fiksni aprat-obarvanost
Pozdravljeni!
Približno 10 mesecev imam v ustih zgoraj in spodaj fiksni zobni aparat. Zgoraj imam vse zvezdice prozorne, spodaj tudi. Aparat se res minimalno vidi, vendar me je začela motiti obarvanost zvezdic. Naj povem, da zobe res redno in temeljito čistim, z medzobnimi ščetkami in nitko… Sicer že po naravi nimam ful belih zob, ampak nekje povprečne. Zelo me moti ta obarvanost zvezdic, saj je sploh na svetlobi zelo opazna. Ortodontinja mi je tudi že malo zbrusila tisto lepilo okrog zvezdic, ki je bilo rahlo zabarvano, a vse skupaj še vedno izgleda ful rumeno. Imate morda kakšen nasvet, s čim naj zvezdice očistim, razbarvam??
Hvala lepa za nasvet in lep dan.
Spoštovana,
predvidevam, da imate nameščene takoimenovane kompozitne nosilce, ki se v določenih primerih tudi ob eksaktni ustni higieni res lahko rahlo zabarvajo. Vzroki za to so lahko različna hrana in pijača (npr. kava, zeleni čaj, rdeče vino…), ki pušča obarvanost, deloma pa k temu lahko prispeva tudi vaša sestava sline. Razumem, da vas ta obarvanost moti, vendar vam žal ne znam dati nobenega recepta, kako bi ta problem rešili, saj pravite, da vam je ortodontinja nosilce že oščetkala, pa stanje še vedno ni dosti boljše. Bojim se, da kaj več tudi ne more storiti. Svetujem vam torej, da se izogibate uživanju obarvane hrane in pijače in s tem preprečite nadaljno obarvanost nosilcev in vam želim čimprejšnji zaključek terapije, ko boste ob pogledu na svoj lep nasmeh pozabili na vse te neprijetnosti, s katerimi se sedaj spopadate. Srečno!
Pozdravljeni,
ker je moje vprašanje podobno, ga postavljam kar v to temo.
Tudi sama imam prozorne zvezdice in opažam, da so se nekoliko obarvale, čeprav spijem manj kave kot prej (čaju, rdečemu vinu, kokakoli ipd. pa se povsem izogibam).
Zanima me pa, ali lahko uporabim tabletko, ki z barvo pokaže mesta, kjer zobje niso dovolj natančno umiti? Skrbi me namreč, da bi se zvezdice obarvale in ne bi mogla sprati barve. Čeprav si pri umivanju prizadevam za natančnost, bi vseeno rada potrditev, da vse delam prav.
Hvala za odgovor.
Pozdravljena,
načeloma v naši ambulanti zaradi previdnosti pri belih zvezdicah odsvetujemo uporabo omenjenih tabletk, čeprav naj po informacijah proizvajalca ne bi obarvala zvezdic. Lep pozdrav!