Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva genitalne bradavice

genitalne bradavice

Pozdravljeni,
Pred dvemi leti so se mi pojavile genitalne bradavice, ki jih Aldara ni uspela pozdraviti in se mi stalno pojavljajo. Zdaj sem noseča 33tednov in so še vedno zelo izrazite in jih je okrog 12. Zanima me, če le-te vplivajo na naravni porod ali je bolj priporočljiv carski rez?
Hvala za odgovor. Ula

spoštovani,

zaradi navadnih genitalnih bradavic se ne poslužujemo CR. To naredimo le ob zelo obsežnih oblikah, ki grozijo z obsežnejšimi poškodbami presredka in spolovila med naravnim porodom. Glede na to, da ste noseči šele 33 tednov, bi se morebiti celo lahko še dogovorili za lasersko odstranjevanje bradavic na kliniki. Pod pogojem seveda, da do takrat dobimo drug laserski aparat, ki ga trenutno nimamo 🙁, ker je v dokončni okvari.


Če lahko dodam… jaz sem šla na odtranjevanje bradavic v 34t, že drugič. Prvič na ginekološko, drugič pa v Iatros, kjer je tudi na koncesijo. Poveš, da si nosečka in te prej vzamejo, takoj naredijo brez problema. Na tvojem mestu bi si jih šla odstranit, ker zelo motijo.

Zanima me, če jih še kje drugje odstranjujejo z laserskim posegom, glede na to da ga trenutno nimate?
Hvala.

žal nimam pregleda opremljenosti slovenskih bolnišnic s tovrstnimi napravami. Vem, da ima delujočo napravo v Ljubljani še Onkološki inštitut, nimam pa vpogleda v organizacijsko shemo in storitvene razpoložljivosti posameznih organizacij. Poskusite dobiti katerega od tamkaj delujočih ginekologov.


Ste edini, ki imate takšen laser.
Kakšno je vaše mnenje o kirurškem odstranjevanju?Kako dolgo je okrevanje?
Hvala za odgovor.

hm…če že, bi se kvečjemu lotil elektrokoagulacije z bipolarno elektično pinceto. Strganje s strgalom danes ni več primeren način, saj s tem postopkom lahko kondilome raznesemo po okolici.


Kje pa izvajajo takšne posege?

Hvala in lep dan! 🙂

načeloma povsod, kjer ginekologi opravljajo male posege, histeroskopije, splave, abrazije ipd. torej v bolnišnicah z ginekološkimi oddelki.


Spoštovani,

kako uspešna je krioterapija? Opravili so mi jo včeraj. Kondilomi so se nahajali na zunanjem spolovilu in nekaj noter. Potreben bo še kakšen poseg in nadalnje zdravljenje z aldaro. Zanima pa me kako ravnati po krio? Je dovoljeno tuširanje in nega z mili in šaponi ali naj se jih izogibam in uporabljam samo intimno milo? Priporočate cepjlenje proti HPV kljub bradavicam? Partner ima na kožni gubi uda nekaj belih pikic. Spominjajo na majhne bele mozoljčke. Ima jih že nekaj časa (morda let – še preden so se kondilomi pojavili pri meni) in ne rastejo, ne srbijo. Na glavici uda ali drugje nima ničesar. Predlagate pregled partnerja? Sicer sva zvesta in ker ne prenesem KT zadnje leto uporabljava kondom. Zdravnik, ki je opravil krio mi je “grozil” naj sedaj vedno uporabljam kondom. Kako je z zanositvijo? Uporabljam tudi primulat nor zaradi večdnevnih izcedkov pred menstruacijo. G. sumi na popuščanje RT. Zaenkrat je terapija s primulat nor uspešna (en mesec). Je možna povezava med obema stanjema? Kako je z zanositijo pri popuščanju RT?

Najlepša hvala za odgovore!

Lep pozdrav!

Spoštovani,

če že imate kondilome (bradavice) cepljenje nima več pomena, sicer pa sta si kot pravite zvesta, torej imata itak stalni stik drug z drugim in novih infekcij ne gre pričakovati. Tudi kondomi so v tem primeru zgolj oblika kontracepcije in zaradi samih SPB niso nujni. Kako je z uspešnostjo krioterapije? Podobno, kot z vsako drugo. Nobena terapija ne odstrani HPV, ki je vzrok spremembam temveč le spremembe, ki so posledica delovanja HPV. Sčasoma pri 90% okuženih imunski sistem odstrani HPV oziroma ga inaktivira, zato se po eni ali več odstranitvah tudi spremembe umirijo in se nehajo ponavljati.
Če G. sumu na popustljivo RT, se ob načrtovanju nosečosti namesto Primoluta raje predpiše naravni progesteron ali zelo podoben progestagen (didrogesteron).


New Report

Close