endometritis

Spoštovani!
Na ginekološkem pregledu (teče enajsti teden od drugega carskega reza) mi je lečeči dr. postavil diagnozo endometritis. Prosim, če lahko pojasnite diagnozo(posledice in vzroke). UZ ni znakov za residua. Kaj tudi slednje pomeni?
Za odgovor se Vam najtopleje zahvaljujem!
Lep pozdrav!
Mojca

Draga Mojca,

endometritis v prevodu pomeni vnetje maternične sluznice, od vnetij povezanih z rodili pa obstajajo še metritis (vnetje maternice) salpingitis (vnetje jajcevodov), ooforitis (vnetje jajčnikov), parametritis (vnetje obmaterničnih vezi) in peritonitis (vnetje trebušne mrene).
Endometritis je torej najmilejše in najpogostejše vnetje po porodu, ko se zaradi vdora bakterij iz nožnice skozi odprt maternični vrat v maternično sluznico le-ta vname in vnetno odzove. To povzroči močnejšo in daljšo krvavitev in zaudarjajoč izcedek ter zadebelitev maternične sluznice, v katero s vselijo tako bakterije kot vnet+ne celice iz krvi. Redko se pri endometritisu pojavi še povišana temperatura in sprememba v krvni sliki, kar pravzaprav že bolj govori za globlje vnetje, metritis.
Po carskem rezu je metritis kar pogost zaplet, predvsem po CR med porodom in posebej po CR zaradi zastoja po večurnem porodu. Večinoma posledic čistega endometritisa ni, ker s krvavitvijo telo odpravi vse bakterije v kratkem času, metritis pa moramo praviloma zdraviti tudi z antibiotikom, klice pa lahko zaidejo skozi steno maternice tudi v okolno vezivno tkivo in naprej proti trebušnim organom ter povzročijo peritonitis ali vsaj salpingitis, kjer lahko okvarijo jajcevode. To bi lahko imelo za posledico neplodnost, čeprav na srečo redko.
Rezidua v prevodu pomeni “zaostanek”.Zaostankov privas torej ni bilo videti z UZ.

Dr. Pušenjak,

danes mi je bila postavljena diagnoza endometritis.
28.4.11 sem imela abrazijo zaradi zastoja otrokove rasti v začetku 12. tedna. To je že druga nosečnost zapored, ki se je tako končala. Pred tema nosečnostima sem zanosila in rodila normalno.

Imam antibiotik Ciprobay in Efloran.

Zanima me kako lahko zdaj sploh živim. Ali moram ležati ali lahko normalno opravljam gospodinjska dela ali se lahko sprehajam in kdaj lahko začnem športati (kolo, tek, aerobika (in seveda kdaj lahko grem plavat). Prosila bi vas tudi za vaše izkušnje glede ponavljanja endometritisa – zakaj se je zgodilo (ali sem jaz s čim lahko to povzročila), ali so možne posledice (ker sem na pregled šla šele 3. dan po pričetku težav in pričela z antibiotiki) in zakaj naj bi čakala z ponovno zanositvijo 6 mesecev. V isti bolnišnici dva ginekologa govorita različno…

Težko se je odločati, ker me kljub zaupanju zdravnikom razjeda strah…

Hvala za vaš trud in razumevanje!

Lep pozdrav.

Spoštovani,

za celosten odgovor vas in vaš konkreten primer žal premalo poznam. Iz dopisa ni razvidno ali je do odmrtja ploda prišlo zaradi infekcije (kar bi bilo čudno) ali pa je endometritis zgolj posledica dogodkov po odmrtju (abrazija ipd.). Kakorkoli, mislim, da nimate razlogov za samoobtoževanje oziroma iskanje krivde za dogodke. Celo življenje je veriga naključij, ki včasih, ko določena pridejo skupaj pač lahko povzročijo srečno ali nesrečno posledico.
Kar zadeva odmrtja ploda ob koncu drugega trimesečja bi bilo za pomisliti na možnost obstoja sistemske bolezni oziroma stanja, katero bi lahko povzročalo strdke v posteljici (npr. trombofilija, antifosfolipidni sindrom, lupus ipd.). s tem se sistmatično ukvarjajo specialisti internisti revmatologi. To vsekakor velja izključiti, saj pozitivna diagnoza narekuje tudi določene varnostne in druge ukrepe pri nekaterih odločitvah kot je npr. uporaba kontracepcije, predoperativna priprava ipd. in pa seveda v morebitni naslednji nosečnsoti uvedbo zdravil proti strjevanju krvi.
Kar zadeva trenutni endometritis, če gre le za to, se to stanje običajno pozdravi samo od sebe s krvavitvijo (to je naravno čiščenje maternice). Ker gre včasih tudi za metritis (vnetje maternice) so vam predpisali antibiotike. Daljše odlašanje z novo zanositvijo kot 3 cikluse je povsem brez potrebe, saj se bo vnetje maternične sluznice pozdravilo že v enem ciklusu, varnostni časovni interval 3 ciklusov pa zagotavlja, da bo zagotovo spet vse v redu. Če se endometritis iz ne vem kakšnega razloga ne bi pozdravil, boste itak to občutili v obliki stalnih, vmesnih ali neprekinjenih krvavitev, podaljšane menstruacije in neprijetnih izcedkov iz nožnice, pa tudi zanositev pod vnetnimi pogoji sploh ni mogoče.


