproža (npr. menstruacija, stres, napori, psihično stanje, depresija, anksioznost ipd.) in se tem dejavnikom izogniti ali pa pravočasno preventivno vzeti zdravila. Glavobol je žal nadležen problem, ki ga je običajno tudi težko zdraviti.

V kolikor mi sporočite več podatkov, vam bom poskušal odgovoriti še podrobneje.

Lep pozdrav!

Janko Kernsik

New Report

Close