POZDRAVLJENI!
NAJPREJ MORAM POVEDATI, DA ŽE KAR NEKAJ ČASA DESKAM PO INTERNETU IN PREBIRAM VSE V ZVEZI S FOBIJAMI, PREDVSEM SOCIALNO FOBILO, DA BI NAŠLA KARKOLI, KAR BI MI POMAGALO. VENDAR SEM DO DANES NAŠLA SAMO TUJE STRANI. ČISTO SLUČAJNO SEM NALETELA NA TOLE STRAN IN NE MOREM VAM POVEDATI, KAKO ME JE PRESENETILO DEJSTVO, DA NISEM EDINA NA TEM SVETU S TAKŠNIMI TEŽAVAMI. SKRATKA, DO DANES SEM BILA PREPRIČANA, DA IMAM SOCIALNO FOBIJO, VENDAR SEM V ENEM OD ODGOVOROV ZASLEDILA, DA SE STRAHU PRED STRAHOM REČE GENERALIZIRANA ANKSIOZNOST. ZANIMA ME, ALI JE TA DIAGNOZA NEKAJ POPOLNIMA DRUGEGA KOT SOCIALNA FOBIJA? STARA SEM 34 LET IN IMAM ŽE VRSTO LET HUDE TEŽAVE. NAJ POVEM, DA NA SPLOŠNO NISEM SRAMEŽLJIVA, SEM ZELO DRUŽABNA, ZGOVORNA, RADA SEM MED LJUDMI, A SAMO TAKRAT, KO ME NE ZAGRABI STRAH. OPAZILA SEM, DA SI PO TISTEM, KO ME JE STAH NEKAJKRAT NAPADEL, ŽE VNAPREJ SAMA DOPOVEDUJEM, ZDAJ ME BO PA SPET STRAH. VČASIH NE MOREM NITI V TRGOVINO PO KRUH, KER SI DOMA REČEM, KAJ ČE ME PA V TRGOVINI PRED VSEMI LJUDMI ZAGRABI? ZANIMIVO JE, DA VČASIH LAHKO DELAM KARKOLI, CELO NASTOPAM V JAVNOSTI, VČASIH PA NITI POTRDILA ZA KREDITNO KARTICO NE MOREM PODPISATI ALI NPR.SPREJETI PRIPOROČENO POŠTO, ALI KOGA POKLICATI PO TELEFONU. ČE SEM SAMA DOMA, NITI VRAT NE ODPIRAM, KER ME JE STRAH, DA BOM DOBILA OBISK IN ME BO PRED ZNANCI ZAGRABILO. POSKUŠAM SI SUGERIRATI, DA ME NIMA ČESA BITI STRAH, PRAVZAPRAV V RESNICI TUDI NE VEM, ČESA ME JE. NAJBOLJ SE BOJIM, DA BO NEKOČ NEKDO OPAZIL, DA ME JE STRAH OZ. DA SE TRESEM IPD. VENDAR TAKA SUGESTIJA NE POMAGA. BILA SEM ŽE PRI PSIHIATRU, PREDPISAL MI JE XANAX, KI MI JE POMAGAL SAMO V MANJŠIH PRIMERIH (RECIMO TELEFON SEM LAHKO SPROŠČENO DVIGNILA), SEM PA V TISTEM ČASU MORALA KOT PRIČA NA SODIŠČE IN TAKRAT MI NISO POMAGALI VSI XANAXI TEGA SVETA. PSIHOTERAPIJA SE NI OBNESLA, KER SE S PSIHIATROM NISVA UJELA. ALI V SLOVENIJI OBSTAJAJO STROKOVNJAKI PRAV ZA TO VRSTO TEŽAV?
OPROŠČAM SE ZA (PRE)DOLGO PISANJE IN SE ZAHVALJUJEM ZA ODGOVOR.
LEP POZDRAV, EVA

Spoštovana Eva,
Xanax ni edino sredstvo zoper fobije in se po pravilu uporablja v začetni fazi zdravljenja. Kasneje pa se je treba poleg ciljane medikamentozne terapije posveteti dejanskim razlogom za strah.ki se v simbolični oblki kaže kot fobija ,kadar je strah usmerjen in kot generalizirana anksioznost( tesnobnost), kadar strah nima smeri in deluje istočasno od zunaj navznoter in od znotraj navzven, tako da se človek počuti kot preplavljen s strahom.Preplavljanje pa je tudi ena od možnih terapevtskih tehnik, ki naj bi ta strah reducirale.Če se v psihoterapiji s psihiatrom nista ujela, ne iščite krivca temveč raje način, s katerim bi odpor, tako se v psihoterapiji ta pojav imenuje(lahko pa nastopa tako na strani klienta, kot terapevta) odpravila, to bi morala biti tudi prva psihoterapevtova skrb.Vse bolj se mi dozdeva , da ste zelo neučakani in da pričakujete ” instant” rešitve, vedeti morate namreč, da nekatera zdravila polno učinkijejo šele po enem mesecu ali še dlje jemanja, psihoterapevtski proces pa je še dolgotrajnejši.Naj vas potolažim, vaše težave bo mogoče bistveno zmanjšati vsaj do te mere da boste lahko ustvarjalno in srečno živeli.

Zahvaljujem se vam za odgovor, vendar bi vas rada vprašala še, če mi lahko poveste kaj več o tehnikah preplavljanja in premeščanja. Moj nekdanji psihoterapevt je uporabil tehniko asociacij in me je nenehno napeljeval na moj odnos z očetom v otroštvu. Ker naju to ni nikamor pripeljalo, sem mu zaupala svoje dvome, pa mi je predpisal Xanax rekoč, naj se vrnem k terapiji, ko bom pripravljena sodelovati, tačas pa naj pač čimveč hodim v družbo. Resnično ne vem, ali sem bila jaz neučakana ali on ni uporabil prave tehnike. Zanima me tudi, ker omenjate, da se dajo ti strahovi zreducirati, če se popolnoma pozdraviti ne dajo? Pa tudi, ali lahko ta stvar kar mine sama od sebe? Najlepše se vam že vnaprej zahvaljujem za odgovor.

Spoštovana Eva.
tehnika preplavljanja sodi med vedenjske terapevtske metode pri kateri si fobogeno situacijo, torej tisto, v kateri sicer v resničnem življenju doživljamo tesnobo, v varnem zavetju domačega foteljale PREDSTAVLJAMO.To pomeni, da skušamo v mislih podoživeti vse bremeneče elemente in ob tem beležimo svoj vegetativni odziv (število urdarcev srca,število vdihov na minuto,, stopnjo aktualno doživljanega strahu pa razvrstimo po vnaprej kalibrirani vrednosti.) Idealno bi bilo če bi nam te parametre beležila naprava, lahko pa nekdo.ki ga za to naprosimo.Skušamo doseči ČIM VEČJO stopnjo “umetnega strahu”, objektivno merilo bo seveda stevilo srčnih utripov na minuto.S tem dosežemo kondicijo v prestajanju strahu, ki jo bomo uporabili v dejanski situaciji.
Tehnika časovnega premeščanja pomeni učenje odlaganja odziva na stresogen dejavnik,na primer skušamo svoj beg iz neprijetne situacije,ko nas ta objektivno doleti, časovno odložiti-premestiti na kasnejši čas.Odličen uspeh pomeni, če bo uspelo na ta način odložiti tesnobnost za eno uro ali več.Obe metodi je možno kombinirati, potrebna pa bo določrna mera vztrajnosti,saj se učinki terapije ne pojavijojo čez noč,ker temeljijo na principu učenja, to pa zahteva čas.

New Report

Close