Hvala za odgovor!

V času nosečnosti nisem imela nobenih težav, nobene krvavitve in nobenega izcedka. Med nosečnostjo sem bila enkrat bolj prehlajena, izkašljevala sem malo sluzi, to pa je bilo tudi vse (nisem imela vročine, bolečin ali česa podobnega).

Bolečina, mrzlica in rahlo povišana TT se je pojavila 3. dan po opravljeni abraziji (opravljena na polnih 11 tedenov). Pregledana sem bila in dobila antibiotike. Zdaj je tudi minimalno izcedka (opazen le na wc papirju).

Kar ste napisali v zvezi z vnetjem, mi je jasno, ostalo pa žal ne… Se opravičujem.

Hvala vam!

Žal ne znam bolj poljudno pojasniti. Morda si napisano natiskajte in pokažite svojemu osebnemu ginekologu. Mislim, da bo razumel, kar sem hotel povedati. Priporočam še obravnavo pri specialistu revmatologu, da izkluči stanja, katera bi bilo pomembno poznati, če je katero od njih prisotno pri vas (trombofilija, antifosfolipidni sindrom, sistemska vezivna avtoimuna bolezen ipd.).


Spoštovani g. Pušenjak,

28.4. sem imela abrazijo,
3.5. postavljeno dg. endometritis, čez dva dni, 5.5. strdki v maternici. Jemala sem antibiotike Cyprobaj in Efloran 10 dni od 3.5. dalje.

S pričetkom jemanja antibiotika se je pojavil rjav izcedek, ki se je stopnjeval po prenehanju jemanja zdravil. Izcedek se še do danes ni umiril. Je rjav, ni posebno smrdeč, nožnica pa me srbi. Ker sem zaradi menjave ginekologinje naročena na pregled šele prihodnji teden, vse to pa me straši, vas naprošam za mnenje ali naj si kupim v lekarni kakšne vaginalne globule ali raje počakam do pregleda, ki ga imam prihodnjo sredo.

Na kakšen način se “izločijo” strdki (na UZ sta bila vidna dva).

Hvala vam za vaš trud!

Spoštovani,

strdki se izločijo, potem, ko se bodisi utekočinijo ali pa jih iztisne maternica sama s krči. sicer pa ob odsotnih sistemskih znakih (temperatura, bolečina, slabosti in bruhanje, ipd.) brez zadržkov lahko počaka do srede drugi teden.


Spoštovani,
nekaj dni pred histeroskopijo sem opazila rumen izcedek neprijetnega vonja.
Zdravnik je ob pregledu tudi iz MV videl rumen izcedek. Zato sem tik ob posegu dobila cefamezin 2g i.v.
Po posegu sem čutila tudi pekoče uriniranje…
Sedaj me skrbi, ali je tak odmerek dovolj, da bi “pozdravila” ta rumen izcedek in morebitno vnetje? Kako dolgo ostane ta odmerek antibiotika v krvi oz. deluje? Naj povem, da sem pred posegom imela malo povišano temperaturo, 37,4, po posegu pa več ne, le 36,2. Sedaj ne vem, kakšno je stanje, ker me mrazi.
Predvsem me čudi, da mi zdravnik ni predpisal kakšnega zdravila za blažitev take okužbe npr. Vagisana ali kakšnih svečk… Bila sem v specialistični ambulanti v bolnišnici.
Kaj predlagate, da lahko storim, da se takšna okužba ne bi širila?
Ali bi lahko šla k svojemu osebnemu ginekologu, vendar se bojim, da me ne bo hotel sprejeti, če sem že bila tam v obravnavi, najbrž bi me napotil kar nazaj k njim.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani,
težko vašo situacijo ocenjujem na pamet, ne zdi pa se mi tudi najprimerneje, da sami razvijate take strahove. Običajno izvajalci kirurških posegov obvladajo svoje delo dovolj dobro, da znajo tudi presoditi, kakšen in koliko časa pacientka potrebuje antibiotik ob in po posegu. Če torej nimate simptomov in znakov infekcije in vnetja (mrzlica, temperatura nad 38 st.C., izredno slabo počutje, morebiti slabost, prebavne motnje, močnejše bolečine v trebuhu ipd.) in je od histeroskopije več kot 72 ur, potem ste zdravi in se zaradi omenjenih težav infekcija ne bo več zgodila.


