Najdi forum

Fiksni zobni aparat

Mene pa zanima kako je s tem ko ti odstranijo fiksni aparat? Mislim na to ali je res treba nosit se cerka 3-4 mesece snemljiv aparat da se zobje privadijo nazaj? Drugace imam aparat ze 2 leti in 3 mesece ter ga zelim dati dol. Ko sem vprasal ortodonta koliko stane odstranjevanje fiksnega aparata mi je rekel tam okoli 40.000 sit. A je ta mogoce znorel???? Verjetno se jim gre res le se za denar!!! Potem pa naj dam se dodatnih 50.000 sit za snemljiv aparat. Kje je tukaj logika? Ce imas fiksni aparat in ga imas dve leti notr zakaj potem potrebujes se snemljivega. A to pol pomeni da fiksni ni opravil svojega dela ali kaj??? Svetujte mi h kateremu ortodontu naj grem to odstranit ker k mojemu ne grem ker je predrag. Sem pa v Ljubljani. Hvala

Spoštovani Luka_21,

fiksni aparat je že opravil svoje delo, vendar je potrebno za vzdrževanje stanja nositi še snemnega. Namreč – fiksnega snamejo v bistvu kmalu po tem, ko je doseženo željeno stanje in ne čakajo, da bi se stanje dokončno utrdilo, ker to pomeni vsaj še enkrat toliko časa, kot je trajala terapija.
Kar pa se tiče odstranjevanja aparata pa tudi jaz ne vem, zakaj morate to plačati. Razumem, da plačate novi aparat (seveda, če ste samoplačnik).
Žal vam pri dogovoru z ortodontom ne morem pomagati. Mislim pa, da je še bolj naivno pričakovati, da vam bo drug ortofdont aparat, ki ga ni namestil sam (in zanj ni dobil plačila) odstranil zastonj. Če kdo, potem bi vam drug ortodont odstranjevanje, vsaj deloma opravičeno, zaračunal.

Oprostite ampak meni niso odstranili fiksnega aparata takoj ko je opravil svoje delo ampak sele takrat ko se je vse dokoncno uredilo oz. zdaj se je dokoncno uredilo. Saj je vse na svojem mestu zakaj potem rabim se snemljiv aparat? Meni se to zdi cisto odvec in dodatno zapravljanje denarja. A mislite da je bil fiksni aparat zastonj(placal sem 200.000 sit za njega) sedaj pa mi pravite da moram dati dodatnih 50.000 sit za snemljivega. Kje je tukaj logika?????????????? Se vam vidi da se vam vsem gre samo za denar in cisto nic kar si stranka zeli. Ce bi mi to ze prej povedali, mislim takrat ko se nisem imel fiksnega aparata bi se takoj odlocil za snemljivega ker je bolj poceni in ni dodatnih stroskov kot pri fiksnem. To zvem sele sedaj in kaksne so moje moznosti, to mi povejte????????
Glede placila za odtranjevanje fiksnega aparata pa moram reci da sem samoplacnik in pricakujem da bo treba nekaj placati samo ne pa 40.000 sit.
Ne morete mi svetovati glede ortodonta??? Kaj je zdaj to, a sem mogoce prisel na kak drug forum ali kaj. A ni to forum STOMATOLOGIJA? Se pravi vse kar je v zvezi z zobmi! Mogoce pa mi nocete svetovati ker bi vas potem obtozil ce bi bilo karkoli narobe. Mislim da imate vi veliko vec izkusenj in poznanstev kot jaz.

