Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje epiziotomija in zaprtje

epiziotomija in zaprtje

Pri porodu 5 dni nazaj so mi prerezali presredek. Čeprav sem slišala, da je to običajno, me skrbi, ker šivi potekajo skoraj do zadnjične odprtine (sicer šivana sem kak centimeter od odprtine v desno). Šivi ne bolijo preveč, le včasih se pojavi pekoča bolečina, predvsem po uriniranju, lahko tudi sicer. Imam pa drug problem in to je zaptrje. V porodnišnici so mi tretji dan, ko donat ni pomagal, dali svečko. Tako sem lahko opravila veliko potrebo in dobila odpustnico za domov. Zdaj sem doma dva dni in še nisem šla na blato, čeprav čutim potrebo. Na stranišču ne upam pritisniti, ker imam občutek, da je blato precej trdo, ob pritiskanju pa me je strah, da bi se šivi razrahljali ali strgali ali da bi drugače poškodovala. Ker je šivanje presredka zelo bolelo, me je strah, da bi morala še enkrat skozi vse to.
Zanima me ali je običajno, da je presredek šivan tako daleč do zadnjične odprtine, ter kako naj rešim težave z zaprtjem. Donat ne pomaga, tudi suhe slive ne. Ali lahko vzamem kako svečko?
Hvala za odgovor.

Se opravičujem za pozen odgovor, upam da ste težave z zaprtjem že rešili (pazite na prehrano, veliko pijte, če res zelo nujno pa svečko). Šivi zaradi pritiskanja ne bodo šli narazen, ta strah je prisoten samo v glavi.
Kar se epiziotomije tiče, upam da se je bolečina že pomirila, najhujše je že za vami, verjemite. Po vsakem uriniranju si splahnite rano s toplo vodo in uporabljajte bombažne vložke. Epiz. imate narejeno praviloma v desno stran, tako kot je pri vas, rana bo iz dneva v dan manj izrazita, je pa za laika mogoče res “nenavaden” izgled.
Upam, da je naslednjič ne boste potrebovala!!

********************** Anita Prelec, nadzorna babica porodnega bloka v Porodnišnici Ljubljana

New Report

Close