Pozdravljeni,

zanima me sledece: pred dvema tednoma sem bila na abraziji po neuspeli medikamentozni UPN (tkivo se se kar ni izlocilo in krvavela sem skoraj 1 mesec – do abrazije), izvid poslanega tkiva je po besedah G prisel nazaj BP. To je bilo tudi vse, kar je komentirala. Seveda sem bila zadovoljna in se nisem obremnjevala, dokler ga nisem doma pogledala se enkrat. Zaskrbel me je ta del: “Pretezno nekroticni ostanki tkiva horijskih resic in decidue, fragmenti regresivno spremenjenega endometrija z znaki kronicnega endometritisa in drobci endocervikalne sluzi brez posebnosti.” PAP = A. Kaj pomeni znaki kronicnega endometritisa? Kot berem, je rahlo vnetje po splavu in abraziji normalno, sploh ce je prislo do izostanka tkiva zaradi nepopolnega abortusa. Na prvem pregledu 3 tedne po splavu, mi je G za vsak slucaj predpisala Efloran, ceprav vnetja po nejnih besedah ni bilo, ker smo takrat se mislili, da se bo izlocilo z menstruacijo in lahko pocakamo, a je bil bHCG previsok in je sploh ne bi dobila. Zato smo se cez en teden odlocili za abrazijo. Vseeno me skrbi, ker mi ni G nicesar pojasnila glede tega endometritisa in mi ni predpisala nobenih antibiotikov vec. Ali bo ok po menstruaciji? Sicer nisem imela nikoli v tem casu nobenih tezav kot so vrocina, izcedki, bolecine. Po abraziji sem krvavela 2 dni, nato se 3 dni rahli izcedek in sedaj je G na UZ ze videla prvo ovulacijo po prekinitvi.

Najlepsa hvala za odgovor in lep pozdrav

Spoštovani,
vse omenjeno nima nobene zveze s pojmom infekcija saj vnetje povzroči vsakršna poškodba in/ali vpliv iz okolja na katerokoli tkivo v telesu. Sam porod je v osnovi vnetni proces ločitve med nosečnico in otrokom, vse oblike raka so vnetni procesi borbe med gostiteljem in vsiljivcem, vsaka poškodba takoj izzove vnetje ne glede na to ali se pri tem vnesejo tudi mikroorganizmi ali ne in tudi vsaka kirurška intervencija povzroči lokalni vnetni odziv. Skratka, pojem vnetje ne pomeni tudi potrebo po antibiotikih in vse naštete patohistološke diagnoze so po splavu tako rekoč pričakovane in normalne.


Spoštovani dr. Pušenjak!

Stara sem 45 let, menstruacije imam redne na cca 26-28 dni. So zelo šibke in trajajo maksimalno 4 dni. Sem HPV pozitivna. Opravili so mi tudi LLETZ zaradi PIL-VS. Ker se mi že nekaj let pojavljajo medciklične krvavitve, me je moja nova ginekologinja poslala na histeroskopijo z biopsijo.

IZVID HISTEROSKOPIJE:
CK: prehoden, ut v avf
Opis sprememb/endometrij:sluznica tanka, istmično zadebeljena, tam vzamemo BE; oba ostija vidna; pregrade ni videti
Opis posega: vaginoskopski vstop, Dg HSC; BE

IZVID HISTOPATOLOŠKE PREISKAVE:
Drobci endometrija v proliferacijski fazi brez atipij žleznega epitelija v katerem so fokalno prisotni znaki kroničnega endometritisa.