nova
Uredništvo priporoča

Spoštovani Luka_21,

pa ste vi prebrali moj prvi odgovor?! Glede na vaše ponovno, precej energično, vprašanje, podkrepljeno s številnimi vprašaji, klicaji in hudimi izrazi, bi sklepala, da ne.
Iz česa sklepate, da je stanje dokončno. Zobje so se že postavili na svoje mesto, vendar sem prepričana, da šele pred časom in ne pred letom ali dvema. Ko se zobje premikajo, se v smeri, kamor zob premikamo kost odstranjuje, na mestu, kjer je zob bil pa mora kost nastati. In ta kost je še nekaj časa nekoliko slabša. Ko aparat ortodont sname, ima zob tendenco po vrnitvi na prejšnje mesto in če je na nekem mestu manjvredna kost, bo šel v tisto smer. Sicer pa, če se vam zdi nesmiselno, potem pač aparata ne boste plačali in ga niti ne boste nosili.
Vsekakor se zavedam, da ste za aparat plačali in po pisanju mnogih drugih staršev in samoplačnikov celo menim, da ste kar dobro prišli čez. Napisala sem vam, da menim, da odstranjevanje ne bi smeli plačati – pa me napadate, da mi gre samo za denar. Se vam res tako zdi? Mislite, da bi v takem primeru, namenjala takim in podobnim izlivom svoj prosti čas (konkretno danes celo nedeljski). Verjetno ne, še posebej, ker za to ne dobim niti tolarja, pa če verjamete ali ne. In v večini primerov niti hvala ne – prej take napade kot je vaš. No, saj če vam je lažje, kar, ampak potem se raje spravite na tistega, ki vam je postavil tako ceno, in po vašem pobral denar, in ne name. Je pa res, da je lahko biti glasen, če si anonimen.
Se vam zdi, da je izbira zdravnika, zobozdravnika, ginekologa, pediatra, strokovno vprašanje. Mar res menite, da vsi zdravniki v Sloveniji poznamo vse zdravnike in celo vemo, kako delajo. Sicer pa vas zanima, kdo je najcenejši in kdo vam bo delo opravil ceneje – in to naj bi bila stvar, ki naj bi mene strokovno zanimala. Da bi vedela, kako kdo dela, bi mu morala kar nekaj dni gledati pod roke, poleg tega pa mi morala natančno preučiti njegov cenik, da bi poznala tudi cene. In zobozdravnikov je v Soveniji okrog 1000. Haloooo! To pa res ni stvar stroke, se vam ne zdi?

Vas prvi odgovor sem prebral in ga tudi razumel vendar vi ste tisti ki mene ne razume. Stanje je dokoncno. Zobje so na svojem mestu ze vec kot eno leto. Edino kar sem mogel cakati je da se mi je stalen zob spustil iz dlesni na svoje mesto in to je to. Drugace pa hvala za izcrpen in popolnoma neuporaben odgovor…Clovek sprasuje za pomoc pri izbiri ortodonta nazaj pa dobi da jih je prevec in da je prezahtevno. Res zelo ste mi pomagali

Spoštovani Luka_21,

če se tako spoznate na zobozdravstvo, potem je popolnoma nepotrebno, da postavljate vprašanja. Namreč, če specialist ortodont meni, da je še potrebno vzdrževanje novega stanja s snemnim aparatom, potem to tako je in pika. Če se s tem ne strinjate, potem vam ni potrebno svojega gneva izlivati name.
Glede pomoči pri izbiri ortodonta vam lahko povem le, da nisem končala fakultete z namenom, da bom poznala vse zobozdravnike in zdravnike v Sloveniji, ker je to že fizično nemogoče. Moje razlage, zakaj je temu tako, pa očitno ne želite razumeti.

Mimogrede pa še tole:
Kodeks medicinske deontologije/10. člen:
Vsaka neposredna ali posredna reklama ali publiciteta, ki nima vzgojnovarstvenega in izobraževalnega cilja, je za zdravnika prepovedana.
(več si lahko preberete na spletnih straneh Zdravniške zobrnice Slovenije)
Mogoče boste sedaj bolje razumeli.

Ce si povsod tako aroganten, ni cudno da ti se vec zaracunavajo, kot bi ti sicer. Daj ohladi se malo

Oprosti Ella ampak ti mene ne poznas in se nikoli me nisi ne videla in ne slisala zato prosim brez komentarjev. Razen ce imas kaj za povedat glede na temo o kateri se govori.

Spoštovani Luka_21,

vaš odgovor objavljam samo zato, da me ne boste še česa obtožili, za vas in vse ostale, ki bi k tem želeli še kaj pripomniti, pa bo tema od sedaj zaprta.

New Report

Close