Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje euthyrox

euthyrox

Pozdravljen,
imam diagnozo evtirotična nodozna golša. Š mi sicer deluje normalno, vendar imam 3 vozličke, ki rastejo. Zdaj mi je zdravnik predpisal euthyrox25. Baje, da vpliva na kosti – je smiselno jemati kalcij sumece tablete proti ostoporozi. kakšni so stranski učinki tega zdravila? je zdravilo učinkovito in kako dolgo ga je treba jemati -doživljensko? Lahko ob jemanju teh tablet zanosim? Hvala in lp.

Pozdravljeni!
Neželjeni učinki tega zdravila so lahko sledeči: pospešen srčni utrip, nemirnost, nespečnost, spremenjeno stanje žil, drhtenje, prekomerno potenje, izguba telesne teže. Na kosti nima takega vpliva tako da ni potrebno jemanje kalcija. Zdravilo je učinkovito, glede trajanja zdravljenja pa je lahko nekaj mesecev ali pa tudi doživljensko.
Lp

Sebastijan Mršek, mag.farm., spec.

Pozdravljeni!
Pozabil sem odgovoriti še glede zanositve. Ob jemanju Euthyroxa lahko zanosite.
Lp

Sebastijan Mršek, mag.farm., spec.

Pozdravljeni,

moja tašča jemlje euthyrox zaradi ščitnice, vendar mora jemati dodatno tudi kalcij, saj so ji pri operaciji ščitnice ”po pomoti” ranili del, ki proizvaja kalcij.
Ali je možno, da jemanje tega zdravila vpliva na absorbcijo kalcija, kamor je potreben in da izničuje njegov učinek?
Kaj pa v kombinaciji z jemanjem Rocaltrola? Imate kakšne podatke, kakšen vpliv imajo lahko ta zdravila v kombinaciji s kalcijem? Ona ga namreč nujno mora jemati 1500mg na dan, saj bi jo drugače kar zvilo v krčih…

Hvala

Darja

Spoštovani!

Sočasno uživanje kalcija lahko sicer nekoliko zmanjša samo absorbcijo kalcija, ampak to ni tako pomembno. Vsekakor pa je zelo pomembno, da sočasna aplikacija kalcija in Euthyroxa lahko močno zmanjša absorbcijo Euthyroxa in seveda posledično povzroča motnje v delovanju ščitnice.

Zato je nujno potreben presledek med jemanjem kalcija in Euthyroxa, ki naj bo najmanj 4 ure. Drugače pa vam svetujem, da se kalcij uživa razdeljen v 2 ali 3 manjše odmerke, po jedi, po možnosti s pomarančnim sokom. Kar se tiče samega Rocaltrola, le-ta ne vpliva na absorbcijo ali delovanje Euthyroxa.

Rocaltrol lahko vzamete kadarkoli, svetujem da ga vzamete skupaj s kalcijem – lahko po kosilu ali po večerji.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close