fant kadi travo pomoc

Pozdravljeni. Stara sem 25 let in imam vecji problem s katerim nevem kako naj se spopadem. S fantom sem v zvezi ze 2 leti, od tega 1 leto ziviva skupaj. Srecna, brez problemov, v vsem se ujameva, pogovarjava se ze o poroki in otrocih. Vedno se mi je zdel perfekten moski, nikoli si nisva nic prikrivala. Ko sva se spoznala mi je povedal da je kadil veliko trave,preden je spoznal mene in nato nehal. Ze prvi dan sem mu povedala moje mnenje o tem. Sem zelo proti temu, ker je trava zelo slabo vplivala na mojo najbolso kolegico. Vedno mi je smrdela, nikoli nisem poskusila, niti nisem hotela slisati za to kaj sele da bi bila v blizini. Veckrat sva se pogovarjala o tem in mi je hotel razloziti da v tem ni nic slabega ampak je prislo do prepira ker se o tem nisem hotela pogovarjati. Po 2 letih me je sokiral z novico da kadi travo, da nikoli ni odnehal. Pravi da ga je muclo, da mi je hotel povedati vendar se je bal reakcije ker sem vedno zagnala paniko ko mi jo je samo omenil. Padla sem v sok. Pa ne samo zato ker je kadil travo ampak ker mi je to toliko casa prikrival. Kadil je zunal, kadil je v stanovanju. Nevem kako nisem opazila kdaj je bil zadet in kako to da nisem zavohala ali jo kdaj nasel. Ocitno je tako dobro skrival. Pocutm se prizadeto in razocarano da je vse zgledalo perfektno in da mi je 2 leti skrival in lagal nekaj zame tako pomembnega. Trdi da je to edina stvar ki jo nisem vedela. Nevem kako naj se obnasam naprej. Ko sem mu rekla da si zelim da odneha mi je rekel: ”Zakaj bi nehal? Do sedaj sem ti bil vsec tudi taksen, nic te ni motilo, sploh nisi ugotovila da sm zadet. ” Pocutim se trapasto kako tega nism ugotovila ampak zdaj je drugace ker vem. In me je strah vsak dan da bom stopila v sobo in ga zagledala s travo v roki. Nevem ali bom to lahko prenesla. Nocem ostati brez njega ampak me muci to vsak dan. Ali naj pustim stvari kot so in naj se navadim in sprijaznim? Ker nocem da se odloca med mano in travo. Kako naj se spopadem s tem? On si zeli da jo poskusim da bom vidla da ni tako slabo. Pravi tudi da ne misli vecno kaditi sploh pa ne ko bova imela otroke. Ga bo mogoce minilo, mene pa tudi? Zaenkrat je se vse frisno. Par dni od soka. Kaksen nasvet kako naj se ne obremenjujem prevec s tem?

