genitalni herpes?

Pozdravljeni,

HPV in herpes virus sta dva različna virusa in med njima ni povezave. Lahko pa se je herpes virus tip1 (labialni) prenese na spolovilo. Glivična okužba ne more vplivati na rezultat hpv testa. Lahko pa se hpv infekcija ponovno prikaze.

*** Lep pozdrav, Urška Bizjak Ogrinc Juna d.o.o. http://www.juna.si

Pozdravljeni,
včeraj sta mi ginekolog in dermatolog potrdila genitalni herpes. Težave so se začele pred enih tednom, šlo je za pekoč občutek. Pojavilo se je 2 dni po spolnem odnosu z novim partnerjem. Mislila sem, da gre samo za “odrgnino” zaradi večjega spolnega uda. Po 6 dneh sva še enkrat imela spolni odnos. Nakar so se težave začele stopnjevat. Pojavila se je bolečina pri dotiku, pekoče uriniranje, zatekla boleča bezgavka v dimljah. Opazila sem mehurje, ki so po videzu bili bolj podobni aftam.

Sedaj je 9.dan od prvega pekočega občutka. Bolečine so skoraj nevzdržne. Težko sedim, težko hodim. Najhuje je pri vhodu v nožnico, se mi zdi, da je vse kar malo zatečeno. Na notranji strani malih sramnih ustnic je sedaj videti kot rdeče ranice (prav mehurčkov sploh ni bilo). Pojavili so se še 4 večji izpuščaji na velikih sramnih ustnicah. Vse skupaj zelo srbi in boli. Uriniranje je skoraj nemogoče, le pod tušem, pa še to zelo boli. Tako da sem morala vzet bolniški stalež. Dermatolog mi je predpisal valtrex tablete 2x na dan in kremo. Proti bolečinam jemljem ibuprofen. Tudi partner jemlje valtrex 1x na dan. On vidnih znakov herpesa nima. Se je pa vse skupaj začela s pekočim jezikom pri njemu, kar sem po 2 tednih dobila tudi jaz.

Zanima me, v koliko dneh lahko pričakujem izboljšanje? Ker je stanje resnično skoraj nevzdržno.

Hvala in lep pozdrav

Pozdravljeni,

običajno je boljše po 7 dneh, a ob prvi infekciji so težave hujše in je tudi okrevanje daljše. Sedaj se vam morajo pozdraviti še vse rane, ki so nastale, ko je herpes izvenel. To pa lahko traja tudi 14 dni.

*** Lep pozdrav, Urška Bizjak Ogrinc Juna d.o.o. http://www.juna.si

Mene zanima kaksni so znaki pri moskem ce se okuzi s herpesom? S fantom sva skupaj 2leti in nimava drugih partnerjev. Sama sem imela ze veliko problemov z okuzbami v genitalnem predelu a naj ne bi imela nobene spolno prenosljive bolezni. Imam pa mnogokrat glivicna vnetja. Fantu se je pojavil mehurcek na notranji strani spodnje ustnice. To se je zgodilo prvic. Brez kondoma pa imava spolne odnose ze vec kot eno leto, prakticirava tudi oralni sex. Je mozno da se je okuzil s herpesom od mene in da se je to pojavilo na ustih in ne na spolnem udu?
Kam bi se lahko sla testirat za herpes in ostale spolne bolezni?
Hvala za odgovor.

Pozdravljeni,

še enkrat se oglašam jaz. Še vedno čakam na izvide brisa, vendar me je sedaj začelo skrbet, da sploh ne gre za herpes, ampak gonorejo. Stanje ni šlo nič na boljše, ampak kvečjemu na slabše. Pojavil se je gnojni izcedek iz nožnice. Bolečine so ob dotiku in med uriniranjem nevzdržne. Nsjhuje je pri vhodu v nožnico..dokaj globoko. Ker tudi mehurčkov kot pri herpesu ni bilo. Začelo se je z mehurji (lahko bi bili gnojni) kot afte.
V kolikem času gre na bolje, če gre za gonorejo? A je možno dobit antibiotik v enem odmerku? Ker tablet (valtrex in ibuprofen) sem že toliko pojedla, da jih komaj še spravim po grlu.
Aja, pa še to vprašanje..je možna inkubacijska doba 2-3 tedne?

Hvala in lep pozdrav

Prebiram študije zdravljenja herpesa z laserjem. Precej teh študij opisuje takorekoč ozdravitev. Namreč, ker se pri moških pogosto pojavlja na koroni prepucija, je vprašanje enostavno. Zakaj nebi z laserjem žarišča odstranili z varnostnim robom, ob antivirusni medikamentozni podpori. Koneckoncev ne gre za sistemsko okužbo, ampak za lokalno. S tem bi po dosedaj pregledanih študijah celo lahko znebili virusa oz. njegovo spečo obliko.

