enka zgoraj

Pred približno 14 dnevi me je začela malo boleti enka zgoraj, na pritisk. Ker ni bilo zelo hudo sem se naročila pri zobozdravniku, na katerega sem čakala cca 1 teden. Medtem se je bolečina polegla ampak okrog tistega zoba mi je začelo rahlo smrdeti. Ko sem prišla k zobozdravniku mi je zob slikal ampak slika ni pokazala nič posebnega, razen to, da imam iz sicer enotno polnjene korenine en odcep cca 2mm (zob je bil zdravljen v začetku leta) . Ker je zobozrdravnik menil, da ponovno čiščenje kanala verjetno ne bi pomagalo in da je verjetno težava v dlesni mi je predpisal samo eno tekočino za izpiranje. Stanje se mi je po enem tednu samo poslabšalo, okrog zoba mi je še bolj smrdelo, na dlesni nad zobom se je pojavila ena bela pika. Potem sem šla spet k zobozdravniku, ki mi je piko predrl in mi z laserjem izžigal dlesen nad korenino (ko je ponovno pogledal sliko je sklepal, da mogoče tisti 2mm dol repek ni bil ob prvotnem zdravljenju pozdravljen ali oščiščen, ker se je bela pika pojavila ravno nad njim ( prvo zdravljenje je izvedel drugi zobozdravnik, ki je šel v pokoj zato sem sedaj izbrala novega)
To je bilo predvčerajšnjim. Ker mi še vedno zelo smrdi in inam slab okus, razen tega se mi zdi, da je zob zelo nestabilen, ne vem ali naj čakam na 15. oktober ko sem naročena ali naj malo zatežim da me vzamejo prej.
ALI LAHKO ZOB IZGUBIM? Bojim se, da mi gnije že od začetka leta, ker imam letos težave s slabim zadahom, ki ga nisem imela nikoli. Zdaj ko gledam nazaj, se spomnim, da me je v začetku leta po končanem zdravljenju nekaj časa malo bolelo če sem pritisnila na dlesen nad zobom.

Kaj mi svetujete?

Spoštovana Nataša,

če vas dobro razumem, je zobozdravnik opazil razcep kanala približno 2 mm pod vrhom korenine, ki ni napolnjen s polnilom. Če je v kanalu takrat ostalo propadajoče tkivo, potem gre sedanje težave pripisati temu. Prišlo je do vnetja v predelu okrog vršička korenine, posledica je tudi ognojek, ki se je naredil na dlesni. Vsekakor je potrebno prizadeti predel zdraviti. Če zobozdravnik meni, da ponovno zdravljenje vseeno ne bo uspešno v smislu napolnitve dodatnega kanalčka, še zmeraj pride v poštev apikotomija. To je manjši kirurški poseg, s katerim se odstrani vršiček korenine. Tako boste ohranili zob, hkati pa bo odstranjeno vnetno žarišče.
Lepo pozdravljeni!

Hvala za odgovor. Ali menite, da če počakam do 15. oktobra ne bo nič narobe?

Spoštovana Nataša,

glede na to, da lahko težave izbruhnejo v še hujši obliki, bo najbolje, če obiščete zobozdravnika prej kot ste naročeni.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close