Joj, groza, ste gledale včeraj dnevnik! Razsaja virozna epidemija, ki je pri dojenčkih do 1 leta tako nevarna, da morajo iti v bolnico in jih priključijo na kisik. Prenaša pa se po zraku! Ljubljanska pediatrična bolnica je že čisto polna in otroke pošiljajo celo v Maribor. Pa vsem, ki imajo starejše otroke v vrtcih svetujejo, da jih vzamejo ven, da ne bi okužili mlajših.
Mene je kar groza za mojo 2-mesečnico. Sem uvedla popolno karanteno za vse obiske, samo kaj ko nimam kam dati moža, on pa je vsak dan v stiku z ljudmi, tudi z mnogimi, ki imajo majhne otroke. Ljudje pa so danes tako trapasti, da hodijo bolni v službe, še ne docela pozdravljene otroke pa pošiljajo v vrtce. In pri tej virozi je že en sam kašelj dovolj, da se okužiš.
Ali katera, ki je bolj medicinsko podkovana, ve, koliko časa ponavadi trajajo take zadeve? Moja hčerka ima namreč čez 10 dni kardiologa in bi ga najraje prestavila, ker niti pod razno ne mislim hoditi v zdravstveni dom med vse tiste bolne ljudi – samo nimam pojma, za koliko časa naj ga prestavim!
teja

Tudi jaz sem cist nervozna, ko sem vceraj gledala Dnevnik, kjer so govorili o tej epidemijii. Baje to lahko traja 3 mesece. Nasa 3 letnica je pa komaj ta teden spet v vrtcu zaradi ponavljajocih se bolezni od septembra. Prav groza me je vseh teh virusov, ki so na pohodu. Boge tiste mamice, ki imajo otrocke v bolnici, me kar stisne, ko se spomnim.
V upanju, da bo cimprej vse mimo in da bomo vsi zdravi!

Ravno smo se vrnili iz zdravstvenega doma – bili smo na kontroli po preboleli virozi. Malo sem se pogovarjala s sestro in je rekla, da imajo nenormalno norišnico. V sredo so recimo pregledali kar 83 otrok – a si predstavljate, pri eni sami zdravnici! Ker me je mojega mulčka tudi strah dati nazaj v vrtec, sem jo vprašala, koliko časa bodo še razsajale te hude viroze, pa je rekla, da verjetno še kakšne tri tedne. Zdržimo!:-)

Lp,
Katarina

Brez panike punce!
Če ste vpeljale vse ukrepe za zaščito, potem ni panike. Pojdite na sončka in okrepite imunski sistem.

Saj je včasih bilo še hujše, pa smo prežieli.

Lep pozdrav,
Kaja

meni se zdi vsa ta panika čist pretirana … tud poročil nisem gledala … hvala bogu 🙂 … ampak če boste karnaprej čakale da bolezen pride bo sigurno prišla … sprostite se pa ven na zrak in nič v šoping centre in drugam v zaprte prostore pa bo bolje … jaz si vedno rečem … če nam je namenjeno bomo pač staknili tako ali drugače … je tud naš starejši v šoli, kjer so večino bolani … 6 jih je v razredu … doma imamo dojenčka, drug teden gremo na počitnice in pač si mislim da bomo že zdržali… želim si 🙂 … kaj bo pa itak noben ne ve.

B.

Se strinjam z Kajo in barbaro*!
Ne paničarite, pa pojdite raje ven, na zrak, da bodo otročki odpornejši!
Miren dan vam želim!

