Najdi forum

gerb, gastritis ?

Spoštovana dr- Smrekaj,

star sem 26 let, imam okoli 10 kg preveč, redno se ukvarjam s športom.
Pred dobrim letom sem vam že pisal zaradi prisotnosti krvi v slini pri pogrkovanju (trajalo je dva dni) in slabosti. Pulmolog preko osnovnih preiskav brez bronhioskopije ni ugotovil nobenih posebnosti, nato smo skupaj z zdravnico in vami prišli do zaključka, da naj bi šlo najverjetneje ali rano na želodcu oz. draženja zaradi kisline.

Sedaj je stanje bistven slabše:
* Pred 3 tedni sem pojedel obrok in se vsedel za računalnik. Po 20 minutah sem nenadoma postal hripav, brez pravega razloga in brez posebnih simptomov, ki se pojavljajo pri hripavosti (ciljam na kakšno gripo, prehlad…). V roku 2 dni sem pridobil glas v celoti.
*Pred 2 dnevoma sem okoli 21:00 ure pojedel večjo porcijo paradižnikove mezge z 2 narezanima čebulama. Čez 20 minut me je nenadoma tako močno zvilo v žlički, izjemno me je bolelo, čutil sem neznosne in hude bolečine in občutek krča. Vzel sem 3 acipane (20mg), ker nisem vzdržal več. Postal sem nenadno hripav. Začel sem se potiti, bolečine so se širila še v abdomen in ledveni predel ter za lopaticama. Ker še pol ure ni bilo obljše in nisem vzdržal več, sem se odpravil na urgenco, kjer niso ugotovili nobenih težav s srcem ali kaj podobnega. Nato so mi dali infuzijo z natrijevim kloridom (nisem siguren) in po pol urah je bilo dobro!
* Včeraj sem v celem dnevu pojedel 2 skledi lažjih hidratov, brez hrane, ki bi spodbujala kislino. Danes okoli 2:00 ponoči sem se zbudil v izjemno hudih bolečinah v žlički (kot zadnjič) in ker je bbilo še hujše, sem ponovno vzel 3 ancipane, vendar ni kaj prida pomagalo. Bolj kot sem se premikal in menjaval položaj v postelji, slabše je bilo in bol me je bolelo. Kasneje sem ugotovil, da če sem ležal na levem boku, so bile bolečine nekoliko manjše, čim sem menjal položaj, se je začel pekel.
Že nekaj dni se zbujam z zelo belo slino in kislim občutkom v ustih,

p.s.Pred 2 letoma in pol sem bil na gastroskopiji, kjer so mi določili helycobacter, hiatalno kilo ter GERB. Prejel sem terapijo 3 tablet in težave, takrat so bile drugačne, so minile.

Ne kadim že kakšna 2 tedna, pred tem sem pol leta kadil le še največ 5 cigaret dnevno, sedaj kot rečeno nič več.

Kaj menite? So lahko te težave zgolj posledica gerba, gastritisa, skratka kisline ??
Hvala!

Pozdravljeni!

Najprej nekaj o vaših prehrambenih navadah- na dan naj bo pet manjših obrokov, zadnji ob 18h. Vsaj dve uri po jedi ne smete v posteljo. Čebula, paradižnik povzročata težave v smislu GERB-a. Acipan je zdravilo, ki ne prime takoj. Hitri učinek dosežemo najprej z antacidi, od zaviralcev protonske črpalke pa z Emozulom ali Nillarjem.

Podobne težave kot jih navajate lahko sprožijo določene substance v hrani, zato bi bilo morda pri vas smiselno tudi testiranje za alergijo.

Lp,Nataša Smrekar

Pozdravljeni !
Začelo se je pred približno dvema mesecema ko me je malo peklo grlo , nakar se mi je pojavil suh kašelj ki ni ponehal cca. 14 dni , obiskal sem zdravnika ki mi je dal tablete proti kašlju , ker po enem tednu ni bilo boljše sem obiskal zdravnika ki mi je predpisal antibiotik 2×1 tableto. Po cca. 14 dneh mi je kašelj ponehal vendar sem začutil pod prsnico nekakšen pritisk ozr. topo bolečino ki pa ni bila prehuda ,zato me je zdr. napotil k pulmologu .kjer je bilo vse bp , še pred obiskom pulmologa sem dobil občutek da imam cmok v grlu ki je bil rahlo boleč ozr. skoraj nič , in to trajalo cca 1 teden zraven pa se mi je spremeni tudi ton glasu ki pa ni bil hripav , ter pritisk v predelu delu grla tik pod stikom ključnic ozr. v predelu kjer čutim cmok ,spahovanje zato mi zdr. predpiše controloc. Potem je bilo približno tri dni v redu in zopet se mi je ponovil občutek cmoka in pritiska v grlu. Zdr. me je napoti še na gastroskopijo kjer mi je zdr. povedal da imam vnetje želodčne sluznice ( rdečina na sluznici) dvanajsternik bp. Ektopija želodčne sluznice v požiralniku 2×1 cm; ; dianoza pangastritis erythematosa ectopia duas mucosae ventriculi e oesophagi regio proximalis .Po pregledu je bilo cca. 4 dni v redu sedaj pa zopet enak občutek cmoka v grlu,ki traja že pet dni, spahovanje itd. Diete se redno držim, obroki so manjši in več krat dnevno . Sedaj uporabljam emuzol pa tudi po teh tabletah ni vidnega izboljšanja . Moram povedati da je ponoči vse ok.čez dan pa zopet vse po starem , pri požiranju nimam težav apetit je v redu. Zelo me skrbi izgubil sem tudi cca. 4 kg v dveh mesecih mislim da zaradi strahu.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovni!

Stanje, ki ste ga opisali, se zdravi z Emozulom 4 do 8 tednov. Gastroskopijo ste imel, tako da se nimate česa bati. Zdravila in dieta bodo počasi stanje pozdravili.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close