Ali se pri nas HSV že zdravijo pri moških z laserjem in kje?

Po drugi strani pa bi bilo za pričakovati, da se bo razvila genska terapija ali biološka zdravila.

Problem virusa oz. izbruhov ni dokler je oseba relativno mlada. Problem bo lahko nastopil v starejših letih, ko se bo lahko pojavil meningitis. S starostjo namreč imunski sistem upada.

Prekuženost prebivalstva pa je tudi visoka. In iz genitalij se lahko mimogrede prenese na druge predele kože. Menim, da se HSV enostavno podcenjuje.

Ne razumem zakaj antivirusna zdravila ne krije obvezno zdr. zavarovanje.

Pozdravljeni Saricaa,

okužba s herpes virusom se lahko prenese tudi na ustni predel, a le če ste imeli aktivno okužbo na spolovilu. Lahko se je partnerju sama po sebi pojavila afta v ustih.

*** Lep pozdrav, Urška Bizjak Ogrinc Juna d.o.o. http://www.juna.si

Pozdravljeni lupilu,

v tem času ste verjetno že dobili izvid brisa. Antibiotika v enem odmerku za gonorejo ne boste dobili. Inkubacija je lahko cca 14 dni.

*** Lep pozdrav, Urška Bizjak Ogrinc Juna d.o.o. http://www.juna.si

Pozdravljeni Be,

vidim, da ste se precej poučili o herpes virusu. Z laserjem odstanjujemo lezije lokalno in delujemo tudi tako, da viruse uničujemo ( visoka temp. jih ubije), a ne moremo pa delovati na speči virus, ki je v živčnih ganglijih ob hrbtenjači. Z laserjem seveda zelo zmanjšamo pogostost pojavljanja, a ob padcu imunosti se lahko ponovno pojavi, običajno na drugem mestu.
Zdravila za zdravljenje virusnih okužb pa delujejo virustatično, a virusa ne uničijo. Delujejo pa sistemsko, tudi na ganglije. Zdeavil, ki bi uničili virus ( tako kot so za bakterije antibiotiki) zaenkrat še ni. Virusne okužbe lahko preprečimo le s cepljenjem.
Z zdravljenjem z laserjem se ukvarjamo tudi v naši ginekološki ambulanti.

*** Lep pozdrav, Urška Bizjak Ogrinc Juna d.o.o. http://www.juna.si

Koliko je verjetno, da PCR test lažno negativen na test HSV-1 in HSV-2?

Je v Sloveniji na voljo cepivo zoper HSV-1 in HSV-2?

Lep pozdrav

Ponovno se oglašam s problemom.. GH se mi je pozdravil v 2 tednih. Bilo je res zelo hudo, na meji za kateter. Je dr rekel, da sem imela res srečo, da sem sama prebrodila to zadevo. Okužbe z gonorejo ni bilo, je pa bila prisotna ena druga bakterija, tako da sem dobila še hikoncil za 7 dni. Stanje se je potem čisto popravilo.

Po dobrem mesecu dni sem se z velikim strahom spet spustila v spolni odnos. Naslednji dan me je začelo rahlo srbet med malimi sramnimi ustnicami. Po 4 dneh je stanje nespremenjeno. Rahlo je rdeče, občasno zasrbi, prisoten je bel izcedek, brez vonja. Ne peče in ne boli. Tudi pri uriniranju ni težav. Ker sem čisto panična glede GH, skos spremljam zadevo, vendar se mehurčki do zdaj še niso pojavili. Včeraj sem iz strahu začela preventivno mazat z virolex kremo (kar je svetoval tudi dr, da takoj ob čudnem občutku začet mazat). Vendar sedaj razmišljam, če je možno, da gre samo za glivično vnetje.. In sedaj vprašanje. Kako ločit za kaj gre? Kako vedet, da se bo ponovno pojavil GH? Ker ni nič kritičnega, ne bi hodila h ginekologu. Že tako je zelo “naporno” živet s to mislijo…prav panično sem obsedena s tem 🙁

Hvala in lp

Pozdravljena Be,

PCR za Hsv1 in Hsv2 je zelo natancen in specifičen test. Zelo malo ali nič je lažno neg. rezultatov, saj s PCR diretno iscemo DNA določenega virusa. Točnih števil ne vem – vprašajte laboratorij. Cepiva proti HSV ni.

