Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija Glavobol in slabost – obupana sem

Glavobol in slabost – obupana sem

Pozdravljeni,

očala nosim že 8 let, sedaj sem stara 32. Sem kratkovidna.
V teh letih se mi je vid večkrat poslabšal, diotrija se je začela z -0,50.
Vedno ko se mi je vid poslabšal sem imela glavobole, slabosti in potem sem vedela, da moram zopet na pregled.

Eno leto nazaj ko sem bila predzadnjič na pregledu, se mi je vid poslabšal in dr. mi je izmeril diptrijo -2,75 in na drugem očesu -2,25. Takrat se spomnim da sem se zelo težko navadila na to novo dioptrijo. Prav močna se mi je zdela, ko sem začela nosit očala s to diptrijo.

Zdaj so se mi pa en teden nazaj začele zopet pojavljati težave, da me je bolela glava, slabost in ko sem dala očala dol, sem čutila prav olajšanje. Včeraj sem šla na pregled in dr. je izmerila, da se mi je vid izboljšal na -2,25 in na drugem očesu -1,75. Ona je rekla, da se mi vid pravzaprav zagotovo ni izboljšal, ampak da sem imela preforsirano dioptrijo. Zanima me kako vi komentirate to?
Rekla je še, da starejši ko si, da je bolje da je dioptrija malo manjša kot prevelika, ker se oko težko navadi.

Aja še to, pritiska v očeh naj ne bi imela.

No, danes sem začela nosit očala s to novo diptrijo in zopet me boli glava, slabost me malo daje. Sem komaj čakala, da pridem zdajle domov, da snamem očala.

Sploh ne vem več kaj naj naredim?! Imam res občutljive oči. Ali je možno, da imam še vedno te težave, ker so oči itak že razdražene in se moram zopet navaditi na manjšo dioptrijo???

Zanima me, če bi dejansko imela malenkost premajhno diptrijo, ali bi lahko zato imela glavobole in slabosti in prav tako, če je prevelika dioptrija, ali so lahko te težave?

Najlepša hvala za odgovor!!

Res je ena od možnosti, da se morate navaditi na nova očala. Druga možnost pa je, da obstaja še kakšna druga sprememba v roženici, ki vam dela te težave z očali, oziroma nošenjem očal.Da se tovrstno spremembo ugotovi je potreben pregled roženice in sicer roženična topografija, ki posname površino roženicein s tem lahko ugotovimo ali je pravilne ali nepravilne oblike. Tretja stvar, ki je pomembna so glavoboli: kdaj se pojavijo, kako trajajo in v kolikor ne bi minili bi bilo smiselno narediti preiskavo vidnega polja za oceno vidnega živca.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

New Report

Close