Pozdravljena,

najprej hvala za vaše vprašanje. Morda se dandanes med mladimi res zdi, da je trava nedolžna ter njena uporaba precej razširjena. Vendar naj že kar na začetku povem, da je v naši terapevtski skupnosti kar nekaj ljudi, ki pridejo na zdravljenje tudi in zgolj zaradi zlorabe marihuane.
Če se vrnem na sam začetek problematike zlorabe katerekoli substance ali škodljivega vedenja. Ni važno sredstvo, pomemben je učinek le tega in kasnejše posledice. Vsak, ki neko prepovedano drogo, alkohol, igre na srečo, kockanje ali kaj tretjega redno potrebuje za dosego omame, za beg pred samim seboj, za sprostitev, ima težavo. Problema ne predstavlja toliko sredstvo samo, vendar učinki, ki jih s tem pridobi in kasnejše posledice. Zdravljenje vseh vrst odvisnosti poteka precej podobno. Če vsak dan potrebuješ nekaj, da se odmakneš od sebe in drugih, da nekam takorekoč zbežiš, če dneva ne moreš preživeti brez misli na neko substanco, če imaš abstinenčne simptome, če si ne priznaš da imaš težavo, kljub temu, da ti to sporočajo vsi bližnji, se nam lahko začno prižigati alarmi, ki vodijo v odvisnost.
Torej, če konkretno govoriva o vašem primeru. Zrel in srečen partnerski odnos temelji na zaupanju. Vaš fant je vedel, da vas marihuana moti, ter da ne podpirate njegovega kajenja. Vedel je v kaj se spušča, zavedal se je posledic in kot ste omenili, imel tudi pomisleke oziroma slabo vest, “ker se je bal vašega odziva”. Torej se je zavedal, da nekaj dela narobe, vendar tega vseeno ni opustil.
Kljub laičnemu mnenju, da je marihuana zdravilna in podobno, je vsakršna zloraba substance škodljiva, sploh za mlade, katerih možgani se še razvijajo. Morda medicinska konoplja res zdravi, vendar ljudje skadijo ogromne količine trave, pa sploh nimajo nobenih zdravstvenih problemov. Zavedati se moramo tudi, da marihuana ni več takšna kot je bila morda 30 let nazaj. Je mnogo močnejša, lahko ima tudi 10x več vsebnosti THC in je velikokrat umetno vzgojena v laboratorijih. V našo terapevtsko skupnost je vstopilo že ogromno mladih, ki so kadili “samo” travo in si s tem praktično uničili življenje, saj so jim velike doze THCja sprožile duševno bolezen, s katero pa moraš potem živeti celo življenje.

Nasveta kako naj se s tem ne obremenjujete vam ne morem dati. Dejstvo je, da je odločitev vaša. Ali se želite še naprej slepiti in prezreti njegovo škodljivo početje ali pa partnerja postaviti pred dejstvo in zahtevati, da s tem preneha. Menim, da se vi glede na opisano prav sprijazniti s tem ne boste mogli, oziroma boste imeli nekje zadaj vedno tisti “kaj pa če”. Če se on zaveda kako pomembno je to za vas in kako močno vas to moti, vas ima rad in mu vajin odnos nekaj pomeni, potem naj postavi na tehtnico, ali je zavoljo kajenja trave vredno izgubiti ljubljeno osebo? Odločitev mora biti njegova, potem pa poskusita skupaj poiskati način kako si vi lahko povrnete zaupanje vanj in kako začeti nov partnerski odnos brez laži in brez vsakodnevnih omam.

Srečno in pogumno,
Pia Hren

Celodnevni pripravljalni terapevtski center Zavod Pelikan - Karitas Cesta na Polževo 4 1294 Višnja Gora 051 339 725

Da ne bi dovolila da zacne kadit pred teboj.
Naj naprej skriva.
Ti bos itak se naprej z njim
Ampak gledat ti pa ni treba kako se unicuje.
Kuri mu mozganske celice.
Ce bo ali pa ze pozablja se je ze zacelo sranje.

Hvala za odgovor. Situacija je zdaj malo drugačna. Mislila sem da bom o tem razmisljala drugače ko bom poskusila travo. In sem jo poskusila par dni po tistem ko sem ugotovila da kadi. Hotela sem videti kaj je na tem takega da ga tako privabi. Name ni vplivalo slabo, nisem niti videla tistega efekta ki naj bi te sprostil. On pravi da ga to sprošča da pozabi na probleme, ki jih ima. Ko sem ugotovila da nanj ne vpliva veliko, nima nobenih efektov, nič ne pozablja, kot da je isti, sem se ustrašila da se je telo preveč že navadlo na to. Ker kadi že 10 let, ne vsak dan, je pa vsak teden. Mislila sem da me to ne bo več tako motilo kot prej, ampak sem se zmotila. Razmisljam o tem vsak dan, in se bojim da ne misli s tem nehati ker sem še vedno z njim glede na to da mi je skrival. Še vedno je v mojih očeh perfektni moški in si z njim želim ostati, ampak nevem kako mu naj na lep način povem da hočem da neha. Ko sem mu to omenila ni hotel veliko govoriti, pravi da ni nič drugačen in da ga sprosti in da misli da lahko neha kadarkoli, če si bo to zaželel, ampak da trenutno ne vidi druge rešitve ki bi ga sprostila. Bolje zadet kot pijan. Tako pravi. Da nekaj rabi za sprostitev. Dojela sem da se nočem sprijazniti s tem da kadi, a kako to njegovo sprostitev preusmeriti na drugo stvar? Jaz mislim da ni tako hudo za zdravljenje, ker se obnaša še vedno normalno, ne pozablja in ne dela problemov. Ampak res bi rada ostala z njim in mu pomagala pri tem. Njemu in meni. Ima prijatelja s katerim gre vsak teden na pijačo in brez jointa ni pijače. Kako bo potem nehal?

