Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Fizioterapija in masaže fizioterapija po kapi

fizioterapija po kapi

Pozdravljeni,
ali kje na spletu lahko dobim okvirno kakšno literaturo glede fizioterapije po možganski kapi, da se znamo organizirati. 70 letnica je dobila možgansko krvavitev, obešen ustni kot, operacija je bila da se sprosti pritisk, vsebina se je dobrim delom absorbirala, sedaj po novem ne čuti ene noge, prej so omenjali da vse reagira na bolečino, edino ena roka slabše. Zdej po skoraj enem mesecu v bolnišnici je tudi ta noga neobčutljiva. Sedi lahko, nekako je začela komunicirati par dni nazaj z zvokovi, včeraj se je baje pogovarjala je rekel zdravnik, ne vem če z besedami ali je samo nekaj skomunicirala, kar je že tudi v redu za začetek mislim. Prej so bile ocene precej črnoglede, sedaj so precej optimistični, sprva je bilo rečeno da je slabše čeprav slike ne kažejo na to, potem pa da je sredina-leva polovica sredine možganov precej poškodovana, sedaj pa da slike kažejo izboljšanje. Poleg tega je redno spremljana pri nevrologu, travmatologu in rentgenu zaradi preteklih dogodkov. Sedaj za takšno osebo, koliko časa okvirno se predvideva da ostane v bolnišnici, koliko v Soči, kdaj se gre v Sočo (predvidevam zdej ko ni na aparatih, sama diha in pomalem odpira usta za hranjenje, da ni več življenjska ogroženost). Kako je v takem primeru z fizioterapijo, ali že kaj prejema na oddelku, predvidevam da ja, ampak ali so predvidene oz. v zdravstveno vključene tudi vse stvari za normalno funkcioniranje, ne samo gibanje okončin, pač vaje za ponovno govorjenje, vaje da lako da žlico v usta itd? Z babico smo to dali skozi vse doma, saj je takrat bilo 3 članov družine z temi izkušnjami, sedaj sem v drugi družini in tukaj ne vem na čem sem, saj tudi zdravniki sami rečejo nedoločeno, npr. hitro, kaj kmalu, ne tako hitro. Vem samo da bo “potrebovala eno celo osebo samo zase 24ur”, se pravi poleg otroka ne bom mogla sama z njo, bo moral še kdo in fizioterapije se pravi ne bo kaj dosti, najbrž nekaj ur na dan ali kako to gre? Terapevt prihaja v stanovanje ali kako je to urejeno? Gledamo kako naj se preselimo na hitro nekam v pritličje, da ima še zelenico zraven, da je bolj varno, pa niti približno ne vemo od kdaj vzeti v najem in povpraševanja je veliko, ponudba pa skopa. Fizioterapija je po navadi na postelji, ali kako dokler je oseba negibna, v kadu? Koliko je nujen kad, ali je boljši tuš in koliko voda sploh pomaga pri fizioterapiji, v taki obliki-če ne gre za veliko kad (najboljši vem, da je bazen, a to doma ne bomo mogli imeti). Ali so kakšne šolske statistično okvirne ocene kakšna poškodba zahteva terapijo določen čas, koliko ur/dan in koliko dni/mesecev/let in kje (bolnišnica, druga ustanova, lastni dom)? Hvala najlepša.

Navadno je ena ura nevrofizioterapije na dan dovolj. Fizioterapevt vas bo naučil kako ji lahko pomagate, saj je le to odvisno od njenih sposobnosti. Saj je že samo obračanje v postelji, posedanje, vstajanje del terapije. In seveda hranjenje. Za trening kognitivnih sposobnosti so specializirani delavni terapevti – čim več branja, govorjenja, branja na glas, če gre reševanja križank, sudoku ipd ali pa družabne igre.
Pri kapi ne gre za razgibavanje in kalsične vaje ampak se dela nevrofizioterapija, ki je usmerjena k temu, da se v možganih naredi čimveč novih poti, ki obidejo prizadeto oz. poškodovano področje v možganih.
Po kapi se vode ne potrebuje.
Fizioterapijo v javnih ustanovah predpiše oddelčni zdravnk.

New Report

Close