Lepo vas prosim za razlago obeh izvidov. Še posebej me zanima kaj točno je pokazala histopatologija. Nikoli v življenju nisem bila noseča (lastna odločitev), nikoli nisem imela splava ali kakšnega ginekološkega posega in niti materničnega vložka.
Zanima me kako je prišlo do kroničnega endometritisa ali je ozdravljiv in na kakšen način se ga zdravi? Je potrebno, da se zdravi tudi mož? Res sem šokirana in prestrašena.

Najlepša hvala za vaš odgovor.

Spoštovani,
v bistvu ne vem, zakaj, niti kako so diagnosticirali “kronični endometritis”. Ne vem, kako pogosto konkretni laboratorij ali histopatolog da takšno oceno, kajti lahko ima za to zelo nizek ali zelo visok prag. Običajno histopatološki izvid v delu “mikroskopskega opisa preparata” omenja številne podrobnosti o celični zgradbi, velikosti jeder, citoplazmi, omenja vnetne celice različnih vrst ter razne vključke izvenceličnega matriksa ipd. Iz tega se da sklepati, koliko je zadeva res takšna in koliko je včasih malce “potencirana” in gre za “ustvarjanje diagnoze” v pogojih, kjer je pravzaprav ni. In še nekaj. Vnetje ni sinonim za infekcijo. Vnetje je odziv organizma na zelo različne možne dejavnike, od seveda infekcije, preko poškodbe iz kakršnegakoli razloga, do običajnih procesov kot je odmiranje tkiva ob menstruaciji ipd. Vedno se v praktično kakršnokoli odmiranje tkiva in kateregakoli razloga pridruži še vnetje.


Pozdravljeni!

Glede na vaš odgovor dopolnjujem opis izvida histopatologije.

MAKROSKOPSKI OPIS:
Vzorec označen kot “biopsija endometrija, amb HSC”, je 4x1x1 mm velik, belkast traček. V celoti za HP (1x). (gv)

TEHNIKE:
1x PHE.

IZVID HISTOPATOLOŠKE PREISKAVE:
Drobci endometrija v proliferacijski fazi brez atipij žleznega epitelija v katerem so fokalno prisotni znaki kroničnega endometritisa.

Na histeroskopiji je ginekologinja rekla, da ne vidi ničesar posebnega v maternici in da je vse bp. Niti se ji ni zdelo smiselno odvzeti vzorce glede na videno stanje maternice. Rekla je, da bo vzela vzorec, ker je tak protokol in ker to mora narediti in ne ker bi smatrala, da je to potrebno. Zato me je toliko bolj šokiral izvid same histopatologije.

Edine težave, ki sem jih imela sedaj cca 6 let so temno rjavi izcedki pred (1-7dni) in po menstruaciji (1-3dni) in izvenciklične krvavitve. Priteklo je nekaj ml sveže živordeče krvi in krvavitev je po izlitju takoj ponehala.

V kratkem času (pol leta) sem bila tudi že večkrat UZ-pregledana in niti en ginekolog ni ničesar rekel glede endometritisa. Zato me je res kap, ko sem dobila izvid in celo noč nisem spala. Komu zdaj verjeti – patologu, ki je diagnosticiral znake kroničnega endometritisa ali ginekologinji, ki je delala histeroskopijo? Dopuščam pa možnost, da ga imam kot posledico nezdravljene okužbe. Moj sedaj že bivši mož me je okužil s HPV in tega do letos sploh vedela nisem. Zato je možno, da sem prebolela še kakšno drugo spolno prenosljivo bolezen in tega sploh vedela nisem, ker nisem imela nobenih znakov in težav.

Za kakšne preiskave lahko prosim mojo ginekologinjo, da se diagnoza kronični edometritis potrdi ali ovrže? Ali je sedaj po toliko letih sploh še smiselno testiranje na druge spolno prenosljive bolezni? Res sem obupana, prizadeta, žalostna….

Hvala in lp!

