Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Epstein-Barrov virus

Epstein-Barrov virus

Čao!
Zanima me, kakšni so simptomi za Epstein-Barrov virus in kakšni je zdravljenje.
Hvala!

Spostovani!

Povzroca vec oblik bolezni – akutnih in kronicnih in bi bilo veliko laze, ce bi navedli, kaksne znake ima nekdo, za katerega sumite, da ima to infekcijo.

Lep pozdrav iz Londona!

Janko Kersnik

Spoštovani!
Gre za 43 let staro žensko (mojo mamo), ki ima take znake:
– vsesplošna utrujenost
– že tri mesece ima vrtoglavico
– vsak dan jo boli glava, predvsem v zatilnem delu
– pogosto jo (v tem obdobju 2 mesecev) bolijo sklepi, predvsem kolena, pa tudi roke, čeprav ne opravlja fizičnega dela
-ima tudi težave s pritiskom v ušesih (kot če bi se hitro vzpenjala ali spuščala po hribu) – to se ji pojavi cca. 10-x na dan
Bila je že na mnogih preiskavah (pri revmatologu, nevrologu, infektologu – za bolerio,…), kjer si izključili že mnoge bolezni. Odkrili so le, da ima focuse na 4 mestih pod mostički zob, vendar pravijo, da ni nujno, da je to vzrok njenih težav.
Zdaj so jo še napotili na odvzem krvi za test na Epstein-Barrov virus, pa tudi še nekaj dodatnih testov.
To njeno stanje se že dolgo vleče in mu še ni videti konca.
Vem, da je težko na podlagi teh parih vrstic napovedati diagnozo.
Hvala!

Spostovani!

Po opisu sodec sodi v skupino bolezni, ki jih zaznamuje kronican utrujenost. S preiskavami se poskusa ugotoviti, ali za tem ne tici kaka bolezen, ki se jo da z lahkoto zdraviti, ali gre za bolj kompleksno prepletanje znakov in bolezni. Tudi okuzba z Epstein Barrovim virusom, bi lahko prispevala take znake.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Najprej leoa hvala za odgovor. Osebna zdravnica je moji mami tudi omenila, da je možno, da trpi za kronično utrujenostjo. Kakor sem jaz Vas razumela, gre za kompleksno stanje, ki ga je verjetno težko zdraviti.
Kakšno je potem sploh nadaljne zdravljenje? Mama je bila na bolniški 6 tednov, potem je šla delat, a pravi, da ne bo mogla do upokojitve (še 15 let) delati v takem stanju. Naj še povem, da je kuharica v restavraciji, delati mora izmensko, pogosto tudi pozno v noč.
Najlepša hvala za vašo prijaznost!

Spoštovani!

Zdravljenje poteka zelo individualno, saj so tudi težave zelo raznolike. Mnogi pristanejo po večletnih težavah v delni ali polni invalidski upokojitvi. zaradi samega dela pa zdravje ni nič bolj ogroženo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close