Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Gastroskopija!

Gastroskopija!

Spoštovani dr. Kersnik
Ker ste mi večkrat pomagali z vašim nasvetom oz. odgovorom, tokrat vas prosim ponovno za vaš nasvet in mnenje. Moja tašča je večkrat jamrala, da jo boli v predelu želodca in, da jo zbada nazaj v hrbtu. Nato jo je zdravnica poslala na gastroskopijo, in je danes dobila izvid, ki piše, da so vzeli vzorec biopsije, če je prisoten HP.? Prosim vas mi lahko malo razložite kaj je to HP?
Diagnoze so ji postavili pa tako:
Hitalna Hernija
Ezofagitis
Bulbitis
Lepo vas prosim, če mi malo razložite glede vseh teh diagnoz, ki je tašča zelo prestrašena in jo samo boli in boli, zaenkrat so ji rekli, da naj vzame tab.Ranital. Če vam je v pomoč naj vam še dodam, da ima 72. let in že 3. leta jemlje pomirjevala zaradi depresije. Ali je možno, da so to posledice od teh tabletk, ki jih pije za depresijo Helex 05mg. 3×1 na dan. Zanima me še to. Glede vseh teh diagnoz me zanima ali bo morala dati skozi kakšen operativni poseg. Gospod dr. Kersnik se vam opravičujem za dolžino pisma, ki je zmedeno napisano, za vaš odgovor bom zelo zelo hvaležna, ki tašči sploh ne bom povedala, da se ne bi še bolj obremenjevala.

Za vaš čas in trud se vam naj lepše zahvaljujem.
Lep dan vam želim
Doroteja

Spoštovani!

Tašča ima želodčno kilo- hiatalna hernija, tj. slabšo zapiralko med požiralnikom in želodcem, zato ji kislina zateka v požirlanik, kar ima za posledico vnetje sluznice in bolečine – ezofagitis. Ker se ji očitno izloča tudi več kisline, najbrž tudi kot posledica psihičnih dejavnikov (depresija), ima tudi ranjeno sluznico v dvanajstniku. HP = Helicobacter Pylori, tj. bakterija, ki se lahko nasleli v želodčni sluznici in ker s svojo prisotnostjo povzroča vnetje, je posledica njen navzočnosti lahko tudi rana ali vneta sluznica želodca. Dokler se ne potrdi nejena prisotnost, bo ranital preprečaeval izločanje velikih količin kisline. Zdravila ji tega najbrž ne povzročajo, temveč “živci” sami po sebi.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani dr. Kersnik
Hvala vam za vaš tako hitri odgovor. Samo me še nekaj zanima, ali od želodčne kile bo potreben kakšen operativni poseg?

100x hvala vam
Lep pozdrav
Doroteja

Spoštovani!

Pri ev. želodčni kili praviloma zadošča nekoliko privzdignjen zgornji del ležišča, izogibanje velikim obrokom in izogibanje trdi ali mlečni hrani po 18. uri. Občasno je potrebno vzeti zdravilo proti kislini, če se kljub temu pojavijo težave.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close