Oooo groza kaj a zivimo v letu 90?
Lej bolj 1 joint, kot 1 cigaret ok?
Se zmeri taboo tema ker je to droga
Droga je tudi tobak, zeleni caj, sladkor,…
Bolniki z diagnozo raka se zdravijo z izvleckom iz trave ja te trave, sepravi se tvoj fant ne unicuje ampak [ getting medicated] od kar kadim nisem bil niti enkrat prehlajen bolan, vrocina, niti kri iz nosa mi ne tece vec kot mi je preden nisem kadil kadim ze 8let pred tem sem bil velikokrat po bolnicah zaradi krvavitev iz nosu vrocine 39+ stalno smrkav in prehlajen , zginila mi je tudi alergija [rdece pike po telesu].
Aja se nekaj slika mojih pljuc je taka da mi zdravnik ni verjel da kadim. Kadilec cig sem bil 7let zdaj kadim samo se dointe z 1/5 cigareta 😉

Imam tudi izkusnjo z zdravljenjem anoreksije/bulemije, od kar kadi cca 1leto je punca cisto drugacna zredila za 20kg polna zivljenja vsec si je taka kot je in razmislja o druzini. Nicesar od tega ji prej ni bilo

Its power of nature.
Just trust it

Cili jan,

vam ustreza, vi menite, da vam pomaga pri nekaterih težavah, vendar zavedat se morate, da jasnih dokazov, da bi trava imela učinke ki jih navajate ni. Kanabinoidi imajo zelo ozke indikacije in smo uporaba v teh primerih je “medikacija”, vse ostalo je uporaba ali zloraba.
Poleg tega, ne pozabimo, da ima trava lahko tudi resne stranske učinke. Torej, ne zganjajmo paniko okrog tega, ampak da bi je reklamirali kot čudežno zdravilo? Ne, žal, še nismo tam…

Lep pozdrav,

[b]Daniela Fiket, dr.med. [/b] Specialistka psihiatrije Transakcijska analitičarka-svetovalka Inštitut Neocortex Kontakt: 070/607844 ali [email protected] http://psihoterapija-fiket.si

Na nekatere vpliva dobr, na nekatere slabo. Moj fant meni da v tem vidi pomirjevalo in da ne vidi v tem nic slabega. Tudi jaz sem poskusila, nisem cutila niti negativnega niti pozitivnega ucinka. Se vedno sem proti temu in bi rada da neha, on pa v tem ne vidi nic slabega razen sproscanje. Ker ve kako me moti, je zacel pred mano skrivat. Sva se pogovorila in se je odlocil da bo nehal pa ni slo. Kaj naj naredim?

Pozdravljeni,

pomembno je, da se vprašate kaj vas dejansko moti. To da fant skriva reči pred vami, to da “ne more” ali noče nehati, to da je pod vplivom trave drugačen, to da na kajenje zapravlja čas ki ga lahko posveti vam…. Ko si odgovorite na to vprašanje, lahko razmišljate o naslednjih korakih. Jaz vem kaj bi mene motilo, ampak to ni nujno isto kot pri vas…

Lep pozdrav,

[b]Daniela Fiket, dr.med. [/b] Specialistka psihiatrije Transakcijska analitičarka-svetovalka Inštitut Neocortex Kontakt: 070/607844 ali [email protected] http://psihoterapija-fiket.si

New Report

Close