Jaz si ne morem pomagati, da ne bi panike zganjala. Saj me ni toliko strah same bolezni kot tega, da bi morala mala v bolnico in če meni ne bi pustili biti tudi ponoči pri njej – midve se namreč tudi ponoči dojiva na 3 ure. pa problemi s krči… skratka, sploh si ne predstavljam, da 5 minut ne bi bila z njo.
meni je sestra iz ZD rekla, da to traja že 1 mesec in lahko tudi še traja kak mesec ali več.
teja

Če dojiš si lahko z otrokom v bolnici.Pa tudi,če ne dojiš.
Preberi konvencijo o otrokovih pravicah.

jest pa vseeno mislim, da tisti, ki imate še čisto male otročke, da je bolje biti previden ker če ne bil bil nevaren za take štručke verjetno le ne bi tolko opozarjali….bolje biti prej mal previden kot potem ves zaskrbljen….tejasn ti kar čuvaj dojenčka in bodi previdna.

lp

Hojla!
Eden od mojih dvojčkov je bil lani (pri 1,5 let) zaradi tega virusa v bolnici, ker je rabil kisik. Je pa ravno prebolel pljučnico, šel za 2 dni v vrtec in evo, fasal še ta RSV virus. Drugi dvojček (za katerega so me vsi zdravniki opozarjali, da ga moram ful pazit, ker je bil še pol leta po rojstvu na kisiku – sta bila namreč nedonošenčka) pa se je tudi okužil, a je imel kakšen dan le malo povišano temp. (37,2) in malo je smrkal in kašljal. Sploh ne bi vedeli, če ne bi njegov bratec tako nasankal, in verjetno bi ga tudi v vrtec peljala. V bolnici je res zoprno, a se preživi. Me pa skrbi, ker je moj sine danes naročen na pediatrični za neko merjenje funkcij dihanja čez noč(prav na pulmologiji, oz. nevrologiji, če bojo našli tam prostor) in kar malo oklevam če čem sploh it. Res je za otroka bolje, če čimprej opravijo to preiskavo, ampak, da se ob tem spet naleze..?? Lp Petra

Mislim, da smo bolj panicne mamice katerih otroci so ze bili v bolnici. Jaz bi to zelo tezko se enkrat prezivela in mi gre kar na jok se danes, ko se spomnim. Zato ne govorit, da ne panicarit! Sploh pa tisti z res mickenimi otrocki jih res cuvajte!

PetraB, iz prve roke povem, da je stanje na pediatrični kliniki trenutno prav kaotično. Moja hčerka (dvojčica) je tam žal morala prebiti eno noč zaradi vročinskih krčev. Nevrologija je bila polna, tako da so jo dali na kardiološki oddelek. Se je pa osebje kljub temu, kot sem videla, zelo trudilo z malimi bolniki (in seveda zaskrbčjenimi starši). Upam, da bo vse kmalu za vami in da ne boste prinesli domov kakaega neprijetnega virusa. Lp.

lp punce.mene pa zanima, kakšni so znaki za ta virus?kašljanje, visoka vročina, smrkanje,…al kar vse od naštetega?upam, da nas bo to obšlo, ker smo že bili zaradi podobnih težav v bolnici( ko je bil mali star 3 tedne) in si res ne želim takšne izkušnje.

tejasn … tvoji strahovi ‘kaj če’ so čist odveč … ne delaj scenarijev v svoji glavi za naprej … boš pač ukrepala če boš morala ane … jaz zase vem da me živ bog nebi mogel poslati domov če bi bil moj mali v bolnici … si spalko privlečem sabo in kampiram pod njegovo posteljo … se niti približno ne sekiram kaj bi mi oni tam povedali … ampak raje o tem ne razmišljam 🙂

mal več pozitivnih misli mejte no !!!

B.

Znaki so: povišana temperatura (sploh ne visoka vročina, tam okoli 37,5), predvsem pa kašljanje in smrkanje (če ni zelo hudo), če je hujše: otrok začne težje dihat, hrope (jamica pod vratom se vgrezne pri vdihu), kar pomeni, da mu verjetno primanjkuje kisika v krvi – to je potem bronhiolitis, lahko se pa razvije tudi v plučnico (kaj je ugotovijo zdravniki, ko poslušajo dihanje, če kaj poka v pljučih…). Je pa imel sin lani, ko je bil v bolnici, skoraj 40 vročine in so mu potrdili RSV virus. Sploh mu niso hoteli dati kaj močnejšega za znižanje vročine, razen paracetamola, tako, da je komaj živel, in to cel vikend… Potem se mu je pa v ponedeljek iz ušesa vlilo in ko je prišla zdravnica na vizito je čisto popiz…. Rekla mi je, da pri tem virusu sploh ne bi smel imeti take vročine in, da bi dežurni dohtarji morali posumit in ga vsaj pregledat, in ugotovit, da ima hudo vneta oba ušesa. Revček je trpel ko ne vem kaj, bili smo v bolnici in človek misli, da naredijo vse kar je v njihovi moči, potem pa dojameš, da je vse skupaj ena velika šlamparija. Vam povem, da se je dobro vsaj malo pozanimat.. . Upam, da bomo (mislim vse nas na forumu, predvsem pa naše mulčke) čim bolj zdravi. Lp Petra

