Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Enoletnica in slabokrvnost

Enoletnica in slabokrvnost

Spoštovana Karmen!

S hčerko, ki je dopolnila eno leto sva bili danes na rednem sistematskem pregledu. Krvne preiskave so pokazale, da ima hčerka nizek hemoglobin, oz. po domače, da je slabokrvna. Zdavnica nam je predpisala Legofer, vsak dan eno veliko žlico. Naj povem, da je naša punčka zelo neješča in jo seveda še veliko dojim. Meso ji ponudim, vendar ga noče. Jajca ji do sedaj še nisem ponudila.
Karmen, kaj bi mi priporočali? Ali se ji lahko preko mojega mleka zboljša kri? Zdravnica pravi, da je raven železa v mleku zdaj nizka? Kaj menite vi? Mogoče, če bi jaz jedla veliko prehrane bogate z železom?
Vem, da je bila tudi vaša punčka neješča, kako ste to rešili pri vas?

Hvala in lep dan!
Andreja

Draga Andreja,
v materinem mleku je količina železa izredno majhna. Tudi če mati uživa več železa, se ga v mleko izloča vedno konstantna, določena količina.

Otrok v prvih mesecih življenja črpa železo iz zalog, ki so se ustvarile v njegovem telesu med nosečnostjo, nato pa večji del železa dobiva iz redne prehrane (po dopolnjenem šestem mesecu). Res je, da je količina železa v materinem mleku izredno majhna, toda to železo je izredno dobro izkoriščeno, takšnega izkoristka ni možno doseči z nobenimi nadomestki.

Andreja, nisem zdravnica, zato vam preparatov in zdravil za zdravljenje slabokrvnosti ne morem priporočiti, vsekakor upoštevajte navodila vaše pediatrinje. Če je otrok, starejši od enega leta, slabokrven, je priporočljivo da uživa več rdečega mesa (najbolje žrebička), temno zelene zelenjave, polnovrednih žitaric, koruznih jedi, rdeče pese, suhih sliv in marelic, stročnic, itd… Pri prehrani otroka je tudi pomembno, da ob povečani količini živil, bogatih z železom zmanjšate vnos izdelkov iz kravjega mleka (ki pravzaprav še ni potreben, če se otrok vsaj še 2x dnevno doji). Izkoristek absorbcije dodatkov železa je precej boljši v kombinaciji s povečanim uživanjem vitamina C (posvetujete se z zdravnikom).

Andreja, ne poznam natančno vaše situacije in ne vem, ali je imela vaša hčerka primanjkljaj železa že tudi prej, ali je bila ob rojstvu donošena, ali je imela kakšne zdravstvene težave, kdaj ste začeli uvajati gosto hrano, kolikšen je faktor železa v krvi (premalo, na meji, nad spodnjo mejo)? Zato želim malce bolj natančno razložiti, zato bo tole pisano spodaj zelo splošno in prosim ne razumite tega kot kritiziranje ampak bolj za razumevanje možnosti, zakaj lahko pride do slabokrvnosti sicer zdravega in lepo razvijajočega se otroka.

Zakaj so otroci okoli prvega leta slabokrvni? Prvi problem nastane lahko kadar začnejo dobivati otroci gosto hrano prezgodaj. Otrok, ki začne z gosto hrano pri 4. mesecih in nato po tabelah dobiva le izbrano sadje in zelenjavo do 6. meseca in ima zaradi teh obrokov manj obrokov dojenja – je že na škodi. Železo iz goste hrane začne otrok dobivati v večjih količinah šele z uvedbo mesa in stročnic, ki pridejo na vrsto precej kasneje kot sadje in zelenjava (okoli 7., 8 meseca). Ker naši Slovenski otroci začnejo tudi prekmalu uživati izdelke iz kravjega mleka, za presnovo katerih otroka močno spodje absorbcijo železa, je to drugi problem. Izkoristek absorbcije železa je precej boljši v kombinaciji s povečanim uživanjem vitamina C.

Andreja, ne morem in ne smem vam dati zdravniškega nasveta. O problematiki železa se je veliko pisalo tudi na forumu Starši-staršem, kjer so starši podali svoje izkušnje v boju s primanjkljajem železa pri otrocih. Toplo vam priporočam, da poiščete sporočila z iskalnikom, verjetno vam bodo številni nasveti in izkušnje drugih staršev prišle zelo prav.

Neješčnost?

Moja deklica je bila neješča zato, ker je zaradi številnih in hudih alergij čutila, da ji določena živila škodijo in jih je nagonsko zavračala. Naja se je zato praktično polno dojila 13 mesecev (krvni izvidi in njeno splošno zdravje ter razvoj so bili odlični, zato me je pediater kar naprej tolažil, da je vse v redu, ko sem bila sama zelo zaskrbljena). Druga prelomnica pa je bila ta, da smo ji dali v roke žlico, ker je bila ona ena tistih otrok, ki se ne marajo pustiti pitati, da je jedla samostojno 

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Spoštovana Karmen,

hvala za odgovor.
Raven železa je ravno na meji, tako je rekla pediatrinja.
Gosto hrano smo naši deklici začeli dodajati tam pri sedmih mesecih, ker prej ni bilo nikakršnega interesa z njene strani. No, saj potem po 7. mesecu tudi ne, vendar smo poskušali. Res samo poskušali, ker želje ni bilo in je ni še danes. Izdelkov iz kravjega mleka ji nismo dajali, zakaj le, saj je bila vedno polno dojena.
Za kosilo mogoče poje eno malo žličko, drugače rada poje kakšen košček jabolka, hruške, skorjico kruha. Meso zavrača. Seveda pa se pri meni še ogromno doji, no, saj to je v redu, dokler je bila kri dobra.
Pri šestih mesecih je bil izvid krvi odličen. Takrat sem tudi sama jedla res pisano in bogato prehrano.
Kot sem že omenila, je dobila sirup LEGOFER, a kaj ko ga noče. Samo, da vidi stekleničjko, že obrača glavo. Se mi je zdelo, da ji bo všeč, ker je sladek, vendar ne.
Zdaj me res skrbi, kako se bo stanje izboljšalo: je neješča, sirupa noče, …
Kaj naj storim? Katera živila, ki vsebujejo vitamin C, bi mi priporočali?

Iz srca hvala in lep pozdrav!
Andreja

New Report

Close