Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Glavobol in možni vzroki

Glavobol in možni vzroki

Spoštovani,
Sem 22 letna študentka, ki trpi za anksioznostjo (brez zdravil). Zadnje čase se mi pojavljajo glavoboli, ki sicer niso hudi, so pa moteči. Pojavijo se postopoma, najprej lažja bolečina, ki se čez dan stopnjuje. Protibolečinskih tablet je jem, razen če je res hudo (pomaga Nalgesin, Lekadol bolj slabo). Torej dogaja se, da se glavobol pojavi, traja čez dan, ponoči mine. Naslednji dan se pojavi popoldan (med učenjem, branjem). Ponavadi se pojavi tenzijski glavbol, ki se včasih lokalizira na zadnji del glave, včasih pa potuje iz zadnjega dela na del nad očmi, za očmi.. Včasih je samo tenzijski, včasih pa čutim nabijanje v glavi po utripu(če se sklonim, ustanrm). Opažam tudi, da imam utrujene oči, suhe (kakor da bi imela smetke v njih) in tudi slabše vidim ko se učim, oči me pečejo…
Prejšnji teden sem zaradi prisilne drže (učenej) imela bolečine v hrbtu, če sem glavo nagnila nazaj ali naprej. Naj omenim tudi, da je danes 8.dan odkar ne jem vec kontracepcijskih tablet Qlaira (po 5 letih rednega jemanja). Včeraj sem po dolgem času doživela panični napad. Po napadu sem se zjokala in po joku se je pojavil glavobol (tenzijski).

Je možno, da se vzrok skriva v anksioznosti, bolečinam v vratu in hrbtu, ali pa zaradi prednehanja jemanja tablet? Mogoče zaradi slabe hidracije?

Hvala in lp!

Pozdravljeni,

vzrokov za glavobol je več, prepoznali ste jih in jih lepo našteli, zdaj se je pa treba še lotiti reševanja nastalih težav. Med učenjem potrebujete redno gibanje, vadbo, dovolj spanja in nekaj za sproščanje proti anksioznosti. Če sama ne uspete rešiti težav, se obrnite na študentskega zdravnika. Lahko vas napoti na obravnavo h kliničnemu psihologu, na delavnice za sproščanje in zmanjševanje stresa. Ni vse v zdravilih, a morda jih boste tudi potrebovali v začetku, če so težave prehude. Samo začeti je treba!

LP!

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Hvala za odgovor!

Naj povem, da je danes že 10. dan odkar imam te rahle glavobole. Pojavi se, nekaj časa traja in nato mine. Potem se v včasih v istem dnevu pojavi spet, včasih pa ne. In tako je sedaj že 10 dni. Začelo me je skrbeti, da bi šlo za kaj hujega (anevrizma). Poudrajam, da glavoboli niso hudi, ni niti tenzijski, rahel glavobol, ki pa je moteč!

Bi bil potreben obisk zdravnika? Glede anevrizme me zelo skrbi, čeprav v družini ni bilo bolezni v povezavi s tem.

Hvala!

nova
Uredništvo priporoča

Ker glavobol pri anevrizmi nima nobene posebne značilnosti, vam ne morem zagotoviti, da je nimate. Bolečina, ko anevrizma poči in nastane subarahnoidalna krvavitev, pa je zelo huda. Vsi jo opisujejo, da si takega glavobola oz. tako hudega niso niti predstavljali.
Preiskava, ki izključi anevrizmo, je CT glave. Ali jo narediti ali ne, je odvisno od vas in izvidov, na podlagi tega pa odločitve zdravnika.

LP!

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close