*** Lep pozdrav, Urška Bizjak Ogrinc Juna d.o.o. http://www.juna.si

Pozdravljeni lupilu,

Kar nekaj časa bo potrebno, da nožnica ne bo vec tako občutljiva. Predvsem pri spolnem odnosu so težave, ki nastanejo predvsem zaradi trenja. Ni nujno, da bo prislo do glivične okužbe, ceprav praviloma pride do tega. Morali bi preventivno uporabljati se probiotikeh, npr. Lactogyn, da preprecimo zacaran krog.

*** Lep pozdrav, Urška Bizjak Ogrinc Juna d.o.o. http://www.juna.si

Spoštovani,

mene pa zanima, ali se genitalni herpes lahko prenaša z dotiki, npr. če se dotikaš spolovila okužene osebe, ki je le prenašalec, in potem sebe, v smislu po rokah, nogah itn.

Hvala in lep pozdrav,
Nostra.

Pozdravljeni,
Sama se zadnje dni srečujem s težavo, ki mi precej para živce. Pred približno 14 dnevi sem imela spolni odnos. V nedeljo me je spolovilo srbelo (dan pred tem sem uporabila britvico) in sem se malo preveč popraskala tako,da je malo pritekla kri. Sedaj pa nevem če naj delam paniko še naprej zaradi GH ali je moje trenutno stanje vagine takšno, ker sem si poškodovala tkivo. Namreč na mali ustnici pri nožnici se vidi nekakšna odrgnina, mala ustnica je pri vhodu v noznico tudi otecena zaradi te odrgnine ali mehurja (saj sploh nevem kako to poimenovati), drugih mehurckov oz belih pikic nisem opazila. Par dni pred praskanjem so me bolele ledvice in tudi izcedek je bil rahel, ta je se vedno rahel in bledo rumene barve ali bel. V nedeljo sem bila prav tako pod klimo in v ponedljek sem imela glavobol in tudi vrocicne vale, na splosno je bilo moje pocutje slabo. In zopet ne vem ce je to samo splet okoliscin ali GH? Vceraj so se mi malce vnele dlesni in na ustnici se mi je naredila nekaksna pikica, ki sem jo spraskala in imam sedaj majhno brazgotinico. Zopet ne vem ce bi to naj bil herpes? Drugace tega nisem imela se nikoli. Stvar spodaj me ne srbi, samo pece ko urniram in je grozno ko se zbrisem.
Torej, kaj menite? Gre po vasem mnenju za GH ali za zgolj splet okoliscin? Ali lahko za pomiritev uporabim kremo Bepanthen?
Najprej sem se obrnila na vas, saj je cakalna doba pri mojem ginekologu se precej dolga.
Za odgovor in vas cas se vam najlepse zahvaljujem.

Pozdravljeni “nostra”,

Če je oseba le prenašalec in nima izpuščajev, potem se okužba ne more prenašati na ta način.

*** Lep pozdrav, Urška Bizjak Ogrinc Juna d.o.o. http://www.juna.si

Pozdravljeni “pomlad22”,

verjetno sem z odgovorom že pozna, pa vendar. Lahko je stvar le splet okoliščin in neke splošne oslabelosti zaradi bolezni. GH načelo zelo boli in ne tako peče, srbi pa sploh ne. Včasih so bolečine take, da ne moremo urinirati in takrat je obisk ginekologa nujen. Infekcija s herpesom običajno izveni v 7 dneh.

*** Lep pozdrav, Urška Bizjak Ogrinc Juna d.o.o. http://www.juna.si

Pozdravljeni Ratko,

na žalost ni nobenega zdravila brez recepta, ki bi vsaj blazil tezave. Vse kreme za herpes so na recept. Poskusite dobiti kaksno v lekarni in se zmenite, da naknadno prinesete recept. Ne mazite se s kremami, ki niso za herpes, saj je lahko se huje -rane ipd. Obstajajo pa tudi tablete, ki omilijo potek bolezni in zmanjsajo pogostnost pojavljanja, se bolj uspesno pa se proti herpesu borimo z laserjem.
Upam, da sem bila v pomoc.

*** Lep pozdrav, Urška Bizjak Ogrinc Juna d.o.o. http://www.juna.si

Imam gh. Se da dobit kaksne tablete za preprecevanje izbruhov brez recepta? Kot valtrex itd…

Pozdravljeni,

najbolje, da se pri ginekologu pojavite, ko imate izpuscaje cetudi imate menstruacijo.
Po znakih bi res lahko sumili na herpes.

*** Lep pozdrav, Urška Bizjak Ogrinc Juna d.o.o. http://www.juna.si

New Report

Close