epizotomija

Pozdravljeni!
Sem v 31 tednu in rada bi od vas iz prve roke izvedela par stvari, ki me mučijo glede šivanja epizotomijske rane ali raztrganja. V nosečnosti sem bila večkrat hospitalizirana zaradi krajšanja materničnega vratu. Na oddelku sem večkrat od mamic, ki so prišle rodit slišala, da naj bi šivanje presredka potekalo brez anastetika, injekcije ali spreja. Pri tistih, ki pa so dobile injekcijo, menda zdravnik ni počakal, da zdravilo prime, in je začel šivati takoj, na živo. Si lahko predstavljam, da tudi ta injekcija, kot pri zobozdavniku, potrebuje svojih 15 ali več minut, da začne delovati. Zanima me ali je to stalna praksa? Ali zdravniki res ne čakajo, da bi anastetik preijel? Čemu je to namen, saj je dovolj že porodna bolečina, velikokatera mamica pravi, da je šivanje najtežji del poroda, zakaj??? Če se medicina trudi zmanjšati porodno boločino z raznimi epiduralnimi in drugimi metodami, zakaj bi moralo boleti šivanje rane, kjer se je tako enostavno izogniti bolečini.
Za lajšanje bolečin z epiduralno anastezijo se ne bom odločila, pričakujem pa, v kolikor bo potrebno šivanje presredka, da bom dobila lokalni anasetik. Imam pravico to zahtevati?

Lep pozdrav in hvala za odgovor.

Spoštovana,
v vseh slovenskih porodnišnicah šivajo zdravniki epiziotomijsko rano v lokalni anesteziji. Po aplikaciji anestetika se počaka nekaj minut in se po omrtvičenju nadaljuje s šivanjem. Ne boli, se pa čuti, da se nekaj dogaja.
lp

********************** Anita Prelec, nadzorna babica porodnega bloka v Porodnišnici Ljubljana

New Report

Close