Najdi forum

lepo pozdravljeni!

ne vem ce sem se obrnila na pravi naslov,vendar ne vem kam drugam bi se lahko!
Ne vem ce to je fobija-jaz jo tako imanujem,imam nepopisno velik strah pred morskimi psi,mogoce se vam bo zdelo smesno,saj se vecini,vendar mene to zelo obremeenjuje!Nikoli se v vodi ne morem sprostiti,vedno kjerkoli sem na morju ne grem globje od 1m in pol,ker me drugace zajame panika,enkrat se mi je celo zgodilo da me je panika zajela ko sem bila zvecer sama v bazenu!?
Ko sem bila majhna sem namrec zelo rada gledala filme z morskimi psi,zdaj sem stara 25 let in se vedno jih rada pogledam,vendar ko pridem v vodo,je vsega lepega konec!kako naj se resim tega?sicer imam vodo nepopisno rada in me pomirja,kako naj zacnem ze enkrat uzivat na dopustih in se predati morju?sama si vedno dopovedujem,da je skoraj nemogoce,da bi se mi kaj zgodilo,da pretiravam,poskusam logicno razmisljati….vendar mi nekako ne uspe!
Prosim pomagajte mi!
Hvala!

Spoštovana Petra,
gre za pravo fobijo,to pa pomeni iracionalen obstojen strah pred določeno situacijo,objektom ali dejavnostjo.Razvije se, kadar se oseba nauči v naprej pričakovati tesnobnost vzbujajoče situacije, še preden lete nastopijo.Strah lahko nastopi celo preko oddaljenih asociacij, kot na primer pri vas: morski pes—-> voda—-> strah in bazen——->voda——->strah.Fobij se ljudje branijo najpogosteje z izogibanjem možnih stresnih situacij, kaj pa če se fobija razširi, tako kot se je pri vas , s področja,kjer je strah do neke mere upravičen ( morje) do tam, kjer sploh nima možne osnove na primer bazen ali celo kopalno kad.?Človek s fobijo se v bistvu zaveda nesmiselnosti svojega strahu, vendar se ga sam ne more otresti.Dinamsko usmerjeni psihiatri bi nastanek fobije razlagali s premeščanjem strahu s področja, kjer je realen ,na področje, kjer je zgolj simboličen, vendar večina sodobnikov soglaša , da gre le za motnje v komunikaciji med živčnimi celicami, torej za biokemični razlog.
Kakorkoli že, fobije je možno uspešno nevtralizirati s kombinacijo psihoterapije in zdravil.Oboje boste dobili pri psihiatru.Pohitite, počitnice se bližajo !

New Report

Close