no, malo v blažji obliki, ampak podobno je bilo pri nas.naš pediater je rekel, da je zadeva resna-takoj v bolnico, tam sem pa ugotovila, da toliko različnih zdravnikov ga je pregledalo, toliko različnih diagnoz je bilo.od bronhitisa, bronhiolitisa, pljučnice in nazadnje”le”viroze.pa še to.domov so naju spustili na petek , brez odpustnice in naročili na pregled v nedeljo in potem še ponedeljek in napisali odpustnico z ponedeljkovim datumom.vse za zaslužek!!!

Pozdravljene!

Danes dopoldne sva se z 4mesečnim sinčkom vrnila iz “kisikove kure” v bolnici. Tudi meni ni bilo vseeno, ker je mali malce težje dihal in sem upala, da ne bo potrebno v bolnico. A je po dvodnevni terapiji oz. inhalacijah s kisikom v bolnici danes že skoraj zdrav. Le to me je motilo, da so mu iz previdnostnih razlogov (strah pred pljučnico) dali 3 dnevno kuro s sumamedom.
A v veliko tolažbo mi je bilo to, da sem bila z njim 24 ur. Ne razumem staršev, ki so svoje otročke pustili brez spremstva. Kar srce se mi je trgalo v teh dneh, ko sem poslušala jok 6m- in 8m -dojenčka. Starši so prišli le za kakšno uro popoldne, nam pa niso dovolili, da bi jih tolažili. Pa tudi sester kljub njihovi izredni prijaznosti in ustrežljivosti neutolažljiv jok ni ganil. Zato ob vseh teh epidemijah toplo polagam na srce, da če že mora otroček v bolnico, pojdite z njim. Nas sinek je tako majhen opazil, da je drugje in je vsakih ko se je zbudil, vseskozi ogledoval sobo in svojo postejico.

Nič ni hudega, če je že treba v bolnico, bolj pomembno je, da ste najbližji zraven.

Pa veliko zdravja vsem!

Darja

To, kar se letos dogaja s temi virozami, res ni kar tako. Zato smo tudi mi uvedli karanteno, nobenih obiskov. Ne mislim tvegat in se pol žret, pa še drugi bi se sekiral, če bi slučajno nosili krivdo. Previdnost ni odveč, pravim. Hkrati pa mi je seveda hudo za vse tiste mamice in male bebice, ki iz dneva v dan čakate, kaj bo vaš otrok prinesel iz vrtca. Sami smo še daleč od njega…

Tajna30

Darjica, a lahko samo poveš kakšni so bili simtomi: kašljanje, kihanje, vročina ???

Hvala

Zdaj se po lepo čuvajte in crkljajte!!!!!

PetraB, moja mala je tudi naročena na kardiologa in alergologa, pa sem vse prestavila na marec. Sem povedala, da me je strah epidemije in da zato ne upam stopiti v zdravstveni dom, kjer mrgoli virusov, in je sestra rekla, da sem pametno naredila in da naj vse preglede, ki niso res nujni, prestavimo.
Ste me pa pomirile vsaj glede moje prisotnosti v bolnici. Ker jaz ne mislim niti za minuto stran od moje male, če bi slučajno do česa prišlo.
Pa še enkrat za vse, ki vas zanimajo znaki: vročina, kašljanje, smrkanje, če je že hudo pa še hropenje. Meni je sestra rekla, da niti po pomoti ne bom spregledala, če bo res ta virus.
ostanite zdravi!
teja