Ergometrije in pritisk
Pozdravljeni, imam vprašanje ki se navezuje na zdravje srca. Pred enim letom me je osebna dr poslala na UZ srca zaradi tiščanja v prsih. Ugotovljeno so bile manjše fibrozne spremembe na zaklopki (sum-post vnetno). Kasneje smo ugotovili, da imam heliobac. V zadnjem letu sem imela ob slabem počutju tudi visok spod. pritisk. Pred kratkim me je zaradi še vedno prisotnega tiščanja poslala še na ergometrije, ki ni pokazala nič, kljub temu da me je sestra pri prvem merjenju vprašala ali imam ponavadi visok pritisk (prvo merjenje ji je nakazalo visok pritisk). V izvidi tega ni bilo in oseb.dr bi sedaj rada izključila srce zaradi teh bo izvidov. Prosim za nasvet. Hvala
Pozdravljeni
Vse kaže, da vzrok vaših bolečin (tiščanje v prsih) ni srčnega izvora. Seveda so v nekaterih primerih možne tudi izjeme t.j. da izvidi (ultrazvok srca, EKG, obremenitveno testiranje) kažejo, da je s srcem vse OK, pa vendarle se kasneje izkaže, da vseeno gre za srce. To so sicer zelo redke izjeme. Npr. ena oblika ishemije srca je Prizmentalova angina pektoris, ki se kaže kot navadna angina pektoris v obliki pekoče ali striskajoče bolečine v prsih, vzrok pa je krč srčnih arterij. Kot sem omenil, to so zelo redki primeri in ugibanja. Za bolečine v prsih obstaja še cel kup drugij vzrokov. Verjamem, da bo vaš osebni zdravnik našel pravi vzrok bolečine.
LP