Najdi forum

Formacija v vranici

Pozdravljeni, z mojo mamo je nekaj narobe. Stara je 69 let in slučajno so ji na CT kolku odkrili še nekaj drugega, nakar je šla še na CT ABDOMNA.
Skrajšala bom del, kjer je vse v redu. Jetra, žolčnik, žolčni vodi, pankreas – vse v mejah normale. Vranica je primerne velikosti, v parenhimu sta vidni dve hipodenzni formaciji – v srednjem delu 5 mm, premajhna za karakterizacijo, v spodnjem polu pa 10 mm velika formacija, v arterijski fazi ne privzema kontrasta, v venski fazi ostaja hipodenzna – je ne morem natančno predeliti. Ledvici primerne velikosti, v desnem polu ledvice več kortiktalnih cist. Obojestransko je delno ekstrarenalno ležeči pielon. Votli sistem ledvic ni dilatiran. Rodila, sečni mehur in črevesje brez patoloških formacij. Abdominalna aorta in njene visceralne veje ter splenoportalni venski sistem so primernih dimenzij, prehodni.
Strukturno spremenjeno maščevje mezenterija, v njem pomnožene in 8 mm velike mezenterialne bezgavke – etiologija?
retroperitonealno, obojestransko iliakalno ter ingvinalno ne vidim patološko povečanih bezgavk. Plevralnega izliva ni. V deloma prikazanih bazalnih delih pljuč ne vidim suspektnih lezij. Subsegmentalna atelektaza v linguli. V prikazanem skeletu ne vidim suspektnih osteolitičnih in sklerotičnih lezij. V glavici levega femurja vidna lobulirana, dobro omejena sklerotična lezija, popcorn videza, 10×10 mm, benignega izgleda, brez dinamike.

Mnenje: Maščobno infiltirana jetra. Hipodenzna formacija v vranici, ki je ne morem natančno opredeliti. Strukturno spremenjeno maščevje mezenterija in pomnožene bezgavke – za gastroenterološko obravnavo.

Zelo sem zaskrbljena. Mi lahko na podlagi izvida poveste za kaj približno bi lahko šlo? Menite, da je rak? Hvala

Spoštovana,
Verjetno ne gre za kaj resnega. Radiolog je videl več bezgavk kot običajno in je predlagal morebitno dodatno diagnostiko. Vsekakor bi svetoval pogovor z osebnim zdravnikom, ki pacientko obravnava in se bo odločil ali bi morala opraviti še gastroskopijo.
Vsekakor pa je opisana steatoza jeter (masna jetra) zato svetujem ustrezno dieto ter določitev maščob in jetrne teste iz krvi.
Lp

asist. Željko Perdija dr. med., spec. internist, pulmolog in gastroenterolog Strokovni direktor CiiM plus Maribor Center za interno in interventno medicino https://www.krcnezile-ciim.si [url]https://ultrazvok-ciim.si[/url] https://preventiva-ciim.si

Pozdravljeni, mama je po tem že opravila UZ trebuha. Zdravnica ni ugotovila posebnosti, opravila je tudi gastroskopijo. Tudi tam ni posebnosti, razen neke bakterije, zaradi katere so ji predpisali antibiotik. Septembra je naročena še na koloskopijo.  Prosim mi lahko še poveste kaj bi lahko pomenila ta hipodenzna formacija v vranici?  Hvala vam.

New Report

Close