Genetske preiskave

Pozdravljeni.
Po spontanih splavih i enemu odmrtju ploda mi je ginekolog predlagal da lahko narediva s partnerjem genetske preiskave, tudi zaradi dejstva da je moja sestra imela prav tako odmrtje ploda in eno zunajmaternično nosečnost. Povedal mi je sicer da je verjetnost kakšne genetske napake zelo majhna. Kaj vi mislite o tem? V družini moji in mojega partnerje ni bilo nobene genetske bolezni in tudi nobenih problemov ne. Stara sem 30 let, partner pa 35. Zahvaljujem in lep pozdrav

Spoštovani,

s preiskavo, ki jo omenja vaša ginekologinja se preverja kromosomska zgradba, ne genetskih bolezni. Povečano število splavov se namreč pojavlja pri kromosomskih napakah, te pa praviloma niso dedne temveč so naključne. Če ima kateri od vaju kakšno specifično kromosomsko napako, bi to lahko povzročalo odmiranje plodov, vndar je tako kot pravi ginekologinja, verejtnost takšne našpake zelo majhna, zlasti pri šele 3 neuspelih nosečnostih.


Spostovani,

Se bom prikljucila v to temo, da ne odpiram nove. Po 3 zaporednih ss (vsi okoli 6-7tedna) sva v neplodnostni ambulanti dobila napotnico za genetiko, jaz pa se napotnico za trombofilijo in se nekaj. Opravila sem tudi odvzem krvi za hormone in uz – vse bp. Pozitiven je bil test na CMV virus (upam, da sem si prav zapomnila), vendar naj bi slo za staro okuzbo. Zanima me, ce bi moral tudi partner opraviti spermiogram, ali je dovolj genetika za oba? Bi se lahko tudi v izvidu spermiograma pokazalo kaj, kar vodi v ss?
Zanima me tudi kako dolgo po ss traja, da se uredi cikel. Leta ze imam 27-28dnevni cikel (tako je bilo tudi po prvih dveh splavih), sedaj po tretjem pa je vse zamesano, cikli so dolgi 34-36 dni, od ss je 3 mesece. Ginekologinja v neplodnostni amb. mi je povedala, da ureditev cikla ne bi smela trajati tako dolgo glede na nizko visino nosecnosti. Zanima me torej, ali naj se oglasim pri osebni G, ali naj se pocakam? Omenjala je tudi Clomid, ampak ne vem, ce bi to resilo tezavo?
Za odgovore se vam najlepse zahvalujem, saj je bila zdravnica bolj redkobesedna, tudi primeru ponovne zanositve “lahko samo cakamo”. Predvidevam torej, da ni nobene preventivne oz. podporne terapije, ki bi lahko vodila v uspesno nosecnost.

Lep pozdrav

spoštovani,
spermiogram pove le, če je ali ni verjetna oploditev, kar je pri as očitno šlo vse lepo normalno. Spermiogram torej pri ugotavljanju razlogov za SS nima nobene vloge. Klomifen res nima smisla, če sicer zanosite spontano. Pri vas je problem SS, torej donositev, ne zanositev. Edini sistemski dejavnik, ki bi tu lahko kaj povedal so torej revmatska ali druga sistemska stanja (bolezni) kot sta APS in trombofilija (ampak te pravilom SS povzročijo po 10. tednu) in uravnotežena translokacija pri 3enem od partnerjev (genetika). Vse drugo, kot so npr. imunski razlogi, pa so zlasti pri nas povsem ignoriran problem, čeprav mu zlasti v tujini posvečajo vse več pozornosti.


New Report

Close