euthyrox
Pozdravljeni!
V četrtek, sem imela prvi test sladkorja, kjer je bil rezultat na tešče 5,5. Že naslednjega dne sem odšla v diabetološko ambulanto, kjer sem spet na tešče imela 5,7 vrenost. Ta dan sem se poskušala držati diete, ki je prespisana in tekom dneva, so bile vrenosti pred obrokom pod 5,3 in po obroku (90 min) tudi pod 6,6. Danes zjutraj si ponovno izmerim in glukoza ponovno 5,8. Seveda me sedaj že skrbi, že tako se sprašujem ali prav razumem to dieto, ali ne?
Ampak vprašanje, ki se mi je pa sedaj porajalo, pa je to. Jaz imam tudi težave s ščitnico, oz. jemljem Euthyrox, ki ga pa vedno vzamem pol ure pred zajtrkom. Včerja sem sicer sestro vprašala, kdaj naj si sladkor zmerim, pred Euthyroxom ali tik pred pričetkom zajtrka? Rekla je tik pred zajtrkom, ker Euthyrox popijem z malo vode.
Ker so danes vrednosti sladkorja spet visoke na tešče, sem šla pogledati kaj tableta Euthyroxa vsebuje: 125 mikrogramov natrivega levotiroksina in… druge sestavine: laktoza monohidrat, koruzni škrob, želatina (E441), premrežni natrijev kamelozat (E468) in magnezijev stearat (E572).
Ali glede na vsebnost tablet, lahko sklepate, da le te dvignejo moj krvni skladkor nad dovoljeno vrenost?
Pa še to? Obstajajo že sestavljeni jedilniki za nas nosečke po 20. tednu?
LP, lina
Pozdravljeni,
za začetek si izmerite krvni sladkor – KS -pred Euthyroxom, tako boste videli, ali vam KS dvignejo sestavine v tabletki, ali pa je KS povišan že zjutraj oz pozno ponoči. Najvišje vrednosti KS imajo nosečnice zgodaj zjutraj in tja do 9 ure. V kolikor je KS povišan že prej, poiskusite z večernim sprehodom in kontroliranim večernim poobedkom.
Lep pozdrav
Pozdravljeni!
Poskusila sem tako kot ste mi svetovala. In izkazalo se je da sem imela na tešče 4,9, po pol ure po tableti pa 4,7. Jasno je, da mi tableta ne dvigne sladkorja. Seveda sem potem tokliko bolj pazila na prehrano in bila uspešna. Vrednosti mi več niso presegale dovoljene meje.
Opažam, da mi res čež noč sladkor najmanj pade, sicer je vrenost še vedno v sprejemljivih mejah. Danes sem celo na moje presenečenje ugotovila, da sem zvečer po večerji imela izmerjeno vrendost 4,7, danes zjutraj na tešče pa 4,9. Včeraj zvečer sem večerjo jedla relativno pozno, zato povečerka nisem imela, torej med vrednostima nisem zaužila nobene hrane.
Čudi me, da se je po tem takem vrednost čez noč dvignila. Zato sem si zjutraj 3x zmerila kri zaporedoma na tašče, pri tem sem zamenjla iglo in prst vboda. Naslednji dve vrednosti sta bili 5,2 in 5,1.
Poklicala sem v ambulanto, kjer so mi razložili, da so pač možna odstopanja do 0,9.
Kaj mi priporočate, da bi zvečer pojedla, da bi najbolj obvladolala ta nočni sladkor?
Lp, Nika
Pozdravljeni,
čez noč naraste sladkor pri tistih nosečnicah, pri katerih je odpor proti delovanju insulina (insulinska rezistenca) povečan na način, ki se najbolj odraža na jetrih, ki zato producirajo glukoze več, kot bi jo bilo potrebno. Insulinsko rezistenco lahko zmanjšate s telesno dejavnostjo, zato svetujem proti večeru nekaj več telesne dejavnosti – na primer večerni sprehod, telovadba..). V kolikor je sladkor zjutraj višji, lahko poobedek pred spanjem tudi izpustite in zgolj popijete nekaj čaja (poiskusite lahko tudi mleko, vendar ima ogljikove hidrate). Najmanj OH bi dobili z zelenjavo.
Ne pretiravajte z meritvami, ki so vedno v razmerju +/- od izmerjene vrednosti. Zvečer napravite pred spanjem še kakšne sprostilne vaje in se veselite prihajajočega otročička.
Uživajte in se lepo imejte
Vsekakor mi merjenja sladkorja pri sprostitvi ne koristi. Zvečer praviloma jem solato z jajcem, ali čičeriko oz. fižolom. Včeraj sem jedal solato s čičeriko, brez povečerka, a sem danes prvič presegla dovoljeno mejo; 5,4. Ali je mogoče, da mi izpuščanja povečerka čez noč dvignejo glukozo. Ima to kakšno logiko, saj zadnje dni jem manj, a manj doseldno po urah – žal služba terja svoj davek.
No,danes sem imela tudi morfologijo in ob že prevelikem otroku predvsem izstopa trebuh za 19 dni, zato je ginekolog napisal , da priporoča DOBRO kontrolo glikemije. A je z dieto kriteri DOBRE kontrole dosežen, ali to pomeni, da moram čim prej (ne čakam ponovne kontrole) o tem seznaniti diabetologa? Povedati pa moram, da so meritve ploda teden dni nazaj, kazale odstopanja obseganje trebuha le za 9 dni, kar je bilo najmanjše odstopanje, glede na ostel mere ploda, pa do takrat z dieto še nisem začela.
Ali prav razumem izraz isulinska rezistenca= da telo samo skrbi, da mi sladkor ne bi preveč upadel, kar se najpogosteje zgodi ponoči, ko je čas med obroki najdaljiši, zato ga pretirano izloča prav takrat. Kajti čez dan, po oborkih praviloma se vrednosti ne dvignejo nad 5,5, večkrat tudi le do 4,8. Vrednosti na tešče se pa praviloma gibljejo okrog 5,0.
Danes sem ugotovila, da sem pri prvem otroki, ki je bil velik ob rojstvu 4600g, imela glukozo na tešče tudi 5,2, po OGTT pa 6,7. takrat je bilo to bp, a očitno ni bilo. Ob rojstvu so sumili na sladkorno pri otroku, a testi niso nič pokazali, bilo je vse bp. Ima zaradi tega v bodoče več možnosti za sladkorno bolezen?
Hvala lepa.
Pozdravljeni,
obstaja tudi možnost, da vam brez poobedka pred spanjem ponoči krvni sladkor pade in nato naraste pod vplivom hormonov, ki delujejo nasproti insulinu.
Glede na nove podatke, ki ste jih navedli in povečano težo otroka, potrebujete večerni odmerek dolgega insulina. Zato se oglasite pri svojem diabetologu, da vam uvede ustrezno terapijo.
Lep dan
Forum je zaprt za komentiranje.