Spoštovani,
ko enkrat duha izpustiš iz steklenice, ga ni lahko stlačiti nazaj. Eksaktno in zanesljivo vam seveda ne bo mogel dogovoriti nihče, ampak po verjetnostnem računu sodeč in glede na to, kako pogosto videvamo podobne izvide pri povsem rutinskih histologijah, kjer v bistvu pričakujemo in nas zanima predvsem ali je kaj malignega ali ne, bi rekel, da se na to diagnozo ni vredno preveč ozirati. Temni, krvavi izcedki pred in po menstruaciji so sicer bolj značilnost adenomioze, ta pa je pogosto in zlasti pri ženskah, ki so že rodile ali so celo rodile večkrat, če nimajo drugih težav, prezrto stanje, lahko pa povzroča tudi spremembe, ki jih patolog opredeli kot “kronični endometritis”. Skratka, mislim, da vaš “endometritis” ni posledica neke posebne okužbe ampak je prej posledica drugih deloma fizioloških, lahko pa tudi kroničnih sprememb v maternični sluznici, ki ni niti infektivne niti maligne narave.
Mislim torej, da dodatna diagnostika v smeri iskanja “povzročitelja” ni potrebna, če vas skrbijo SPB (ki mimogrede ne povzročajo endometritisa), pa se obrnite na svojega osebnega, družinskega oziroma splošnega zdravnika in vas le ta lahko usmeri v ambulanto za rizične spolne odnose na infekcijsko kliniko, kjer bodo preverili zlasti možnost infekcije s HIV in hepatitisi B in C, ostalo (klamidija, lues, gonoreja ipd.) pa odvisno od vaše anamneze.


Pozdrav,

po abraziji, ki je bila potrebna zaradi UPN, na histoloskih izvidih pise, da gre za regresivno spremenjen kronicni endometritis. Ostalo ni nic nenavadnega. Ginekologinja mi ni nic razlozila.

1.Kaj to pomeni, kaksna je razlika med kronicnim in akutnim?Zakaj bi lahko jaz pri svoji starosti (26 let) imela kar kronicni endometritis?

2. Ali bi lahko kronicni endometritis povzorcila kaksna prikrita SPB, npr klamidija? Za SPB sem se sicer preventivno testirala (ze nekaj mesecev pred vsemi temi dogodki) in je bilo vse negativno, tudi klamidija z odvzemom PCR brisa maternicnega vratu. Ali je mozno, da bi bil test lazno negativen, ker se je klamidija preselila visje in je palcka vec ne doseze? Ali pa to ni mozno zaradi visoke obcutljivosti PCR testa?

3. Zmedena in prestrasena sem, kako naprej, kako se to zdravi in ali je sploh mozno se kar koli narediti? Ali bom imela zaradi te diagnoze kaksne tezave, npr neplodnost v prihodnosti?

Naj povem se, da nisem nikoli imela nobenih ginekoloskih tezav. Edino vcasih opazam, da imam tik preden pritece sveza menstrualna kri na WC papirju rahlo rjav madez, rjav pa je tudi nekaj ur pred zakljuckom M. Bolecin nimam, razen med ovulacijo in menstruacijo vcasih cutim, da se kaj dogaja, ampak se nikoli nisem posebej obremenjevala.

Hvala vam, upam, da razblinite moje dvome in strahove, nastale zaradi nevednosti.

 

Pozdrav,
se eno, mogoce najbolj cudno in neumno vprasanje, ampak a bi patolog, ki je pregledal tkivo, med pregledom vzorca lahko odkril tudi  klamidijo, ce bi bila prisotna?

hvala in lp

Spoštovani,

takšno opažanje patologov pri pregledovanju vzorcev endometrija je zelo pogosto. Ta diagnoza največkrat nima nobene zveze z infekcijo, saj vnetje zgolj pomeni odzivanje na neko nokso, še zdaleč ne le infekcijo. Vsaka poškodba, odmrtje ploda, ki nekaj časa razpada v maternici, draženje, tudi zdravila za izločitev nosečnosti lahko povzročijo vnetno reakcijo v maternični sluznici. Jaz si besede “kronični endometritis” res ne bi jemal preveč k srcu, ker gre večinoma zgolj za odziv telesa, ne infekcijo. Če vas seveda skrbi SPB, si morate pač priskrbeti brise na večino SPB.


Pozdrav,

hvala za hiter odgovor, a zakaj je potem v izvidu KRONICNI endometritis? Jaz si besedo kronicni razlagam kot stalni, vecletni itd. Skratka zelo zlovesce.

Ali klamidija povzroca kronicni endometritis?

Ali je PCR test dovolj obcutljiv, da zazna tudi vecletno okuzbo, ki se je morda preselila ze visje?

Veliko stvari ne razumem, anksiozna sem, ker sem se sla testirat za vse SPB z odvzemom krvi na infekcijski in odvzemom brisa pri gin za klamidijo in gonorejo, a zdaj sploh ne vem, koliko so ti PCR testi obcutljivi in natancni. Ali sploh lahko zaupam negativnemu testu?

Res ste super in resnicno cenim vas cas, namenjen odgovarjanju nam, anksioznim nevednezem!

New Report

Close