genitalni herpes

Pozdravljeni,

pred nekaj dnevi sem se prvič srečala z genitalnim herpesom. Od takrat naprej je v meni tisoč vprašanj. Kako živeti s tem herpesom, kako sploh funkcionira partnerski odnos predvsem, če je eden od partnerjev okužen in drugi ne? Predvidevam, da slej kot prej pride do okužbe tudi pri drugem partnerju. Ampak, kako poteka spolnost? Verjetno, doživljenjska uporaba kondoma.

Kako pa je z oralnim zadovoljevanjem, poljubljanjem? Seveda govorim o času, ko herpes ni aktiven. Ali se morava s parterjem popolnoma odpovedati oralnemu zadovoljevanju?

Ali je bolje, da si v zvezi z nekom, ki ima tudi herpes, ali z nekom, ki ga še nima? Kako potem poteka spolni odnos z nekom, ki je tudi okužen?

Kako je z zanositvijo? Kako ujeti čas, da ne bo nobeden od partnerjev imel aktivnega herpesa in da ujameš pravi čas za zanositev?

Najlepša hvala za vsa pojasnila.

Spoštovani,

kako se glede spolnih odnosov organizira posamezni par, ki imata bodisi oba ali le eden od njiju genitalni herpes, pa res ni stvar strokovne presoje. Stroka vam lahko zgolj pomaga pri premagovanju aktivne infekcije s težavami, vsa zgoraj našteta pereča vprašanja pa so bolj ali manj stvar dogovora. Če je dogovor možen, prav, če ne pa se nekateri verjetno tudi razidejo. Problem herpesa je med drugim tudi ta, da se včasih virusi herpesa izločajo s površine kože tudi, ko dotični nima nobenih težav. Resda v majhnih količinah, ampak tudi te niso neinfektivne. Sicer pa ima v sebi herpes simplex mnogo več oseb kot jih za to ve, ker se preprosto ne pojavljajo izbruhi. Tudi genitalni herpes ni nujno vedno tipa 2 (genitalni) ampak je lahko tudi labialni (tip 1).

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar Lepo prosim uporabljajte iskalnik! ----------------------------------------------------------------------------------- Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih. -----------------------------------------------------------------------------------

New Report

Close